Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
baza_rea.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
10.27 Mб
Скачать

§ 8.7. Екранування індуктивних котушок

Щоб зменшити вплив електромагнітного поля котушки на інші елементи схеми, а також для зменшення впливу зовнішніх полів на котушку, її поміщають усередині металевого екрану. Якщо перетин екрану в площині, перпендикулярної осьової лінії котушки, утворює замкнутий контур, то по екрану проходять струми, індуковані полемо котушки. Як видно з мал. 8.15, зовні екрану поля котушки і екрану направлені в протилежні сторони, тобто екран ослабляє поле котушки в оточуючому її просторі і зменшує вплив котушки на інші елементи апарату. Одночасно слід зазначити, що усередині котушки поля котушки і екрану також направлені в протилежні сторони, тобто поле екрану ослабляє основне поле котушки, що еквівалентно зменшенню її індуктивності.

Мал. 8.15. Магнітне поле Мал. 8.16. Графік залежності ко-

індуктивної котушки і эк- эффициента для розрахунку ин<

рана дуктивности екранованою ка-

тушки

Якщо екран ретельно заземлити, то він виконуватиме роль статичного екрану, тобто ослаблятиме зв'язок місткості між витками котушки і іншими каскадами апарату.

Перевірка шляхом розрахунку здатності екрану ослабляти зовнішнє поле котушки зустрічає великі труднощі. Крім того, для оцінки допустимості тих або інших паразитних зв'язків потрібно знати характер всіх паразитних зв'язків, існуючих в апараті, що практично нездійсненно; правильно сконструйований екран в більшості випадків забезпечує необхідний ступінь екранування.

Індуктивність екранованої котушки можна обчислити

(8.35)

де — індуктивність котушки з екраном; L —индуктивність котушки без екрану; D— діаметр котушки; D0 — діаметр екрану.

Значення для одношарових котушок може бути узято з мал. 8.16.

В сучасній радіоапаратурі багатошарові котушки звичайно виконують з сердечниками броньового типу, при використовуванні яких велика частина силових ліній магнітного поля котушки замикається через сердечник, а менша — через повітря. В цьому випадку вплив екрану на індуктивність котушки значною мірою зменшується.

При екрануванні котушки зменшується її добротність за рахунок зменшення індуктивності і збільшення втрат, що вносяться.

В результаті впливу екрану на котушку збільшується її власна місткість, оскільки з'являються додаткові місткості між витками і екраном (чим ближче екран до котушки, тим більше значення).

Таким чином, чим ближче екран до котушки, тим більше його вплив на її параметри. Екран виготовляють у формі стаканів круглого або прямокутного перетину з алюмінію або міді. Товщина стінки екрану не впливає на його екрануючі властивості, оскільки на радіочастотах струм проходить тільки по поверхневому шару. При конструюванні екранів товщину стінки слід вибирати з конструктивних міркувань: звичайно S мм Екран не повинен мати пазів або розрізів, що збільшують опір індукованому струму (мал. 8.17), оскільки в цьому випадку погіршуються його екрануючі властивості. Звичайно при проектуванні котушок середньої добротності (100) беруть наступні співвідношення між діаметрами екрану і котушки: а) для одношарової; б) для багатошарової .

Мал. 8.17. Приклад допустимого розташування швів на екрані

При цьому індуктивність котушки зменшується не більше ніж на 20 %.

Якнайкраща добротність одношарової екранованої індуктивної котушки виходить при . Для котушок середньої добротності екран доцільно виготовляти з алюмінію.

Мал. 8.18. Приклад оформлення складального креслення контура в герметичному екрані (позначення — див. мал. 8.19)

Приклад конструктивного виконання і оформлення креслення котушки з екраном прямокутного перетину наведений на мал. 8.18, 8.19. Усередині екрану звичайно розташовують інші елементи схеми з таким розрахунком, щоб отримати закінчений функціональний вузол (наприклад, коливальний контур), зручний для заміни.

Мал. 8.19. Приклад оформлення специфікації

Екрани, що мають прямокутний перетин, складніше у виготовленні, ніж круглі, але їх застосування виправдовується кращим використовуванням площі шасі: квадратний екран, що займає стільки ж місця на шасі, як і круглий, більш видалений від котушки і, отже, у меншій мірі впливає на її параметри.

При обліку впливу таких екранів в розрахунок слідує вводить=1,2а, де а—наименьшая сторона поперечного перетину екрану.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]