Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pavluk_podatkov_menedzh_2011.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
5.56 Mб
Скачать

Приклад 1

Підприємство за звітний рік отримало сукупний валовий дохід – 120 млн. грн. Загальна сума нарахованих платежів до бюджету склала 200 тис. грн., яка була сплачена до бюджету.

Визначте, чи відноситься дане підприємство до категорії великих платників.

Рішення:

Здійснимо розрахунок балів:

а) СВД – 120 млн. грн. (складає 3 бали).

б) нараховано платежів – 200 тис. грн. (1 бал).

в) сплачено платежів – 200 тис. грн. (1 бал).

Всього 5 балів.

Відповідь:

Схема розрахунку балів показує, що дане підприємство отримало 5 балів, отже, якщо А+Б+В5, то підприємство відноситься до категорії великих платників податків.

Тема 4 організація обслуговування платників податків

4.1. Оперативний облік податкових надходжень

Та їх планування і прогнозування

Оперативний облік податків і зборів до бюджетів та державних ці-льових фондів передбачає:

– отримання податкових документів для проведення нарахувань по-датків та інших платежів у картках особових рахунків;

– відкриття особових рахунків платників податків;

– облік нарахувань податків та інших платежів;

– облік авансових платежів;

– облік надходжень податків та інших платежів до бюджетів та дер-жавних цільових фондів;

– автоматизований облік сплати податків і зборів; автоматизована обробка реєстрів кредитових документів установ банків відносно особо-вих рахунків платників податків; забезпечення формування щоденних звітів про стан надходження платежів;

– облік відстрочок, розстрочок та скасування податків та інших пла-тежів;

– облік пільг щодо сплати податків і інших платежів;

– облік донарахованих сум за результатами документальних переві-рок;

– облік фінансових санкцій, недоїмки та переплат, взаємозаліків, ад-міністративних штрафів;

– облік нарахування, сплати та стягнення пені;

– узгодження даних щодо надходження платежів до бюджетів та державних цільових фондів з фінорганами, відділеннями казначейства, банками;

– закриття особових рахунків платників податків.

В структурі ДПА організація роботи з планування податкових над-ходжень покладена на спеціальні відділення.

Планування здійснюється по платежах і по джерелах надходжень.

1. Планування по платежах:

а) Планування здійснюється ДПА по великим платежах, а саме, по акцизу внаслідок добування корисних копалин, добування та транзит газу та нафти. Розрахунок здійснюється по фіксованих нормативах встановлених КМУ відповідно до запланованих обсягів видобування, вироблення, транзиту та ціни реалізації.

б) Планування по ПДВ та податку на прибуток підприємств. Обраху-нок бази надходжень по відповідних податках здійснюється по фактич-ним надходженням минулих періодів за даними звітності з урахуванням макропоказників.

Однією з характеристик особливостей адміністрування ПДВ є те, що в доходній частині Державного бюджету України, окремим рядком вра-ховується сума відшкодування з бюджету ПДВ експортерам та суб’єк-там господарської діяльності у яких по ПДВ виникло від’ємне сальдо.

2. Планування по джерелах надходжень:

Планування по джерелах надходжень здійснюється по:

- сумах надходжень від сплати реструктуризованої заборгованості;

- відстроченої пені;

- заходах примусового стягнення активів.

Суми надходжень по зазначених позиціях розподілені по видах по-датків.

Слід зауважити, що планування податкових надходжень по галузях народного господарства не здійснюється, ДПА України здійснює тільки аналіз надходжень платежів в розрізі галузей народного господарства. Даний аналіз носить виключно інформаційний характер.

В організації роботи з прогнозування слід визначити, що розроблені ДПА України форми розрахунку бази по основних видах податків нап-равляється до обласних податкових адміністрацій. До податкових форм відносять: податкові ставки, тарифи, коефіцієнти підвищення (знижен-ня) податкових ставок, тарифів та пільг. В подальшому ці форми збира-ються в автоматизованому режимі, узагальнюються аналізуються та на їх базі формуються аналітичні таблиці бюджетних надходжень.

Паралельно проводяться оцінка та прогноз надходжень у розрізі ре-гіонів на рівні ДПА України.

В кінці року в ДПА викликаються керівники регіональних підрозділів податкової служби і керівники підрозділів аналізу і планування податко-вих надходжень в регіонах для узгодження об’єму завдання по податках і зборах, що контролюються ДПА України.

Планування здійснюється на бюджетний рік з помісячним розподі-лом. Протягом бюджетного року показники прогнозних завдань коригу-ються.

Коригування проводиться з урахуванням зміни податкового обліку платників податків, а також з урахуванням факторів макроекономічного характеру.

Довідково, при оцінці і обліку заборгованості, суми заборгованості розподіляється на недоїмку, реструктуризовану заборгованість, відстро-чену та розстрочену заборгованість, заборгованість по сплаті пені та штрафів, заборгованість по не існуючих (“мертвих”) організаціях.

У строки визначені ДПА України складається звіт щодо ситуації із збором податків в Україні. Облік податкових надходжень в ДПС здійс-нюється на введених особових рахунках платників податків. Особові ра-хунки відкриваються щорічно з метою обліку нарахованих та фактично сплачених сум податків і обов’язкових платежів. Особові рахунки від-криваються на кожний вид платежу для діючих підприємств - з початку року, для новостворених - з моменту прийняття на облік. В них вказу-ються суми нарахованих та фактично сплачених податків і виводиться сальдо розрахунків (переплата чи недоїмки).

Запис про нарахування платежів в особових рахунках проводяться на підставі таких документів:

1. Податкових декларацій, звітів, розрахунків, податкових повідом-лень і вимог, довідок про авансові платежі.

2. Рішень начальника або заступника начальника податкового орга-ну по результатам актів перевірок.

3. Рішень виконавчих органів по контролю за цінами.

4. Постанов Державного комітету по стандартизації.

Податкові документи реєструються в канцелярії, потім направляють-ся у відділ обліку для проведення відповідних записів у картках особо-вих рахунків.

Запис про суми фактичних надходжень до бюджету проводиться на підставі документів:

1. Виписок з особових рахунків банків, з додатками копій платіжних доручень на перерахування коштів з рахунку платника на рахунок бюд-жету.

2. Копій платіжних доручень відділень Ощадбанку України та пові-домлень до них у разі приймання платників готівкою.

3. Талонів поштових переказів.

Інформація про надходження платежів до Державного і місцевих буджетів попередньо обробляється відповідно органами казначейства та фінансовими органами і в систематизованому вигляді подається по-датковому органу для обліку сплачених податкових зобов’язань в карт-ках особових рахунків платників. Забеспечуючи достовірність даних про сплачені платежі податковими органами щомісячно проводяться звірки надходжень з органами казначейства та фінансовими органами за всі-ма кодами бюджетної класифікації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]