Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи загальної психології Лекції.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
13.34 Mб
Скачать

Лекція 8. Пам'ять

Лінощі у пригадуванні породжуються недбалим користуванням своїми знаннями

К,Д. Ушинський

Враження, які отримує людина, відображаючи об'єктивну дійсність через свої органи чуття чи в процесі мислительної діяльності, не зникають безслідно, а фіксуються в мозку і зберігаються в ньому у вигляді образів, уявлень про об'єкти та явища, що сприймалися раніше.

Нагромадження індивідуального чуттєвого та раціонального досвіду, опора на інформаційний досвід суспільства є важливою умовою прогресивного розвитку психіки людини, поступового збагачення її діяльності. Опора на досвід дає змогу вирішувати дедалі складніші завдання, краще орієнтуватися в нових умовах, діяти більш передбачливо та впевнено. Діяльність людини значною мірою залежить від багатства її пам'яті.

Пам'ять - це закріплення, зберігання та наступне відтворення людиною її попереднього досвіду.

Пам'ять - необхідна умова психічного розвитку людини. Завдяки пам'яті зберігається цілісність «Я» особистості, усвідомлюється єдність її минулого та сучасного. Без запасу уявлень пам'яті неможливими були б розумова діяльність, створення оразів уяви, орієнтування в середовищі взагалі. Людина, позбавлена пам'яті, зауважував І.М. Сєченов, постійно знаходилася б у становищі новонародженого, була б істотою, нездатною нічого навчитися, ніщо опанувати.

Основними процесами пам'яті є запам'ятовуванн я, збереження, відтворення,забування.

Запам'ятовування - один з основних процесів. ІДе закріплення нового матеріалу, засвоєння нових знань.

Збереження - це процес утримання в пам'яті відомостей, отриманих у ході набування досвіду. Збереження матеріалу залежить від діяльності індивіда, обсягу матеріалу та часу відтворення.

Забування - процес, який виявляється в тому, юю втрачається чіткість запам'ятованого, зменшується його обсяг, виникають помилки у відтворенні, стає неможливим відтворекня й, нарешті, унеможливлюється впізнання.

Відтворення - це процес, який відновлює збережений матеріал пам'яті для використання в діяльності та спілкуванні. Форми відтворення:

1) впізнавання - відтворення, що виникає при повному сприйманні об'єктів. Впізнавання буває повним і неповним;

  1. згадування - відтворення попереднього досвіду відповідно до змісту й завдань діяльності. Воно буває мимовільним або довільним;

  2. пригадування - відтворення, при якому людина докладає зусиль, щоб подолати об'єктивні та суб'єктивні трудніощі, пов'язані з неможливістю згадати інформацію;

4) спогади - локалізовані в часі та просто рі відтворення образів нашого минулого.

Якщо ви, згадуючи давно пережите, здатні

бліднути, червоніти -у вас є емоційна память

К. Станіславський

Рухова пам'ять - запам'ятовування та відтворення людиною своїх рухів.

Емоційна пам'ять - запам'ятовування та відтворення людиною своїх емоцій і почуттів.

Образна пам'ять - запам'ятовування та відтворення образів, уявлень про предмети й явища навколишнього світу, властивостей і зв'язків між ними.

Словесно-логічна пам'ять - запам'ятовування та відтворення думок, понять, суджень, умовиводів, які відображають предмети і явища в їхніх істотних зв'язках і відношеннях, у загальних властивостях.

Мимовільна пам'ять - запам'ятовування та відтворення інформації без мети та без вольового зусилля.

Довільна пам'ять - запам'ятовування та відтворення інформації, коли людина ставить перед собою мету й коли виникає потреба в навмисному заучуванні.

Сенсорна пам'ять - це безпосереднє відображення інформації органами чуттів.

Короткотривала пам'ять - це швидке запам'ятовування інформації, негайне її відтворення і короткий термін зберігання.

Оперативна пам'ять - запам'ятовування і відтворення оперативної інформації, потрібної для використання в поточній діяльності.

Довготривала пам'ять - тривале зберігання і наступне використання інформації в діяльності людини.

Генетична пам'ять - інформація зберігається в генотипі, передається і відтворюється спадково.