Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
глобалка.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
152.84 Кб
Скачать

67.Фактори ек розвитку країн – лідерів світового госп-ва в глоб умовах

«G - це так звані Е7, країни з швидким розвитком економіки (Росія, Китай, Бразилія, Індія, Індонезія, Турція та Мексика). Фактори ек.розв.: 1.природно-рес потенціал (котрий на даному етапі дає можливість розвиватись економіці Росії), 2.істор фактори (історичні передумови які дали змогу розвитку сьогоденних факторів план Маршала для Японії), 3.трудові ресурси (в глоб вимірі все більше вкл в себе не стільки дешевизну скільки, освіченість та досвід, але країни Е7 найчастіше використовують екстенсивно свої ресурси, хоча і експансія Штатів країн з дешевою роб силою є також одним з ключових факторів розвитку), 4.іноваційність та НТП ( саме він в свій час допоміг Японії стати робото-державою та підняти ек-ку країни, не маючи достатньої к-ті природних ресурсів, на такий високий рівень), 5.засоби вир-ва як фактор ек розвитку, 6.геополітичний фактор (який не є прямим фактором розвитку, але може суттєво вплинути на розвиток економіки країни), як допоміжний фактор в глобальному вимірі можна віднести ментальні та релігійні особливості країн.

68.Проблема формування глоб інформ сусп-ва.

Інформ сусп - соціологічна і футурологічна концепція, яка покладає головним фактором суспільного розвитку в-во і використання науково-технічної й іншої інформації. Концепція інформаційного суспільства є різновидом теорії постіндустріального суспільства, основу якого поклали З.Бжезинський, Д.Белл, О.Тоффлер. Проблеми сучасного світу: екологія, локальні війни, ек прірва між Заходом і країнами "третього світу" тощо. Проблеми "інформ сусп": 1). принципова невизначеність сутності інформації, як матеріальної, так і з філософської точки зору. 2).взаємодія техніки і природи - чи є перша продовженням другої чи її антиподом. 3).взаємини техніки, інформації і людини - чи повинна людина пристосовуватися до бурхливо зростаючого шквалу інформації і стрімко мінливій техніці чи ж необхідно загальмувати розвиток і пошукати інший шлях. 4).питання про бюрократично-інформаційну систему і тотальний контроль є похідними від цих трьох.

69. Глобальні війни. Типізація і сучасний інструментарій.

Рез-том кожної глоб війни є поява нової стр-ри лідерства, заснованої на новій концентрації здатностей до глоб впливу з метою управління глобальною пол системою. Глобальні війни-це війни “нового покоління” (невидимих, фізично неруйнівних, безкровних), які на сьогодні мають переважно міжкраїновий характер. Використання в них-стратегія “непрямих дій”. Мета: 1.“перелив” нац доходу, контрольованого кр-лідерами, у світовий, 2нейтралізація нових лідерських амбіцій, обумовлених високими геоек, геофін, інформ технологіями;3. охорона “власних” інтернац рухомих відтворювальних ядер (циклів). Забезпечується новітніми класами “зброї” (точкової, лінійно-контурної) з використанням переважно кредитно-фінансових, маркетингових, інформаційно-психологічних, гендерно-демографічних технологій, Сп-би подолання такого роду бар’єрів може бути стратегія “нелобового спротиву” або геоекономічне партнерство. За умов відсутності врівноваженої за інтересами системної взаємодії і геоек та геофін відповідальності формується майже ідеальне підґрунтя для цілеспрямованого маніпулювання транскордонними фінансовими потоками аж до провокування локальних та регіональних криз із генерацією спекулятивного надприбутку глобальними гравцями;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]