Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи загальної психології Лекції.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
13.34 Mб
Скачать

Лекція 17. Соціальні групи та міжособистісні стосунки

Людина стає людиною тільки серед людей.

І. Бєхєр

Психологія окремого індивіда існує лише як теоретична абстракція. Фактично ж психічне життя людини з перших днів її існування залежить від оточуючого соціального середовища. Це середовище, в свою чергу, становить собою не просто сукупність взаємоізольованих індивідів, а складно організоване суспільство, в якому всі люди певним чином пов'язані між собою. Відповідно до цих зв'язків виділяється значна кількість різноманітних соціальних утворень, які в загальній психології узагальнено називають групами.

В найбільш широкому плані під групою розуміють сукупність людей, яким притаманна спільність за певною ознакою: соціальною, виробничою, економічною, професійною, віковою, статевою тощо.

Як і більшість психічних явищ, групи розрізняють за різними критеріями. В залежності від ознаки, за якою виділяють дану спільність, соціальні групи класифікують:

  • за кількістю об'єднаних людей: групи великі та малі;

  • за реальністю їх існування: реальні й умовні;

  • за ступенем формалізації існуючих в групі взаємин: формальні та неформальні;

  • за рівнем свого розвитку: розвинуті (колектив) та низькорозвинуті (асоціації, корпорації, дифузні групи);

  • за ступенем ідентифікації людини з даною соціальною спільністю: групи первинні та вторинні;

  • за національною чи етнічною спільністю: європейці, американці тощо;

  • за віросповіданням: православні, католики тощо;

  • за віком: діти, молодь, дорослі, люди похилого віку;

  • за видами професійної чи непрофесійної діяльності: вчителі, студенти, школярі, робітники;

  • за соціальним положенням-статусом: керівники, підлеглі, сімейні, ті, які не мають власних сімей тощо;

  • з а тривалістю свого існування: постійні, тимчасові.

Будь-яка соціальна група становить собою сукупність людей, які володіють комплексом тільки їм притаманних психологічних і соціальних рис, які прагнуть реалізувати свої потреби, здібності в сумісній діяльності. Об'єднавшись, ці люди повинні певним чином взаємодіяти один з одним для досягнення спільної згоди, в іншому випадку ці об'єднання рано чи пізно розпадуться. Тому в процесі сумісної діяльності виробляються спеціальні засоби, які дають можливість закріплювати взаємостосунки в групах. Таким чином, соціальна група - це не лише' сукупність окремих людей, але й складне соціальне утворення, яке має певну структуру. Рівень розвитку цієї внутрішньогрупової структури визначає ефективність діяльності групи в цілому.

До структурних елементів соціальної групи відносять:

  1. члени групи, їх індивідуальні якості й особливості, що визначають специфіку даної групи;

  2. мета діяльності групи, що спрямована на реалізацію поставлених задач;

  1. шляхи і засоби досягнення мети та задач;

  2. правила і норми поведінки членів цієї групи;

  3. цінності, які закріплюють внутрішньогрупову діяльність;

  1. система контролю за виконанням внутрішньогрупової діяльності;

  1. функції кожного члена групи в реалізації групової мети;

  1. система взаємостосунків між членами цієї групи, опосередкованих змістом сумісної діяльності.

Мала група - небагаточисельне за складом об'єднання, утворене людьми, які мають спільну мету та безпосередньо контактують один з одним в процесі її реалізації. Саме мала група -це та елементарна ланка, через яку суспільство впливає на людину, а людина, в свою чергу, впливає на суспільство. Як правило, верхня межа малої групи - 30-40 осіб, нижня межа - 2-3 особи.

Всередині малої групи, як правило, виникає психологічна та поведінкова спільність її членів. Це надає групі відносно соціально-психологічну автономію. Тобто, зв'язки членів усередині групи сильніші за зв'язки, що виникають відповідно до членів інших аналогічних груп.

Крім кількісного показника (кількість членів), неоднаковості членів групи (індивідуального складу), а також емоційності зв'язків, які виникають, малі групи відрізняються за характером цінностей, норм і правил, яких дотримуються їх члени. Часто одна і та ж людина, яка входить в склад декількох малих груп, поводить себе в кожній з них по-різному (наприклад, поведінка студента в академічній групі та спортивній секції може суттєво відрізнятися).

Буває, однак, що людина не усвідомлює необхідності перебудовувати своє поведінку у відповідності з нормами та вимогами малої групи, з якою вона в даний момент взаємодіє. Тоді це зумовлює певні конфлікти чи погіршення стосунків з іншими членами (наприклад, випускники вузу приходять на роботу і не перебудовують стиль своєї поведінки).