Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
baza_rea.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
10.27 Mб
Скачать

§ 8.8. Зв'язані індуктивні котушки

Зв'язані індуктивні котушки застосовують для здійснення індуктивного зв'язку. Коефіцієнт зв'язку між котушками залежить тільки від їх взаємного розташування і геометричних розмірів і не залежить від електричних параметрів. Якщо витки котушки зв'язку розташовуються між витками контурної котушки, утворюючи бифилярную обмотку (мал. 8.20, а), то 0,8—0,95. Менша цифра відноситься до обмотки з відстанню між витками 0,5—1 мм, велика— до обмотки впритул. Слід мати на увазі, що при цьому зв'язок місткості між котушками також може бути значним: чим біль-то діаметр дроту обмотки, чим ближче розташовані питті і ніж більше е матеріалу каркаса, тим більше .

Якщо одна з котушок багатошарова (), а інша одношарова (мал. 8.20,6), то 0,5. Розділенням одношарової котушки на дві і розміщенням їх по обидві сторони від багатошарової (рис 8.20, в) можна збільшити коефіцієнт зв'язку до 0,650,75. Для двох вузьких багатошарових котушок, розташованих на відстані 1—2 мм (мал. 8.20, г), 0,8.

Мал. 8.20. Зв'язані індуктивні котушки:

а — дві одношарові; б—багатослойна і одношарова; в—багатослойна і одношарова, розділена на дві частини; г — дві багатошарові

Мал. 8.21. Дроселі високої частоти:

а на каркасі від резистора типу вс;

би — секціонований з різними значеннями L і З секцій;

в — на феритовому стрижні

Якщо всередину двох індуктивних котушок ввести загальний магнітний сердечник, то коефіцієнт зв'язку значно зросте, а якщо намотати котушку зв'язку поверх контурної і укласти їх в сердечник броньового типу, то можна отримати значення коефіцієнта зв'язку, близьке до одиниці. Якщо ж одну з котушок укласти в броньовий сердечник, а іншу розташувати поряд, то коефіцієнт зв'язку зменшиться до 0,010,02, оскільки основна частина магнітного потоку першої котушки замикатиметься через сердечник і не пронизуватиме другу котушку. Якщо треба зменшити коефіцієнт зв'язку, то слід видалити один від одного котушки або розташувати їх осьові лінії перпендикулярно. Коефіцієнт зв'язку двох коаксіальних котушок може бути значно зменшений, якщо між ними розташувати короткозамкнуте кільце. Проте при цьому добротність котушок і їх індуктивність зменшуються.

§ 8.9. Дроселі високої частоти

Дроселем високої частоти називають пристрій, призначений для того, щоб зменшити струм високої частоти, що проходить в який-небудь ланцюг, зберігши можливість проходження струму низької частоти або постійного струму. Щоб дросель мав добрі загороджувальні властивості, необхідно, щоб він мав велику індуктивність і малу власну місткість. Чинники, від яких залежить, розглянуті в § 8.3. Як було показане, один із способів зменшення — секціонування.

При роботі секціонованого дроселя в широкому діапазоні частот між місткостями і индуктивностями секцій на окремих частотах можуть виникнути послідовні резонанси. При цьому опір дроселя струму високої частоти може різко зменшитися, що приведе до погіршення загороджувальних властивостей. Тому параметри секцій (індуктивність і власну місткість) роблять різними. Вказані резонансні явища не можуть виникнути у всіх секціях відразу (через нерівність їх L і ), тому не резонуючі секції виконують свої функції.

На мал. 8.21 показаний дросель, намотаний на резистор. Невеликий діаметр каркаса і обмотка з кроком дротом малого перетину дозволяють отримати невелике значення . У такий спосіб можна отримати дроселі з до декількох мікрогенри.

У разі потреби зменшення можна застосовувати без каркасну обмотку. Якщо потрібно отримати порядку десятків мікрогенрі і більш, то доцільно перейти на обмотку універсальну або «внавал», секціонуючи її для зменшення, як показано на мал. 8.7 і 8.21, а також використовувати одношарові і багатошарові котушки з сердечниками з фериту.

На мал. 8.21,в показаний дросель, виконаний на циліндровому сердечнику з фериту з великою магнітною проникністю. Не дивлячись на невеликий розмір (D=3,5 мм, l=12 мм), індуктивність такого дроселя може досягати 125 мкГн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]