Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
baza_rea.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
10.27 Mб
Скачать

§ 9.8. Уніфіковані трансформатори і дроселі фільтрів

В попередніх параграфах були розглянуті питання, пов'язані з методами розрахунку і конструювання низькочастотних і силових трансформаторів. При цьому передбачалося, що конструктор, виходячи з конкретних вимог до параметрів, сам вибирає схему і конструкцію трансформатора.

Проте в даний час розроблено декілька серій уніфікованих низькочастотних і силових трансформаторів і дроселів фільтрів, призначених для масового виробництва. Ці серії включають дроселі фільтрів Д, анодні трансформатори ТА, накальные ТН, анодно-накальные ТАН, трансформатори вхідні для лампових схем ТВЛ, вхідні для схем на напівпровідникових тріодах ТВТ, крайові і міжкаскадні для лампових схем ТОЛ, крайові і міжкаскадні для схем на напівпровідникових тріодах ТОЙ.

Таблиця 9.9

Низькочастотні уніфіковані трансформатори

Тип трансформатора

Що Знімається

потужність

Вт

Вхідний опір, кОм

Опір навантаження, Ом

Смуга пропускання, Гц

Ослаблення на межах смуги пропускання, дБ

ТОЛ

ТОЙ

ТВЛ

ТВТ

0,06—6

0,025—25

1,6—37

0,013—22

0,05—20

0,05—500

4—1600

4—4000

250—2000

300—10  000

300—10  000

300—10  000

300—10 000

2

2

2

2

Кожна серія складається з ряду трансформаторів з різними електричними параметрами, вибраними так, щоб конструктор радіоапаратури міг підібрати необхідний трансформатор для проектованої схеми. Параметри низькочастотних уніфікованих трансформаторів приведені в табл. 9.9.

Таблиця 9.10

Силові уніфіковані трансформатори

Тип трансформатора

Вигідна напруга, В; f = 50 Гц

Потужність, що віддається, B-A

ТА

ТН

ТАН

28—1260

6,3; 5

28—1260

6,3; 5

12—510

7—68

32—440

В табл. 9.10 приведені параметри силових уніфікованих трансформаторів. Уніфіковані дроселі мають індуктивність 0,0005—40 Гн і допускають струми 0,035—18 А.

Більш докладні дані для кожного типоразмера наводиться у відповідних каталогах і довідниках.

Широке застосування уніфікованих трансформаторів, як втім і будь-яких інших уніфікованих виробів, дає великий техніко-економічний ефект, оскільки дозволяє відмовитися від дрібносерійного, а іноді і штучного виробництва трансформаторів на кожному радиоаппаратостроительном підприємстві і перейти до масового виробництва на спеціалізованих заводах зі всіма витікаючими звідси позитивними результатами (механізація і автоматизація виробничих операцій, підвищення надійності, зниження собівартості і т. д.).

Застосування уніфікованих деталей, у тому числі і трансформаторів, в окремих випадках приводить до збільшення витрати матеріалів і завишених габаритів і маси цих деталей. Розглянемо ряд уніфікованих накальних трансформаторів. Це трансформатори, кожний з яких має вторинні обмотки напругою 6,3 В. Один трансформатор може віддавати в навантаження струм від 1,85 до 2,55 А, інший — від 2,55 до 4 А і т.д. При розрахунку першого трансформатора орієнтуються на струм 2,55 А; при розрахунку другого — на 4 А. Чтобы забезпечити збереження вторинної напруги в необхідних межах при вказаній зміні струму навантаження, у кожного трансформатора роблять відведення в первинній обмотці.

Якщо проектована схема споживає струм ЗА, то конструктор повинен вибрати трансформатор, розрахований на струм від 2,55 до 4 А; при цьому обмотки трансформатора виявляться недовантаженими по струму.

В даному випадку можна створити трансформатор, розрахований на струм ЗА, в якому буде досягнута економія міді за рахунок зменшення діаметра дротів обмоток, а також спрощення технологічного процесу намотування за рахунок усунення регулювальних відведень первинної обмотки.

В окремих випадках при створенні спеціальних трансформаторів, призначених для роботи в конкретній схемі, можна зменшити його розміри, перейшовши на наступний менший типоразмер заліза. Проте відмовлятися від використовування уніфікованих трансформаторів слід тільки у виняткових випадках, оскільки економічний програш, пов'язаний з переходом від масового до дрібносерійного виробництва, перевищить виграш, одержуваний від економії провідникових і магнітних матеріалів. Якщо ж застосування спеціальних трансформаторів необхідне, то їх по конструкції слід робити повністю аналогічними уніфікованим трансформаторам, щоб можна було проводити на тих же спеціалізованих трансформаторних заводах за тією ж технологією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]