Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pavluk_podatkov_menedzh_2011.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
5.56 Mб
Скачать

Тема 3 державна реєстрація та облік платників податків

3.1. Державна реєстрація суб’єктів господарювання

Державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців здійснюється відповідно Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” від 15 травня 2003 року № 755-IV (ГУ від 24.06.2003 р.)

Державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців – засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, за-свідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб – підпри-ємців – автоматизована система збирання, накопичення, захисту, облі-ку та надання інформації про юридичних осіб та фізичних осіб – підпри-ємців.

Для включення особи в Єдиний державний реєстр потрібно заповни-ти реєстраційну картку яка являє собою документ встановленого зраз-ка, який підтверджує волевиявлення особи в реєстрації. По наданим особою необхідних документів заводиться реєстраційна справа, яка яв-ляє собою папку організовано - облікового типу з документами.

Залежно від того, де створюється суб’єкт підприємницької діяльнос-ті, державну реєстрацію проводять: у містах – виконавчі комітети місь-ких рад; у районах у містах – виконавчі комітети районних рад; у райо-нах – районні державні адміністрації; у районах міст Києва та Севасто-поля – районні державні адміністрації (надалі всі ці органи іменуємо ви-конком).

Законодавством визначено також органи, які здійснюють державну реєстрацію окремих видів суб’єктів господарського права. Так, госпо-дарські товариства, що займаються банківською діяльністю, реєструє Національний банк України в порядку, визначеному Законом України «Про банки і банківську діяльність». Фондова біржа підлягає державній реєстрації Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку (рис. 3.1).

Відповідно до Цивільного кодексу України, постанови Кабінету Міні-стрів України «Про порядок державної реєстрації суб’єктів підприєм-ницької діяльності» вироблено систему дій для реєстрації суб’єктів під-приємницької діяльності.

Для цього потрібні такі документи:

Фізичним особам:

- ксерокопія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків та інших обо-в’язкових платежів (ДРФО);

- 2 фото 3х4;

- документ, що засвідчує внесення плати за державну реєстрацію;

- реєстраційна картка встановленого зразка, яка водночас є заявою про державну реєстрацію (її ви отримаєте у виконкомі);

- документ, що засвідчує особу.

Рис. 3.1. Органи державної реєстрації підприємств

Примітка:

1. Дані Державного реєстру використовуються виключно для обліку одержаних доходів, об’єктів оподаткування, повноти та своєчасності сплати податків.

Відомості Державного реєстру є інформацією з обмеженим доступом і подаються іншим державним органам відповідно до чинного законодавства.

2. Ідентифікаційний номер Державного реєстру є обов’язковим для використання під-приємствами, установами, організаціями всіх форм власності, включаючи установи НБУ, ко-мерційні банки та інші фінансово-кредитні установи у разі:

а) виплати доходів, з яких утримуються податки;

б) укладання цивільно-правових угод, де виникають обов’язки сплати податків;

в) відкриття рахунків в установах банків.

Юридичним особам – власнику (власникам), уповноваженим ним (ними) органу чи особам:

- рішення власника або уповноваженого ним органу про створення юридичної особи (крім приватного підприємства). Таким рішенням за наявності двох і більше власників (або уповноважених ними органів) є засновницький договір, а також протокол установчих зборів у випадках, передбачених законом;

- статут (якщо це передбачено законодавством щодо створюваної організаційно-правової форми господарювання). Установчі документи подають до органу державної реєстрації у трьох примірниках (2 оригіна-ли, 1 копія). Підписи фізичних осіб в установчих документах для всіх ви-дів підприємств посвідчуються нотаріально;

- реєстраційна картка, заповнена у трьох примірниках (крім ідентифі-каційного коду) і підписана заявником, яка водночас слугує заявою про державну реєстрацію;

- документ, який підтверджує внесення плати за реєстрацію (копію платіжного доручення або оригінал квитанції);

- довідка банківської установи, що засвідчує сплату кожним власни-ком (власниками) внеску до статутного фонду суб’єкта підприємницької діяльності у розмірі, передбаченому законодавством;

- якщо місцезнаходженням суб’єкта підприємницької діяльності об-рано не місце проживання одного із засновників, а інша адреса, додат-ково додається договір, що передбачає передавання засновникові у власність або користування приміщення, частини приміщення (договір купівлі-продажу, обміну, дарування, оренди, лізингу, безоплатного ко-ристування майном, про спільну діяльність, установчий договір тощо);

- якщо засновником (або одним із засновників) є юридична особа, додатково додають нотаріально засвідчену копію свідоцтва про дер-жавну реєстрацію юридичної особи. Якщо ця юридична особа – не ре-зидент, то подається документ, що свідчить про реєстрацію її в державі місцезнаходження. Цей документ повинен бути засвідчений у країні ви-дачі, перекладений українською мовою та легалізований у консульській установі. Також цей документ може бути засвідчений в посольстві дер-жави в Україні та легалізований у МЗС.

