Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
baza_rea.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
10.27 Mб
Скачать

Використання та вибір імс

1.Використання аналогових ІМС.

Використання аналогових ІМС потребує врахування цілого роду особливостей, зв’язаних з використаних в ІМС рішеннях, з номенклатурою ІМС, з їх параметрами, з конструктивно-технологічним рівнем виготовлення.

ІМС дозволяють реалізувати функціонально-взловий метод проектування, який ґрунтується на широкому використанні при роботі типових функціональних вузлів, в якості котрих можуть виступати як окремі ІМС, так і мікро блоки з декількома ІМС, які виконують певні функції перетворення сигналу.

Аналогові ІМС випускаютьяся, як правило, функуціонально-незавершеними в зв’язку з тим, що вони використовуються на різноманітних частотах з різними видами навантаження з конденсаторами і котушками великих номіналів, зовнішніми, а також з під’єднаними п’єзокерамічними і кварцевими фільтрами.

При проектуванні вторинних джерел живлення використовуються спеціальні ІМС, які дозволяють отримати стабільну напругу живлення окремих каскадів, разом з тим забезпечують фільтрування напруги і розв’язку каскадів по ланцюгах живлення (раніше це проводилося за допомогою дроселів, резисторів і конденсаторів великих номіналів).

Нові можливості отримали ІМС операційних підсилювачів, які у взаємопоєднанні з зовнішніми компонентами дозволяють реалізувати більшу кількість функцій по перетворенню сигналів, які зустрічаються в аналогових пристроях.

Головна перевага застосування ІМС – це можливість виготовлення великої кількості ідентичних по параметрам транзисторів і резисторів, при чому вартість цих ІМС не залежить від кількості їх в ІМС. При чому чим вища степінь інтегрування (навіть при ускладненні схемотехнічних рішень) ти вища надійність, менша маса і габарити та розміри приладів.

2.Застосування цифрових ІМС в порівнянні з аналоговими характеризується рядом особливостей:

- вони мають більшу функціональну закінченість і універсальність;

-це дозволяє створювати апаратуру з мінімальною кількість застосовуваних ЕРС;

-полегшується монтаж і підвищується ступінь автоматизації;

-цифрові ІМС мають менш жорсткі вимоги на параметри;

-число контрльованих параметрів обмежено;

-використання цифрових ІМС в цифровій РЕА має більшу питому вагу, ніж в активній (наприклад в радіозв’язку 70% ІМС, а в в/ч приладах – понад 95%).

Основна область застосування цифрових ІМС – обчислювальна техніка, промислова автоматика, прилади зв’язку і обробки інформації, побутова РЕА (настільні та наручні годинники, ігрові автомати, СВЧ-печі), цифрові методи обробки інформації, що введені в традиційно аналогові вузли – цифрові синтезатори частот, фільтри, лінії затримки.

Тема 3.Резистори.

Основні відомості про резистори

Резистор- це елемент радіоелектронної апаратури ,призначений для розподілу та регулюванню електричної енергії в електричних колах РЕА. Фізична суть роботи резистора заснована на проходженні електричного струму в різних матеріалах.Так як структура матеріалів різна то і опір електричному струму різний. В резисторах також Проісходят перетворювання електричної енергії в теплову.

Величина опору залежить від багато яких факторів.:

__матеріал, з якого буде виготовленй резистор (провідник, напівпровідник, металева чи

композиційна плівка);

___температура оточуючої середи;

___напруга зовнішнього електричного поля,

___робочий діапазон частот;

___кліматичні та механічні умови;

___специфіка протікання струму по резестивному матеріалу.

Класифікація резисторів.

По вигляду вольт-амперної характеристики (залежність струму від

прикладеної напруги) различают рези­стори лінійні (постійного і змінного опору)

і неліній­ні. В нелінійных резисторах в якості струмопровоідного елемента використовують різні напівпровідникові материали. По конструкції резистори поділяються на плівкові, металоплівкові, метало-оксидні, металодіелектричні, композіційні ,напівпро­відникові.,дротові.

По способу захисту резистивного элемента резистори поділяють на неізольовані та

ізольовані (лакировані, ком­паундированн, опресовані пластмасою, герметизовані і вакуумовані.

В залежності від призначення резистори поділяються на рези­стори загального і

спеціального призначення.

До резисторів загального застосування не предъявляются підвищені вимоги у відношенні точності їх виготовлення і стабільності параметрів. До резисторів спеціального призначення можна віднести резистори підвищеної ста­більності, высокочастотні, высокомегаомні, а також резистори для мікромодулів і мікросхем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]