Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
глобалка.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
152.84 Кб
Скачать

86. Сучасні міжнародні інтеграційні пріоритети для України

Об'єктивна необхідність інтеграції Укр у світ господарство і розвитку її МЕВ безпосередньо випливає, насамперед, з потреб використання в національній системі відтворення міжн поділу праці для прискорення переходу до ринкової ек-ки з метою розвитку країни і зростання багатства суспільства. Така необхідність спрямована на формування ефективної структури ек-ки країни. ЗЕЗ у процесі інтеграції України у світове господарство охоплюють також комплекс розв'язуваних спільними зусиллями екологічних проблем.

Поряд з об'єктивною необхідністю інтеграції України у світове господарство і розвитку її зовнішньоекономічних відносин існують і об'єктивні можливості для таких процесів. До них, насамперед, належить економічний потенціал нашої країни, що дає підставу для участі в міжн поділі праці.

Об'єктивною можливістю для інтеграції у світове господарство є вироблення механізму зовнішньоекономічних зв'язків, по-перше — на макрорівні (загальнодержавному); по-друге — на мікрорівні підприємств; по-третє — на глобальному і регіональному рівнях шляхом участі у спеціалізованих і багатоцільових економічних міжнародних організаціях ООН і регіональних економічних об'єднаннях типу ЄС, певних структурах СНД, зони вільної торгівлі між Грузією, Україною, Узбекистаном, Азербайджаном і Молдовою (ГУАМ), Чорноморської зони співробітництва тощо. Поєднання об'єктивної необхідності й об'єктивних можливостей входження України у світове господарство робить цей процес закономірним.

Вектори інтеграційних процесів України різноманітні. Її геополітичний стан, рівень розвитку економіки і статус позаблокової держави відбивається на інтеграційних процесах.

87.Масштаби і динамізм розв.Процесів торг.Гл-ї

На початку XXI ст. темпи гл-ї торг та кап випереджують темпи гл-ї в-ва. Переміщення в-ва за кордон призводить до збільшення товаропотоків. 15.04.1994 року в Марракєш 120-ма країнами ств.СОТ. Зараз до СОТ входить 153 кр - це понад 97% обсягу світ торгівлі, 85% світового ВВП та понад 85% населення світу. При цьому майже 30 країн перебувають у стадії переговорного процесу про вступ до СОТ. Система СОТ заохочує конкуренцію і знижує торговельні бар'єри, внаслідок чого споживачі виграють. , адже-зниження вартості життя. У рез-ті зниження протекціоністських торговел бар'єрів дешевшають готові імпортовані товари, а також вітчизняна продукція, у в-ві якої використовуються імпортні комплектуючі. Ширший вибір товарів і послуг – також безсумнівна перевага. Зовнішня конкуренція стимулює ефективне вітчизняне виробництво, опосередковано знижує ціни і підвищує якість вітчизняної продукції. У результаті активнішого товарообміну розвиваються нові технології, як це відбулося, наприклад, з мобільним зв'язком. Збільшення ех вітчизняної продукції також збільшує доходи виробників, податкові надходження в бюджет, а отже і доходи та добробут населення в цілому.

Світ.ех: 2007-17.452.019, 2008-19.988.410, 2009-15.833.636.

Світ.ім: 2007-17.217.971, 2008-19.824.644, 2009-15.582.688

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]