Плата за реєстрацію

За державну реєстрацію встановлено такі розміри плати:

- за державну реєстрацію (перереєстрацію) суб’єктів підприємниць-кої діяльності (реєстраційний збір): для громадян-підприємців – 2 НМГД, для юридичних осіб – 10 НМГД (відповідно 34 грн. і 170 грн);

- за прискорену (протягом одного дня) державну реєстрацію (пере-реєстрацію) суб’єктів підприємницької діяльності – у потрійному розмірі реєстраційного збору.

Видача свідоцтва про державну реєстрацію

З 1 липня 2004 р. Законом встановлено, що строк реєстрації юри-дичної особи не може перевищувати 3-х робочіх днів, а для підприємців – 2-х робочих днів з дня надходження документів з видачею Свідоцтва про державну реєстрацію встановленого зразка з проставленим іденти-фікаційним кодом юридичної особи або з ідентифікаційним номером фі-зичної особи – платника податків та інших обов’язкових платежів.

За кожний прострочений день орган державної реєстрації повинен сплатити заявникові 20 відсотків реєстраційного збору, але не більше розміру внесеної заявником плати за державну реєстрацію.

Заявникові видається оригінал свідоцтва про державну реєстрацію з трьома його копіями, а також оригінал та копія поданих ним установчих документів з відміткою органу державної реєстрації.

Примітка: 1. У разі зміни форми власності, організаційної форми або назви підприємст-ва воно підлягає перереєстрації, яка здійснюється в порядку, встановленому для його реєст-рації.

Відмова у державній реєстрації підприємства вважається законною лише з 2-х підстав:

а) внаслідок порушення встановленого Законом порядку створення підприємства;

б) у випадку невідповідності установчих документів вимогам законодавства. Не допуска-ється відмова в державній реєстрації підприємства з мотивів його недоцільності.

2. Скасування державної реєстрації може бути добровільним (за заявою підприємства) або примусовим (на підставі рішення суду, арбітражного суду) у випадках:

а) здійснення діяльності, що суперечить установчим документам чи чинному законодав-ству України;

б) визначення недійсними або такими, що суперечать чинному законодавству, установ-чих документів;

в) у разі несвоєчасного повідомлення підприємством про зміну свого місцезнаходження.

Як здійснюється державна реєстрація фермерського господарства?

Відповідно до ст. 8 ЗУ “Про фермерське господарство” від 19.06.2003 р. № 973-IV. (ГУ від 29.07.2003), після одержання державно-го акта на право власності на земельну ділянку або оформлення дого-вору оренди земельної ділянки фермерське господарство підлягає дер-жавній реєстрації, яка здійснюється у виконавчому комітеті міської, ра-йонної в місті ради або в районній державній адміністрації за місцем проживання особи чи місцезнаходженням земельної ділянки. Для цього голові фермерського господарства або уповноваженій ним особі осо-бисто або поштою (рекомендованим листом) необхідно подати заснов-ницькі документи (установчий договір про створення фермерського гос-подарства та статут фермерського господарства); реєстраційну картку, яка водночас є заявою про державну реєстрацію фермерського госпо-дарства; копію документа, що засвідчує наявність у громадянина на праві власності чи оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення, та квитанції про внесення плати за державну реєстрацію фермерського господарства. Підписи громадян на установчих докумен-тах обов’язково посвідчуються нотаріусом.

Реєстрація проводиться, за наявності всіх необхідних документів, протягом п’яти робочих днів. За цей час вносяться данні з реєстраційної картки до Реєстру суб’єктів підприємницької діяльності та видається сві-доцтво про державну реєстрацію фермерського господарства, яке ра-зом з копією документа, що підтверджує взяття його на облік у держав-ному податковому органі, є підставою для відкриття рахунків у будь-яких банках України.

Для одержання дозволу на виготовлення печаток і штампів необхід-но подати до органу внутрішніх справ копію свідоцтва про державну ре-єстрацію та два примірники зразків печаток і штампів, а також квитанцію про внесення плати за видачу такого дозволу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]