Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
baza_rea.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
10.27 Mб
Скачать

§ 8.3. Розрахунок індуктивності і власної місткості котушок

З теоретичних основ електротехніки відомо, що індуктивність Котушки (мкГн), що має велику довжину:

(8.14)

де N— число витків; D — діаметр Котушки, см; — довжина обмотки див.

Для реальної Котушки, в якій D і — величини одного порядку, вказана формула не може бути використаний, оскільки в цьому випадку розсівається магнітний потік і фактична індуктивність виявиться менше ніж обчислена по формулі. Для визначення індуктивності реальних одношарових Котушок в (8.14) необхідно ввести у вигляді множника поправочний коефіцієнт до, значення якого залежить від відношення /D. Тоді.

Хай, тоді

(8.15)

звідки

(8.16)

Значення коефіцієнта, залежного від l/D, приведені на мал. 8.6 (для t/D = 0).

Для визначення індуктивності багатошарових Котушок можна користуватися формулою (8.15), проте в цьому випадку =f(t/D; l/D)

де t — радіальна товщина обмотки, см; l — довжина обмотки, см; D — зовнішній діаметр Котушки, див.

Значення для багатошарових Котушок може бути знайдено з графіка мал. 8.6 (для t/D 0).

Якщо розраховане по вказаних формулах значення індуктивності трохи відрізняється від заданого (не більше 10—15 %), то число витків Котушки можно уточнити

по формулі

(8.17)

де N і N' — числа витків, яким відповідають індуктивності L і .

Індуктивність плоскої спіральної Котушки (див. мал. 8.5)

(8.18)

тут.

В цій формулі D слід виражати в сантиметрах, коли L буде виражений в мікрогенрі.

Власну місткість можна виразити через дві складові: місткість через повітря і місткість через твердий діелектрик .

При конструюванні індуктивних Котушок прагнуть зменшення власної місткості, оскільки вона робить шкідливий вплив на параметри контурів, особливо в KB- і УКВ-діапазонах: власна місткість може виявитися сумірною з місткістю контура, що утруднятиме настройку його на задану частоту і понизить стабільність частоти контура. Складова власної місткості зменшує добротність контура, оскільки втрати в діелектриці Котушки вносять додаткове загасання в контур. Для зменшення (а отже, і ) Котушку слід конструювати так, щоб поблизу витків було менше діелектрика, має >1.

Якнайменшим значенням володіють одношарові Котушки.

Для Котушок, намотаних на гладкому каркасі, з матеріалу, що має 46:

(8.19)

де — власна місткість, пФ; —діаметр каркаса, див.

При використовуванні каркасів з ребрами (див. мал. 8.2) власна місткість індуктивної Котушки зменшується через зменшення . Мінімальну власну місткість мають Котушки з без каркасною обмоткою (на 15—25% менше ніж у аналогічних Котушок, намотаних на гладкому каркасі). Навпаки, при використовуванні каркасів з канавками (мал. 8.2, в), після просочення і обволікання Котушки, простір між витками заповнюється діелектриком, що має >1, і власна місткість збільшується на 20—25 %.

Власна місткість одношарових Котушок звичайно не перевищує 1—2 пФ.

Значення для Котушок з універсальною обмоткою звичайно складає 3—8 пФ. Таке відносно невелике значення виходить тому що витки сусідніх рядів перехрещуються.

Найбільше значення власної місткості мають Котушки з рядовою обмоткою. Для них може досягати 30 пФ і більш. Дещо менше значення мають багатошарові Котушки, обмотка яких виконана «внавал».

Зменшення власної місткості багатошарових Котушок можна досягти, виконуючи Котушки у вигляді окремих секцій, сполучених послідовно (мал. 8.7).

Чим більше число секцій Котушки, чим більше відстань між ними і менше висота кожної секції, тим менше власна місткість секціонованої Котушки. Для зменшення слід зменшити діаметр каркаса.

При відстані між секціями, приблизно рівному ширині секції:

(8.20)

де — місткість секції; — число секцій.

Слід зазначити, що збільшення числа секцій (більше 4—6) не дає значного зменшення .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]