Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
глобалка.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
152.84 Кб
Скачать

15.Динамізм, напрямки і результати взаємодії “Україна - сша” в умовах глобальних економічних трансформацій.

Стратегічний контекст укр америк відносин на суч. етапі значною мірою визначається 2-ма фундаментальними процесами, що здійснюються в контексті незворотніх глоб. ек. трансформацій, та, які ініційовані і впроваджуються Президентом США Б. Обамою:1)зміцнення трансатлантичних зв’язків і відновлення трансатлант солідарності; 2)„перезавантаження” відносин із Росією (що впливатиме на політику США на укр напрямку, однак не спричинить до суттєвих змін у цій сфері).

Осн напрямом укр америк співпраці в рамках підтримки європейської інтеграції України є енергетична сфера. Наразі існують можливості для практичної реалізації тристороннього співробітництва Україна-ЄС-США в енергетичній сфері в рамках модернізації української ГТС. Стратегічне значення для України має продовження українсько-американської співпраці за напрямком підвищення ядерної безпеки і диверсифікації джерел забезпечення ядерним паливом укр АЕС, а також у сфері енергозберігальних технологій.

Загалом, глоб.ек.трансформації є одним з основних спонукаючих факторів до розв.наших стосунків, адже наше співроб обумовлено тим, що США має сильне геополіт.положення, осн.вектор спів роб-ва-політичний, вони не є осн.ех і ім-рами, обсяги торг. та інв.малі (раніше це був Ме, але після антидемпінг.розслідувань це зійшло на нівець). Саме тому, рез-ти нашої взаємодії знаходяться не на поверхні, а гол.чином залишаються підводною частиною айсбергу.

16.Характеристика глобального етапу розвитку економічної системи світу.

Риси глоб.етапу розв.ек.сист.світу:

1).перманентна кризовість (до цього кризи були прогнозованими, підпадали під Кондратьєвські цикли, зараз-нет)

*системність (в усіх сферах)

*криза перевир-ва (світ.ек-ка сьогодні-планово-збиткова, в банків не вистачало ліквідності, вони брали позики на позики, потім-втручання держав=>гірша криза, т.к.подовжується життя нежиттєзд.комп., банків=>держ.зменшує спроможність підтримувати, гіршає її власне ек.становище)

*фін.складова (проблема з ліквідністю, іпотечна криза, вал., пробл.з $ зараз,а в перспективі проблеми з Аu, бо ціна роздута. Частка $ в міжн.розрах-х-80%, а загалом-200%.Інші вал.набирають обертів: юань, вон, зол.динар)

2).деглоб-я (вокаліз-я, замкнутість на власних кордонах)

*протекціонізм (знаходить відображення в створ.держ.фондів, програм субсидиюв-я, сист.держ.закупівель-ключ.тенденція)

*ускладнення збуту прод.інш.кр.на власних р-х шляхом додавання вимог якості, техн.стандартів,необх-ті надання техн..обсл.

*відмова від концепції вільного руху кап-лу на світ.фін.р-х

3).переорієнтація інв-х і тов..потоків з класичн.:Захід-Схід, розв.країни-ті,що розв. на Південь-Південь (т.к.ключ.учасниками глоб.сист.стають КНР, Індія-на них-24% торг.тов. у 2009р.)

4).цінова динаміка на сировинні тов.(раніше: 75%-готові тов., 25%-сир., зараз: 46%-сировинні+напівфабр.; БРІК, Афр.-становище покращено за рах.сприятл.цінової кон’юнктури)

5).демограф.криза (пробл.писемності, народжув.,зайнятості)

6).політ.криза (недієвість суч.пол.інститутів, питання невизнаних держав, зникнення Європ.парламентаризму, сепарація, автономізація, застарілі принципи міжн.права)

7).кул.криза (відсутність інституту громадян, нівелювання особистості, зниження держ.цілісності, гл-на стандартиз-я=>зменш.нац.особл., нівелюв.морально-етичних норм)

8).Інформ.криза (всупереч гл.тенденціям-інфо-закрита).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]