Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
baza_rea.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
10.27 Mб
Скачать

Тема 4. Трансформатори і дроселі класифікація і області застосування

Вживані в радіотехнічних умовах трансформатори розділяють на силові, низькочастотні і імпульсні.

Силові трансформатори служать для отримання напруг, що живлять випрямлячі, мотори, сельсины і інші навантаження.

В підсилювачах низької частоти трансформатори застосовують як елемент, що погоджує, між джерелом сигналу і входом підсилювача, між двома підсилювачами або між підсилювачем і навантаженням. По місцю розташування в схемі такі трансформатори підрозділяють на вхідні, міжкаскадні і вихідні.

Особливу групу складають імпульсні трансформатори, які використовуються для трансформації або формування імпульсів малої тривалості.

Дроселі низької частоти найбільш часто застосовують у фільтрах випрямлячів, де разом з іншими елементами вони зменшують пульсації, що виходять після випрямляння змінного струму.

Не дивлячись на відмінності функцій силових і низькочастотних трансформаторів, основні фізичні процеси, що протікають в них, — одні і ті ж. Тому трансформатори різного схемного призначення мають однотипну конструкцію: будь-який трансформатор складається з сердечника, виготовленого з магнітного матеріалу, на якому розміщена котушка з обмотками. Часто для виготовлення різних за призначенням трансформаторів використовують абсолютно однакові матеріали.

§ 9.2. Початкові дані для конструктивного розрахунку

Мета розрахунку трансформатора або дроселя — визначити марку матеріалу сердечника і його розміри, марку дроту, його діаметр і число витків обмотки, конструкцію каркаса і обмотки, а також параметри ряду інших елементів.

Для розрахунку трансформатора низької частоти необхідно знати:

1. Індуктивність первинної обмотки . Цей параметр визначає коефіцієнт посилення каскаду в області низьких частот: чим більше величина, тим менше нерівномірність частотної характеристики. Тому при розрахунку трансформатора цей параметр звичайно обмежують мінімально допустимим значенням.

2. Коефіцієнт трансформації де— число витків вторинної обмотки; — число витків первинної обмотки.

Коефіцієнт трансформації впливає на коефіцієнт посилення, вхідний і вихідний опори, а також на ряд інших параметрів підсилювального каскаду.

3. Індуктивність розсіяння трансформатора, яка впливає на що вносяться трансформатором частотні спотворення в області вищих частот. Щоб отримати підсилювальний каскад, що працює на активне навантаження, з малими частотними спотвореннями, необхідно зменшити, значення якої обмежують максимально допустимим значенням.

4. Опір обмоток трансформатора ., яке впливає на його КПД, а отже, на КПД, і коефіцієнт посилення каскаду.

Вказані параметри характеризують властивості трансформатора.

Для конструктивного розрахунку трансформатора окрім перерахованого необхідно знати діапазон усилюваних частот, значення постійного струму, що проходить через первинну обмотку трансформатора, напруги джерела живлення, значення потужності, що віддається в навантаження, рівень вхідного сигналу, вимоги до маси, габаритів і вартості, а також умови експлуатації.

Початковими даними для розрахунку силового трансформатора є: 1) напруга і частота живлячої сіті; 2) напруги і струми вторинних обмоток; 3) вимоги до маси, габаритів, вартості; 3) умови експлуатації; 5) схема трансформатора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]