Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
глобалка.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
152.84 Кб
Скачать

35.Варіанти позиціонування України на пострадянському просторі і проблеми реінтеграції в глобальних умовах.

Реінтеграція - об'єднання на нових принципах того, що раніше було роз'єднаним (дихотомія). Регіональні орган-ї: 1.СНД — Проблеми: 1) політ.(пит Статуту-гостре, адже в ньому вбачається значне звуження суверенітету країн СНД, отже У від підписання відмовилась). 2).воєн.(у Укр і РФ різні точки зору: ми хотіли відокремлених збройних сил, а РФ прагне зберегти частину збройних сил СРСР у формі Обєднаних збройних сил СНД). 3).ек. (створ.ек.союзу для спільного ринку, вільного переміщ тов, посл, труд.рес-але Укр є асоц.членом, а, отже, це не повна інтеграція, та це послаблює вплив У на прийняття в межах ЄС СНД такт і стратег рішень).

Перспективи: співроб-во, політ.стаб-ть в міждерж відносинах, переваги у вирішенні проблем екології та енергнетики… (воно пожвавилось зі зіміною уряду).

2.ГУАМ. 3.Євразійське Економічне Співтов-во (ЄвразЕС) було створене Росією, Білоруссю, Казахстаном, Киргизстаном і Таджикистаном на основі Митного Союзу СНД. Вірменія, Молдова, Україна мають статус спостерігачів у цій організації.

36.Цивілізаційні виміри глобального економічного розвитку.

Цивілізаційні виміри економічного розвитку: історичний процес породжує й буде породжувати все більш нові моделі й зразки соціально-економічної облаштованості суспільства, які за своїми характеристиками не вкладаються в традиційні поняття "капіталізм"-"соціалізм". Нині ж відбувається розвиток формаційних структур суспільства, які, з одного боку, зближаються, з іншого – диференціюються.

Осмислюючи ці процеси, необхідно враховувати й можливу автономність розвитку цивілізації й формацій, які функціонують у її межах. Подібно до того, як на основі теорії цивілізації не можна визначити специфічні характеристики формацій, так і за логікою розвитку формаційних структур не можна сконструювати основи цивілізаційного процесу. Таким чином, процеси формування нової глобальної світової економіки, інтенсифікація комунікацій, посилення світових господарських і гуманітарних зв'язків будуть йти паралельно із глобалізацією основних проблем і загроз розвитку. Основні проблеми розвитку, такі як ресурсні, продовольчі, енергетичні, екологічні, інформаційні, демографічні, космічні, що ще нещодавно носили національний і регіональний характер, у другій половині XX ст. перетворилися в глобальні проблеми людства.

37.Характеристика ключових глобальних проблем економічного розвитку.

Ключ. соц-ек й екологічні проблеми: панування класу багатих над класом бідних, стратифікація, подол слабо розвиненості кр., пошук шляхів виріш енергет, сировин і продовольчої криз, значне виснаж ряду видів мінеральних, водних, лісових ресурсів приросту забрудн навкол середов і наростанні парникового ефекту, демограф ситуація; постіндустр технологічн сп-б вир-ва, 6 технол уклад, посилення техн відсталості, освоєння в мирних цілях косм простору і Світ океану; забезп еколог безпеки вир-ва.

Для суч соц-ек розв глоб х-ним є збільш розриву в рівнях ек та соц розв між бідними і багатими країнами; поглибл соціальн розколу і несправедл в бідних країнах (ріст безробіття, бідність працюючих мас, безпритульність дітей, поширення злочинності); техног.перенавантаж і деградація навкол середовища; ек послабл нац держав, зниж ефективн й конкурентоспр нац держав через зростання їх необґрунт відкритості, фін залежн; пригніч внутр ринків і падіння попиту на прод. нац виробників; зрост ступеня ек ризику; посилення негат впливу глобальної конкур; зростання протиріч і конфлікту інтересів "старої" і "нової" ек в країнах, що глобаліз; пошир тіньової ек, її інтегр. в глоб тіньову економіку і вихід з-під контролю націй-держав; зрост негат.впливу міжн корупції на чолі з представн міжнар фін. Орг.., нац олігархів і глоб ТНК; криміналіз госп діяльн, яка приносить високі доходи; нарост конфліктів між вимогами Створ штучна інтеграційна метасистема - глобал мережне сусп.. зі своїми законами, що загрожує розпадом нац.. суспільств.*панув класу багатих над класом бідних.подол слаборозвинен і зв'язаної з нею убогості і культурн відсталості і як наслідок Поглибл прірви між протилежн мільярдами - “золотим” і “бідним”-відмежув цієї частини світу від суч процесів, егоїст незацікавл капіталу і розв держав у ек діяльн у 4-му світі; *розв. країни зберігають і укріплюють позиції у розробці нових техн і ідей ряду негат соціальних наслідків, пов’язаних з егоїст мотивами їх діяльності;* ТНК у прагненні заволодіти ринками за кордоном нерідко здійсн пригніч нац вир-тва.* накопич надлишк багатства на одному полюсі і злиднів на протилежному.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]