Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
глобалка.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
152.84 Кб
Скачать

3.Глобальні виміри екологічної проблеми.

Глоб проблеми - комплекс проблем і ситуацій, що зачіпають життєві інтереси всіх народів світу і вимагають для свого розв’язання колективних зусиль світової громадськості. Важливою складовою глоб проблем є екологічні. Два аспекти еколог проблеми: еколог кризи, що виникають внаслідок природніх процесів; кризи, що визвані антропогенною дією і нераціональним природокористуванням. Наступання льодовиків, виверження вулканів, утворення гір, паводки - все це земні природні фактори. Але виникали і інші еколог кризи. Природа переживає вплив суспільства по наступним напрямкам: використання компонентів навколишнього середовища в якості ресурсної бази вир-ва; дія виробничої діялн людей на навк сер-ще (її забруднення); демограф- тиск на природу (с/г викор земель, збільш клк нас-ня, ріст крупних міст).

Глоб поширення еколог проблеми заключається у тому, що: 1. щорічно знищується 15 млн. га лісів, 2. порівняно з поч ХХ ст. спож прісної води зросло більше, ніж в 7раз. При цьому за даними Св організації з ох здоров’я, виникнення близько 80% різноманітних захворювань пов’язане зі споживанням неякісної питної води; 3. за ост 100 р людство втратило 200 млн. кв. км землі, а на сьогодні щорічно втрачає близько 6-7 млн. га родючих земель. З поч 70-х років розпочалася екологічна криза, яка означає різне загострення протиріч між людиною і природою, їх конфлікт, глобальне порушення рівноваги у природному кругообігу речовин. Ознаки: глоб зміни клімату і виникнення парникового ефекту, озоновий шар над планетою різко зменшується, що може призвести до всесвітнього потепління, танення льодовиків Арктики, затоплення більшої частини населених пунктів Землі, проблема відходів внаслідок виробничої діяльності людини. Значні відходи накопичуються у Світ океані.

Осн шляхи виріш еколог проблеми: необхідність ств глоб інституц структури, що могла б регулювати питання глоб еколог проблем; розробка всіма країнами конкретних заходів з дотримання екологічних стандартів; комплексна розробка законодавства про охорону навколишнього середовища, в тому числі про відходи; нарощування екологічних інвестицій; формування у людей екологічного світогляду, що дозволило б розглядати всі економічні, політичні, юридичні, соціальні, ідеологічні, національні, кадрові питання як в рамках окремих країн, так і на міжнац рівнях.

4.Інноваційна складова конк/спром нац економік на сучасному етапі глоб розвитку.

Висока конк/спром нац ек зумовлена передусім потужними нац інновац сис-ми. Ек зрост високорозвин кр св та їхня міжн конк/спром визначальною мірою обумовлюються інтелектуалізацією осн факторів вир-ва та наявністю потужного інновац потенціалу. Досвід високорозвинених держав св, ключ інноваторів показує, що структурні зміни в ек-ці, підвищення конк/спром економік можливе лише на інновац осн, макс використанні інновац потенціалу регіонів з урахуванням особливостей кожного з них. Інновац нововведення грають значну роль у конк/спром кр, а саме: рекомендація кр на міжн ринку, як продавця якісних и недорогих тов у порівнянні з ін кр. Завдяки ефективності функц нац інновац систем розвиваються не тільки розвинені науки та освіта, а й інституційні умови, серед яких вирішальними є: інтеграція в глоб інновац систему; конк/спром підп-кий сектор; сучасна інф інфраструктура. Розвиток інф-комунікац технологій значно покращить конк/спром кр, тому що інформація є важливим фактором вир-ва, а також системи обробки інф можуть стати тов. Кожна держ в ум глоб прагне зайняти вигідну позицію в МПП, макс використ переваги інтеграл та поглиблення ЗЕЗ, забезпечити власну ек безпеку, а використ інновац фактору сприяє здійсненню цих можливостей. Інновац чинник, як фактор конк/спром нац. ек, висновки:

інновац відіграють вирішальну роль у циклах ек розвитку, становлять осн перетворень соц.-ек систем, визначають темпи і масштаби ек процесів

значне пошир технологій можливе в результаті соц. та інституціон змін

серед чинників, що визнач конкспром нац ек дедалі більшого знач набувають такі конк переваги, як рівень технологій, якість інновац систем, ефективність використ люд кап, інституц сер-ще

комп досягають конк переваг внаслідок інновацій

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]