Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
глобалка.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
152.84 Кб
Скачать

22.Соціо – культурний вимір глобалізації.

У соціокультурній сфері знаходиться генетичне ядро кожної локальної цивілізації.З його порушенням цивілізація гине,переходить до реліктового стану.Це генетичне ядро змінюється за фазами життєвого циклу, яскраво спалахуючи в періоди піднесення,виходу з кризи й згасаючи у фазах застою та кризи.

Становлення інтегрального соціокультурного ладу пов»язане з переміщенням центру творчого лідерства на схід, із взаємопроникненням західних і східних культурних цінностей,ідей.Однак цей процес не відбуватиметься в одному напрямі у цивілізаціях Заходу та Сх.Виникаючий інтегральний порядок буде більш величним і мудрим,справедливим

23.Країни, що розвиваються в умовах глобалізації. Потенціал і характер формування конкурентних переваг.

За даними Св. Банку найбл. 25 років будуть періодом зрост. економіки країн, що розв.: до 2020р. темпи економ. зрост. стан.-муть у сер. 5-6%.

Рег. св., що розв.

Темпи.ек. зрост.

Сх. Азія

7,1

Пд. Азія

5,9

Єв. а Центр. Ам.

4,5

Лат. Ам.

4,2

Африка

4,1

Сер. Сх.і Пн. Афр

3,6

Швидке екон. зрост. цих рег. позит пливатиме на їх рег. а глоб. конкур-сть. Так, частка країн, що розв., в експ. розв. країн зросте з 25 (1992) до 40% у 2020. Серед країн з вис темпами ек. зрост. може виділитись 5 найб. – Браз, Китай, Індія, Індонезія, РФ, в яких зараз прож. майже пол. світ. роб сили., але на частку яких прип. поки що 8-10% світ ви-ва..

Якщо реформи в цих країнах будуть поступальними, їх частка у 2020р. подвоїться, що рад. вплине на розп. світ. рес. і ви-ва, форм-ня світ. цін.

24.Укр на геополітичній карті світу. Проблема збереження суверенного статусу в умовах гл-ї.

Україна є об’єктом тиску з бокуСША та між нар. фін. структур, РФ, яка зберіг. статус глоб. військ.-страт. потуги, Європ. спільноти.

Якщо У.обстоює «передову західну постіндустріальну модель», вона потребує форм.-ня нац. транснац. монополій, однорідних із Зах. ТНК, форм-ня їхніх глобальних інтересів і захисту за вже відпрацьваною військовою схемою. Тільки з допомогою НАТО нац. ТНК зможть захистити й просунути власні інтереси на геоекономічному атласі світу. Але в такому разі постіндустріальна модель «захід – У.» суперечитиме парадигмі розвитку тих системних утворень, які не сприймають свого поглинання, - країн-цивілізацій – Росії, Китаю, Індії, ЄС. Саме тому У. повинна зробити збалансований вибір і не опинитися на перехресті етнонаціональних, фундаменталістських війн, захищаючи власні інтереси та інтереси Зх. моделі.

Але, У. за певних сприят.умов з урах. іннов. відтворюв. потенціалу може сформ. нову етноекон. си-му.

Вихід можливий шляхом структ. модерніз.-ї екон. потенціалу У. і масштабної цілеспрям. експансії в Пд..-Сх. напрямку. Для У. важливим є розв’язання кофл. ситуацій на Балканах, у Придністр., в Кавказ. рег., формув. моделей рівноправн. партнерства з Польщ., Тур., Рос.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]