Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи загальної психології Лекції.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
13.34 Mб
Скачать

Лекція 13. Здібності

Не може бути генія без надзвичайної енергії і

надзвичайної працездатності

Лібкнехт

Здібності - це індивідуально-психологічні властивості особистості, які є умовою успішного здійснення певної діяльності й визначають відмінності в оволодінні необхідними для неї знаннями, вміннями та навичками.

Коли говорять про здібності людини, то мають на увазі її можливості до певної діяльності. Ці можливості призводять як до значних успіхів в оволодінні діяльністю, так і до високих показників праці. При інших рівних умовах здібна людина отримує максимальні результати у порівнянні з менш здібними людьми.

Будь-яка діяльність складна та багатогранна. Вона висуває різні вимоги до психічних і фізичних сил людини. Якщо наявна система властивостей особистості відповідає цим вимогам, то людина здатна успішно і на високому рівні здійснювати діяльність. Якщо такої відповідності немає, то у індивіда виявляється нездібність. Ось чому не можна звести здібність до однієї певної властивості. Вона завжди синтез властивостей людини.

Рівні розвитку здібностей:

Обдарованість - це своєрідне поєднання здібностей, від яких залежить можливість досягнення більшого або меншого успіху у виконанні тієї чи іншої діяльності.

Талант - вищий рівень здібностей людини до певної діяльності. Це сукупність здібностей, що дають змогу одержати продукт діяльності, який характеризується новизною, високим рівнем досконалості та суспільною значимістю.

Геніальність - найвищий рівень творчих проявів людини, втілюється у творчій діяльності, яка має історичне значення для життя суспільства. Геній створює нову епоху у своїй галузі знань.

У здібностях поєднується природне й набуте. Природною основою здібностей є задатки. Задатки, тобто спадкові властивості периферичного і центрального нервового апарату, багатозначні, можуть розвиватися в різних напрямках, перетворюючись на різні здібності. Задатки бувають різних видів: одні з них не визнають змісту здібностей, а надають лише своєрідності процесу їх розвитку, інші ж впливають на змістовий бік здібностей.

Задатки, насамперед, проявляються в нахилах до певного виду діяльності або підвищеної допитливості до всього. Поряд з істинним нахилом є й уявний (хибний) нахил. При істинному нахилі можна спостерігати не лише неподоланне прагнення до діяльності, але й швидкий рух до майстерності, до досягнення значних результатів. При уявному нахилі виявляється або поверхневе, чисто споглядацьке ставлення до чогось, або ж діяльне захоплення, але з досягненням посередніх результатів.

Звичайна людина використовує тільки десять відсотків

своїх фізичних і розумових здібностей.

Гізнищ між тою силою, яку вона використовує, - це різниця

між тим, ким вона є, і тим, ким вона може бути

Н. Коупленд

Педагогічні здібності:

  • належать до групи спеціальних здібностей;

  • визначаються, насамперед, легкістю набування знань, умінь;

  • не збігаються із загальними здібностями;

  • тісно пов'язані з іншими спеціальними здібностями. Рівні ступенів педагогічних здібностей:

1) рефлексивний - виявляється у формі самопізнання сенсорного фонду особистості педагога;

2) проективний - спрямований на учня.