Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
глобалка.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
152.84 Кб
Скачать

38.Вплив глобалізації на країни – лідери світової економіки.

Країни-лідери: США, Канада, Німеччина, Японія, Франція, Великобританія, Італія (+Китай). Глоб. на країни-лідери св.. ек-ки вплинула таким чином: 1).розв. МПП призвів до поступового домін. внутрігалуз. поділу, 2).високий р-нь доходів у високо розв. кр. стим. іннов.д-ть, яка спрям. на ств.нової прод., з одного боку, а з іншого, спрямована на зрост. сук. попиту в цих країнах, 3).стр-ра попиту в країнах з майже однак. рівнем розв. однорідна, 4).зрост. в стр-рі св. торг. долі гот. прод., основним постач. якої є розв. кр, 5).для країн-лідерів притаманна однор. пол.-прав. система, що знах.своє втіл.у відпов. ЗЕ пол. цих країн.; 6).ці кр.виступають осн. ех та ім.-рами капіталу у світ. госп-ві, завдяки акт. д-сті ТНК; 7).вони виступають як осн. ім-р труд.міграц. 8).вони визначають іннов. розв. людства 9).зберіг. за собою моноп. на нові знання та техн. при одночас. відкритому доступі до прир. рес. усіх країн світу, отже їх позиції посиляться ще.

39. Проблема ефективності регіональних економічних блоків.

До форм. рег. ек. блоків приводять об'єкт. пол.-ек. процеси. Актив.таких процесів, сприяє розв.МТ, ств. для блоку ряд перешкод, власт. будь-якому закр. формув.

Регіон. Ек. блоки: 1.ЄС 2. Півн.ам. угода про віл. Торг. (НАФТА) 3.(ЄАВТ) 4. Орг. Аз.-тихоок. Ек. Спів.(АТЕС) 5. МЕРКОСУР. 6. Півд.африк. комітет розвитку (САДК) 7. Зах.афр. ек. і вал. союз (ЮЕМОА) 8. Південноаз. Асоц. Рег. Співр. (СААРК) 9. Андський пакт.

Поділ світового госп. на інтегр.угруп. справл. супер. вплив на процес інтернац. вир-ва. Утворення міжн. ек. об'єдн. і союзів сприяє розвитку виробн відносин між кр, які входять до них. Водночас це створює перешкоди ек. віднос. між кр., які належать до різних угрупувань, призв. до концентр.тов. потоків у сер. ек. об'єднань. Між учасниками інтегр. угруп. поступово ліквідуються всі торг.-ек. перепони, але зате по віднош. до 3 країн відбув., напр.,уніф. митних податків.

Негат.д-сть рег.ек.блоків: застос. один до одного дискрим. Торг. Реж.; Моноп. Влади (МВФ, МБРР, ЄБРР ін..)

Позит.д-сть рег.ек.блоків: спр. Ліберал. торг. у світ. масштабі.

40.Регіоналізація як сценарій глобальних трансформацій.

Регіоналізація як стратегія є водночас і відповіддю на виклики глобалізації, серед яких : глобалізація світових ринків, глобальні електронні комерційні заходи та фін гл-я.

Рег-цію необх розглядати в контексті гл-ї: одні вважають регіоналізацію складовою частина гл-ї, а інші сприймають її як альтернативу +є т.з., згідно з якою регіоналізація - це перешкода для глобалізації. Кінцевою метою регіоналізації МВ є створення Великих багатовимірних просторів, у якості яких виступають «ліберальні імперії» і держави-цивілізації - США, ЄС, Китай. На базі регіоналізації йде міжнародна економічна інтеграція, тобто зрощення економік сусідніх країн єдиний регіональний господарський комплекс на основі глибоких і стійких економічних зв'язків між їхніми компаніями. Так виникають інтеграційні об'єднання, покликані регулювати інтеграційні процеси між країнами-учасницями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]