Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pavluk_podatkov_menedzh_2011.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
5.56 Mб
Скачать

6.3. Особливості оскарження рішення органу дпс щодо застосування штрафних (фінансових) санкцій та арешту активів платника податків

Рішення органу ДПС про застосування штрафних (фінансових) санк-цій крім штрафних (фінансових) санкцій за порушення законодавства про оподаткування та законодавства у сфері зовнішньоекономічної ді-яльності, зокрема за порушення законодавства з питань застосування реєстраторів розрахункових операцій, норм з регулювання обігу готівки і державного регулювання виробництва і обігу спирту етилового, конь-ячного і плодового, алкогольних та тютюнових виробів, може бути ос-каржене в органі державної податкової служби вищого рівня протягом одного року з дня його прийняття, але не пізніше одного місяця з дня надсилання (вручення) рішення про застосування штрафних (фінансо-вих) санкцій платнику податків, якщо інший порядок та строки оскаржен-ня не зазначено в законодавчому акті, яким передбачено штрафні (фі-нансові) санкції та їх застосування органами державної податкової служби.

Скарга подається (надсилається поштою з повідомленням про вру-чення):

1) на рішення державної податкової інспекції в районі, міжрайонної, міської (міст з районними державними податковими інспекціями), об’єд-наної або спеціалізованої державної податкової інспекції – до держав-ної податкової адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі;

2) на рішення державної податкової інспекції в районі міста з район-ним поділом, крім міст Києва та Севастополя, - до державної податкової інспекції у місті;

3) на рішення регіональних управлінь Департаменту з питань адмі-ністрування акцизного збору і контролю за виробництвом та обігом під-акцизних товарів Державної податкової адміністрації України – до Де-партаменту з питань адміністрування акцизного збору і контролю за ви-робництвом та обігом підакцизних товарів Державної податкової адмі-ністрації України;

4) на рішення державної податкової адміністрації в Автономній Рес-публіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, Департаменту з питань адміністрування акцизного збору і контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів Державної податкової адміністрації України – до Державної податкової адміністрації України.

До документів, які необхідно додати до скарги, належать ксерокопії:

1) акта перевірки, за наслідками якої прийнято рішення;

2) рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій;

3)зауважень та пояснень, якщо вони були подані платником подат-ків під час перевірки і розгляду матеріалів перевірки, інших документів, що засвідчують обставини справи.

Розгляд скарг на рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій і прийняття рішень відбувається у тридцятиденний строк з дня надходження скарги до органів державної податкової служби. Прийняте рішення за наслідками розгляду скарги вручається або надсилається платнику податків, який її подав, і державній податковій інспекції (адмі-ністрації), регіональному управлінню Департаменту з питань адміністру-вання акцизного збору і контролю за виробництвом та обігом підакциз-них товарів Державної податкової адміністрації України, рішення якого оскаржувалося.

Якщо у тридцятиденний строк вирішити порушені в скарзі питання неможливо, керівник (або його заступник) органу державної податкової служби, Департаменту з питань адміністрування акцизного збору і конт-ролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів Державної подат-кової адміністрації України встановлює необхідний строк для розгляду скарги, про що повідомляється (надсилається рішення) платнику подат-ків, який подав скаргу. При цьому загальний строк розгляду скарги не може перевищувати сорока п’яти днів.

Рішення за розглядом скарги складається і вручається (надсилаєть-ся) особі, яка подала скаргу. У разі незгоди особи з рішенням органу державної податкової служби, прийнятим за наслідками розгляду пода-ної скарги, указане рішення може бути оскаржене в органі державної податкової служби вищого рівня, а рішення Департаменту з питань ад-міністрування акцизного збору і контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів Державної податкової адміністрації України – у Державній податковій адміністрації України протягом одного року з дня його прийняття, але не пізніше одного місяця з дня вручення рішення платнику податків або його представнику.

Скарги, подані з порушенням зазначеного строку, не розглядаються органами державної податкової служби, Департаментом з питань адмі-ністрування акцизного збору і контролю за виробництвом та обігом під-акцизних товарів Державної податкової адміністрації України.

Рис. 6.3. Порядок оскарження рішень про арешт активів

Примітка: 1. Цей порядок не застосовується при затриманні або арешту активів у ви-падках, передбачених кримінально-процесуальним законодавством.

2. Адміністративний арешт не може бути накладено, якщо платник податків відмовля-ється допустити працівника контролюючого органу до документальної або матеріальної пе-ревірки, а також до обстеження приміщення, комп’ютерних систем і т.д. у зв’язку з відсутніс-тю у такого працівника підстав для її проведення визначених законодавством.

3. При прийнятті рішення про арешт активів банку арешт не може бути накладено на йо-го кореспондентський рахунок з частини платежів, що виконуються за рахунок коштів його-клієнтів.

Порушений з поважної причини строк подання скарги може бути по-новлений на підставі заяви платника податків керівником (або його зас-тупником) органу державної податкової служби, Департаменту з питань адміністрування акцизного збору і контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів Державної податкової адміністрації України, право-мочним розглядати скаргу. Рішення керівника податкового органу (його заступника) щодо накладення адміністративного арешту на активи платника податків може бути оскаржене у порядку, визначеному Зако-ном для оскарження сум податкових зобов’язань або податкового бор-гу, нарахованих податко-вим органом (див. рис. 6.3).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]