Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pavluk_podatkov_menedzh_2011.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
5.56 Mб
Скачать

6.2. Розгляд скарги та порядок оформлення і вручення рішення

Керівник органу державної податкової служби (або його заступник) зобов’язаний прийняти вмотивоване рішення та надіслати його протягом двадцяти календарних днів від дня отримання скарги платни-ка податків або протягом строку, продовженого за рішенням керівника органу державної податкової служби (або його заступника), на його ад-ресу поштою з повідомленням про вручення або надати йому під роз-писку.

Керівник органу державної податкової служби (або його заступник) у встановленому порядку може прийняти рішення про продовження стро-ків розгляду скарги (заяви) платника податків понад вищезазначені строки, але не більше шістдесяти календарних днів та письмово повідо-мити про це платника податків до закінчення двадцятиденного строку.

У разі скасування раніше прийнятого рішення органу державної по-даткової служби про нарахування суми податкового Зобов’язання (пені і штрафних санкцій) або податкового боргу вважаються відкликаними по-даткові повідомлення або податкові вимоги з дня прийняття рішення про скасування суми податкового зобов’язання або податкового боргу.

У разі скасування в певній частині раніше прийнятого рішення орга-ну державної податкової служби про нарахування суми податкового зо-бов’язання (пені та штрафних санкцій) або податкового боргу, поперед-ньо надіслане податкове повідомлення або податкова вимога вважа-ються відкликаними від дня отримання платником податків нового по-даткового повідомлення або відповідної податкової вимоги, що містять нову суму податкового зобов’язання (податкового боргу).

Зменшена сума податкового зобов’язання (податкового боргу) по-винна бути сплачена платником податків або може бути оскаржена у за-гальновстановленому порядку.

Рішення, прийняте за розглядом скарги, може бути менш сприятли-ве для платника податків, ніж рішення, яке оскаржувалося. У разі збіль-шення органом державної податкової служби суми податкового зобов’я-зання (пені та штрафних санкцій) або податкового боргу, раніше надіс-лане податкове повідомлення або податкові вимоги не відкликаються, а на суму такого збільшення органом державної податкової служби над-силається окреме податкове повідомлення. Збільшена сума податково-го зобов’язання повинна бути сплачена або може бути оскаржена плат-ником податків у порядку, встановленому для сплати або оскарження нового податкового зобов’язання.

З дня отримання платником податків рішення про скасування раніше прийнятого рішення органу державної податкової служби про нараху-вання суми податкового зобов’язання або його частини (пені та штраф-них санкцій) активи такого платника податків звільняються з податкової застави.

Скасування рішення органу державної податкової служби про адмі-ністративний арешт зупиняє такий арешт активів платника податків.

Рішення Державної податкової адміністрації України, прийняте за розглядом скарги (заяви) платника податків, не підлягає подальшому адміністративному оскарженню, але може бути оскаржене у судовому порядку.

Працівник органу державної податкової служби, який уповноваже-ний розглядати скаргу (заяву) платника податків у межах адміністратив-ної апеляційної процедури, має право в установленому Державною по-датковою адміністрацією України порядку пропонувати такому платнику податків компромісне вирішення спору, яке полягаєу задоволенні час-тини скарги платника податків під зобов’язання останнього погодитись з рештою податкових зобов’язань, нарахованих органом державної по-даткової служби.

Підставою для прийняття рішення щодо податкового компромісу є наявність в органі державної податкрвої служби таких наявних фактів та доказів по суті скарги платника податків, які дають підстави вважати, що запропонований податковий компроміс приведе до більш швидкого та/або більш повного погашення податкового зобов’язання порівняно з результатами, які можуть бути отримані внаслідок передання такого спору на вирішення суду (рис. 6.2).

За розглядом скарги (заяви) платника податків або посадової особи платника податків чи громадянина органом державної податкової служ-би приймається рішення.

Рис. 6.2. Процедура компромісного рішення спору

Оригінал рішення після зазначення реєстраційного номера вихідної кореспонденції у встановленому порядку надсилається (вручається) платнику податків.

Якщо вмотивоване рішення за скаргою (заявою) платника податків не надсилається платнику податків протягом двадцятиденного строку або протягом строку, продовженого за рішенням керівника органу державної податкової служби або його заступника, така скарга (заява) вважається повністю задоволеною на користь платника податків з дня, наступного за останнім днем зазначених строків. Скарга (заява) вва-жається також повністю задоволеною на користь платника податків, як-що рішення керівника органу державної податкової служби або його за-ступника про продовження строків її розгляду не було надіслано плат-нику податків до закінчення двадцятиденного строку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]