Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
402-587.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.98 Mб
Скачать

Новоутворення у зовнішніх статевих органах

Доброякісні і злоякісні пухлини найчастіше локалізуються на слизовій оболонці присінку, навколо отвору уретри та клітора. Вони зустрічаються переважно у сук, рідше - кобил і корів.

Симптоми. Кровотеча із статевої щілини, випинання із неї різної форми ново­утворених тканин. При огляді статевої щілини і порожнини присінку виявляють на­рости на слизовій оболонці, що закривають вхід до піхви. Вони можуть бути щільні, овально-круглої форми і гладенькі або гроноподібні, кровоточиві, дряблі.

Лікування. Новоутворення видаляють оперативно. При необхідності виконують перінеотомію.

Патологія шийки матки

Шийка матки відіграє важливу роль у реалізації твариною її відтворювальної здат­ності, а при виникненні тут патологічних процесів вона втрачає цю роль. Неплідність

513

Розділ ':

на ґрунті захворювань шийки матки виникає за непрохідності її каналу для спермі:: або ж загибелі їх тут під впливом несприятливого середовища.

Розвиток запальних процесів у шийці матки небезпечний тим, що у її каналі ви­никає середовище токсичне для сперміїв.

Запалення шийки матки (сегмісіііз). Залежно від глибини ураження шарів ший­ки матки розрізняють: ендоцервіцит - запалення слизової оболонки, міоцервіцит - за­палення слизової і м'язової оболонки, перицервіцит - запалення серозної оболонки Практично завжди буває змішане запалення тканин шийки матки. Етіологія. Ускладнення вагініту, ендометриту, інфікування ран, тріщин, ерозій що виникли під час родів, грубе маніпулювання при штучному осіменінні.

Симптоми. При хронічному цервіциті за нормального стану присінку і піхви а статевої щілини виділяється ексудат. Слизова оболонка піхвової частини шийки мат­ки гіперемійована, її складки потовщені, канал відкритий і з нього виділяється ексу­дат. При ректальному дослідженні шийка матки виявляється ущільненою, за гострого запалення - болючою. Ритм статевого циклу буває нормальним, але тварина пісооч осіменіння не запліднюється.

Діагноз. Огляд шийки матки при вагінальному дослідженні з врахуванням даних анамнезу (перебіг родів) і результатів ректального дослідження є основною підста­вою для визначення діагнозу.

Лікування. Вибір тактики лікування залежить від причини захворювання. При одночасному перебігу вагініту і цервіциту в порожнину піхви вводять тампони, про­сочені емульсіями синтоміцину або стрептоциду, маззю Конькова, розчинами анти­біотиків, трициліном. Застосовують парасакральну анестезію за В. І. Завірюхою. Бло­каду повторюють щоденно протягом 5-7 днів, блокаду - один раз в ?>-\ дні. Тріщини і виразки слизової оболонки обробляють йод-гліцерином.

Індурація шийки матки (іпсії:-гаііо сєгуісіз). Внаслідок хронічног; цервіциту, що виник на ґрунті розри­ву стінки шийки матки під час родів, розвивається гіперплазія з наступ­ною гіпертрофією тканин шийки та їх індурацією.

Симптоми. Шийка матки щільна, канал звужений або навіть непрохід­ ний, її рухливість обмежена, порож­ нина матки збільшена в результат: накопичення в ній слизу (рис. 153). Рис. 153. Гіпертрофія піхвової частини шийки Діагноз ставлять за даними анам-

матки: незу, ректального і вагінального до-

1 - слизова оболонка піхви; 2 - гіпертрофовані складки шийки СЛІДЖЄННЯ, ЗОНДуваННЯ Каналу ШИЙ- матки; 3 - канал шийки матки. „„ мяткіт

514

Ветеринарна гінекологія

У переважній більшості випадків зміни в стінці шийки матки незворотні, тварини залишаються неплідними і їх вибраковують.

Неправильне положення шийки матки. За фізіологічних умов шийка матки за­ймає центральне положення відносно порожнини піхви і може в незначних межах зміщуватись у різні сторони. Стійке зміщення її положення в результаті рубців, що утворилися після розриву стінки або запального процесу в тазовій порожнині, може бути перешкодою для проникнення сперми в матку як при штучному, так і при при­родному осіменінні тварин.

Діагноз підтверджується при ректальному і вагінальному дослідженні великих тварин.

Високопродуктивних тварин осіменяють штучно (корів ректоцервікально). Захво­рювання не є перешкодою для розвитку вагітності та перебігу родів.

Пухлини шийки матки. Доброякісні або злоякісні пухлини, що виникли за різ­них причин, можуть локалізуватися як на слизовій оболонці каналу, так і на складках, що виступають в порожнину піхви або матки.

їх виявляють під час штучного осіменіння тварин або за наявності кровотечі зі статевої щілини, особливо у стадію збудження статевого циклу.

Прогноз. Дрібні папіломи і поліпи не впливають на ефективність осіменіння і пе­ребіг вагітності та родів. Злоякісні пухлини можуть бути причиною неплідності. Ма­лопродуктивних тварин вибраковують. В окремих випадках пухлини видаляють.