Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод указ по КР.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
125.95 Кб
Скачать

2.3 Складання плану курсової роботи

Після підбору літератури треба, ознайомившись з суттю проблеми, яка випливає з теми курсової роботи, скласти план. Це дасть можливість курсанту детальніше уявити собі структуру роботи, послідовно викласти її зміст, повніше висвітлити коло питань, які мають бути вирішені. Цей етап підготовки до написання курсової роботи є і дуже відповідальним і досить складним, бо від плану залежить той напрямок, в якому піде вивчення проблеми, аналіз тих, чи інших її аспектів і в решті решт, структура і сам рівень курсової роботи. Добре продуманий план є запорукою успішного виконання роботи, тому, при необхідності, треба проконсультуватись з викладачем стосовно плану.

Якісне написання курсової роботи забезпечує оптимально збалансований план, в якому відображаються такі питання:

  • актуальність, значущість даної теми;

  • теоретичний розгляд проблеми;

  • розгляд стану даної проблеми у сучасному світовому середовищі;

  • шляхи удосконалення досліджуваної проблеми;

  • короткі висновки та рекомендації з досліджуваних питань;

  • перелік літератури;

  • додатки.

Структура та зміст плану курсової роботи, співвідношення її розділів визначаються обраною темою. Як приклад може бути рекомендувана така схема плану.

Вступ. Обгрунтування актуальності теми, визначення кола завдань курсової роботи, коротка характеристика предмета та об’єкта дослідження.

Перший розділ. Огляд теоретичних, методологічних та методичних підходів, до розв’язання проблем що стосуються теми курсової роботи.

Другий розділ. Аналіз стану проблем та явищ, що розглядаються.

Третій розділ. Розробка та обгрунтування заходів щодо поліпшення становища та шляхів вирішення питань, що досліджуються.

Заключення. Виклад основних результатів та висновків, що отримані в ході виконання курсової роботи.

Слід зауважити, що назви глав повинні розкривати зміст теми і націлювати на поглиблене вивчення того чи іншого важливого аспекта проблеми. Особливу увагу при цьому слід звернути на логіку побудови плану. План повинен охоплювати найбільш сутт’єві моменти проблеми і забезпечувати досить повне її висвітлення.

В процесі ознайомлення з літературою по темі курсової роботи або при написанні тексту роботи інколи виникає потреба змінити раніш складений план. Це можливо, але при цьому варто порадитись з керівником курсової роботи.

2.4. Написання курсової роботи

Склавши план можна приступити до написання тексту курсової роботи.

Важливою формою пiдготовчої роботи до написання тексту курсової роботи повинні бути консультацiї з виклада­­­чем. Вони, як правило, дозволяють курсанту правильно визначитись зі змістом роботи і надають змогу уникнути багатьох помилок, якi можуть виникнути у процесі написання роботи. Але пiдкреслюючи важливiсть консультацiй з викладачем, треба зауважити, що написання роботи повинно бути наслiдком самостiйного осмислення, наявності особистого уявлення про логiку та послiдовнiсть розкриття теми.

Написання тексту вимагає глибокого попереднього ознайомлен­­­ня з лiтературними джерелами, статистичними та законодавчими матерiалами, якi торкаються того або iншого аспекта теми. Особливу увагу треба звернути на критичний аналiз того матерiалу, який опрацьовується. При цьому власнi висновки i зауваження повиннi супроводжува­­­тись вiдповiдною аргументацiєю. Курсова робота є самостiйним дослідженням i з врахуванням цього не можно просто копiювати чийсь текст, а необхідно викладати думки того або iншого автора своїми словами, своєю мовою, обов'язково посилаючись на те джерело, звiдки вони або якись положення взятi.

Серед вимог до тексту важливими є наступні: