Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoria_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

9. Люблінська унія.

Люблінська унія – 1569  — угода про об'єднання Королівства Польського та Великого князівства Литовського в єдину федеративну державу — Річ Посполиту, що була затверджена у місті Любліні 1 липня 1569 року. Передумовою до об'єднання Великого князівства Литовського з Польщею започаткувала ще династична Кревська унія 1385 року. У січні 1569 року в Любліні розпочав роботу польсько-литовський сейм, який мав вирішити питання про унію двох держав. Польський сейм, використовуючи підтримку литовської і української шляхти, що була невдоволена пануванням великих землевласників у князівстві та намагалась одержати такі ж права як і польська шляхта, санкціонував акти короля. 28 червня 1569 року була підписана Люблінська унія, а 1 липня 1569 акт про унію.

Вона завершила процес об'єднання двох держав, що розпочався з укладення Кревської унії 1385 року. Обидві держави об'єднувалися в єдину Річ Посполиту. Передбачалося, що її очолюватиме виборний король, який титулувався Королем польським і Великим князем Литовським. Унія передбачала спільний Сейм і Сенат, а договори з іноземними державами укладатимуться від імені Речі Посполитої. Митні кордони ліквідовувалися, запроваджувалася єдина монетна система. За Литвою зберігалася лише обмежена автономія у вигляді власного права й суду, адміністрації, війська, скарбу й державної мови. Окремими залишались деякі ознаки держави (печатка, герб, мова, військо, закони).

Українські землі, що увійшли до складу Польщі, були поділені на Подільське, Брацлавське, Белзське, Руське(з центром у Львові), Волинське(з центром у Луцьку) та Київське воєводства. Велике князівство Литовське залишило собі білоруські землі та заселене українцями Берестейське воєводство.

Об'єднання в одній державі Польщі, України та Литви поставило Річ Посполиту в один ряд з наймогутнішими країнами Європи.

10. Берестейська унія.

Берестейська унія— рішення Київської митрополії Руської православної церкви розірвати стосунки з Константинопольським патріархатом за умов підлеглості православних Папі Римському. Безпосередніми приводами до унії було невдоволення руських православних єпископів тим, що у церковні справи дедалі більше втручалося міщанство, організоване у братства, бажання єпископів звільнитися від підлеглості східним патріархам, намагання верхівки руського православного духовенства добитися рівності з католицькими єпископами. Саму ідею унії підтримувала ще й верхівка українського духовенства та світських феодалів, що прагнули добитися однакового політичного становища з польськими магнатами.

Аби пришвидшити ідеї втілення унії в життя, двоє православних єпископів Іпатій Потій та Кирило Терлецький вирушили до Риму на зустріч з Папою. Попри згоду сторін, остаточне рішення щодо унії мав винести церковний собор. Його було призначено на 6 жовтня 1596р. у м. Бересті. До собору готувалися не лише його прихильники, а й противники. Не дійшовши згоди щодо спільного засідання сторони розпочали свій окремий собор. Прихильники унії проводили собор у церкві св. Миколая, де було затверджено попереднє рішення про утворення греко – католицької церкви. Противники зібралися в палаці, де зупинився князь Острозький. Тут було засуджено унію та владик – відступників.

Із самого початку частина православного духовенства відкинула унію. Уніатське ж — проголосивши унію, визнало владу римського папи, прийняло основні догмати католицької церкви, зберігши православні обряди та відправу церковнослов'янською мовою, уніатським духовенство звільнялося від податків, уніатська шляхта одержала право обіймати державні посади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]