Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pavluk_podatkov_menedzh_2011.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
5.56 Mб
Скачать

1.3. Методи, форми та засоби управління податковими процесами

З урахуванням принципів податкового менеджменту формується комплекс методів цього виду діяльності. Під методом розуміють су-купність взаємозв’язаних способів та прийомів доцільного про-ведення будь-якої роботи.

До методів управління податковими процесами слід віднести:

Системний. Застосовується для вирішення проблем управління і по-будований на принципі цілісності системи. Система це сукупність елементів, взаємозв’язанність яких визначає їх цілісність. На-приклад, при прийнятті законів про оподаткування повинні бути включе-ні всі елементи податкової системи (суб’єкт, об’єкт оподаткування, став-ки, джерела сплати, пільги, строки сплати та ін.).

Структурний. Побудований на розкладі (розмежуванні) окремого явища на складові частини. Наприклад, при визначенні податку з дохо-дів фізичних осіб потрібно попередньо визначити і відняти Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне страхування, податкову соціальну пільгу.

Ситуаційний. Передбачає вибір оптимальних способів управління організацією в залежності від конкретних внутрішніх умов її діяльності. Наприклад, при наявності податкового боргу у платника податків конт-ролюючий орган може застосувати на вибір як податкову заставу так і податковий компроміс, відстрочення та розстрочення податкових плате-жів.

Моделювання. Шляхом моделювання в управлінні податковими про-цесами вивчаються можливості створення удосконалення форм управ-ління. Наприклад, проведення моделювання зі зміною ставок податків, інших елементів оподаткування дозволяє удосконалити процеси опо-даткування на загальнодержавному рівні.

Економіко-математичний. Побудований на використанні електрон-них машин як інструменту находження оптимального варіанту рішень. Наприклад, здійснюючи аналіз об’єкта оподаткування в динаміці по ро-ках, за допомогою вичислювальних машин, дає можливість визначити тенденції та прогнозування показників у майбутньому, своєчасно здійс-нити відповідні управлінські рішення у випадку виявлення негативних тенденцій.

Спостереження. Передбачає оцінку управління податковими проце-сами в конкретній організації у визначений проміжок часу. Метод дозво-ляє отримувати більшу кількість об’єктивних даних, які потім будуть ви-користовуватися як база для аналізу узагальнень, висновків та прогно-зувань.

Наприклад, на двох рівнозначних митних постах майже з однаковим вантажопотоком, надходження митних платежів суттєво відрізняється. Об’єктивний аналіз цих питань сприятиме відповідному управлінському рішенню.

Експеримент. Передбачає вивчення і прийняття відповідного управ-лінського рішення на підставі результатів проведеного експерименту з питань оподаткування в окремих регіонах країни чи галузях.

Соціологічні. Включають акценти, бесіди, інтерв’ю, тестування, ана-ліз інфраструктури. (Інфраструктура – сукупність взаємопов’язаних еле-ментів, характеризуючих оточуюче середовище). Наприклад, в результаті суспільного обговорення зупинена дія норми закону з оподаткування відсотків за вкладених на депозит коштів та ін.

Інтеграційний. Побудований на обліку даних кількох методів: систем­ного, структурного, ситуаційного та інше.

До складових податкового менеджменту відносяться також форми та засоби управління.

Форми – це спосіб організації управління податковими проце-сами. Організація управління податковими відносинами між податкови-ми органами і платниками податків показана в рис. 1.2.

Управління податковими процесами між учасниками правових відно-син здійснюється у формі:

а) реалізації законодавчих та інших нормативно-правових актів з пи-тань оподаткування;

б) проведення роз’яснювальної роботи з платниками податків та на-дання консультацій;

в) здійснення податкового контролю;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]