Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
глобалка.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
152.84 Кб
Скачать

28.Природа і типізація глобальних економічних парадоксів.

1).Стратифікації, (уніфікації і різноманіття).

2).Дисоціації (інтеграція і дезеінтеграція)

3).Гр.галузевих парадоксів:

І парад. „домашнього заміщення” ґрунтується на ідеї про те, що диверсифікований фінансовий портфель позначається на значно більших очікуваних прибутках у порівнянні з недиверсифікованим (за умов однакового рівня ризику). Моделі селекції портфельних інвестицій, розроблені Г. Марковіцем і Дж. Тобіном.

ІІ Парад. Філдстайна-Хоріока. Не обмеж функціонування міжн ринку капітал дозволяє внутр норми інвестицій відхилятися від норми нагромадж. Отже, нагромадж поза залежн від місця розташув повин бути ефективно використ по всьому ринку. Ін вест не обмеж тільки нац кордонами і нац нагромадж, оскіль джерелом ін вест ресурс повинен бути і міжн ринок капіт. Більшість Інд розв кр, які хар-ся високою нормою нагромадж та вис норму інвест. Звідси роблять висновок про низьку міжн мобільність капіт. За їх думкою світ ринок кап не сприяє одреж країною довготермін приб від міжчос торг.

III Парад. низьк мобільності нетто потоків капіт”. Гол парад. ринку тов і послуг, який є част глоб – це суперечність лібераліз і протекціонізму. Всупереч ідеї лібераліз світ тов ринків, яка реаліз під егідою СОТ досі зберіг значні бар’єри на шляху вільн руху тов маси. При чому, ці бар’єри ініціюються не кр 3-го світу, а розвин кр. В США зберіг вел кільк митн тариф на імпорт таких товарів.: -харч прод,-текстиль, - обяг, - ювелір прикраси, - залізн вагони. В Китаї прожовж блокада іноземн участі в ряді галузей нац ек.

29.Роль і функції держави в умовах глобальних трансформацій.

1),К.Омае. 4 гр факторів які значним чином змінюють традиц ф-ції держ.: 1).інвестиції- транскордонні, рух не від ур до уряду, а від корп до корп; 2).індустрія суч ТНК реалізує не держ, а власні інтереси 3). інформац технології дозвол реалізов комерц інтереси на світ просторі не створюючи необхідн безпосеред присутності на окремих сегментах р-ку; 4).споживачі, які керуються комопол інт. і є за природою глоб-ми.

2). Деякі екон процеси не підпад під регул вплив лерж. 3).Держ суверн втрач власн докорінн зміст.

4).Ознакою суверенітету стає не матер багатство, а інтелектуальне.

Ф.держ.(вн.):правова, ек., екол., соц., пол., кул., освітня. Зовн.:нац.безпека, МВ.

30.Вплив сучасної світової фінансової кризи на економіку України.

Для України притаманні такі х-ні риси ек-ї кризи як дефіцитний плат баланс, велика залежність від ех металів і зерна (ринки підвищеної конкуренції) та ім капіталу, високих техн-гій, нафти і газу (ринки заниженої конкуренції); висока концентрація в-цтва і капіталу, обмежені можливості щодо децентр-ї ризиків; значна соц поляризація, відсутність практики і інструментів адресної соц політики; невисокий рівень м\н резервів НБУ, відсутність накопичених резервних фондів уряду; хиткість політ системи, її нездатність швидко ї ефективно розв’язувати ек проблеми; порівняно низька частка малого і середнього бізнесу у ВВП .

Наслідки:як зниж-ня темпів розв-ку ринку фін послуг в Укр, зниження сукуп попиту нас-ня внаслідок негат-х очікувань, що в свою чергу призведе до зниження темпів зрост-ня ВВП, послаблення ділової акт-ті сусп-ва, скорочення обсягу в-цтва кредитно залежними підпр-ми, прагнення деяких укр політиків «перекласти» проблеми фін ринку на пром-ть та населення У.

По-1 укр банки зіштовхнулися із кризою ліквідності через обмеження доступу до закорд-х кредитів, які к-ка ост-х років були осн-м джерелом збільш-ня обсягів кред-ня. По-2, криза в житл-му буд-ві, викликана значним скороченням іпотечного кредит-ня банками та побоюванням щодо повторення америк-ї іпот-ї кризи в У. По-3, ріст цін на енергоносії надзвичайно серйозно впливає на всю екку У, оскільки автомат-но призводить до зрост-ня цін на більшість товарів та послуг, вироблених в Укр. По-4, через досить значний рівень інтегр-ті ек-ки У. в загальносвітову ек-ку, зростання рівня світ інфляції суттєво вплинули на ріст інфл в У.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]