Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pavluk_podatkov_menedzh_2011.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
5.56 Mб
Скачать

11.2. Документальна перевірка правильності нарахування пдв

Документальна перевірка ПДВ складається з декількох частин.

Насамперед, необхідно перевірити правильність визначення податко-вих зобов’язань по ПДВ. Для цього потрібно:

1. Встановити повноту оборотів з відвантаження товарів, надання пос-луг, виконання робіт. Для цього використовуються податкові накладні, кни-га продажу товарів, укладені договори купівлі-продажу, міни, поставки. Не-обхідно упевнитися, щоб усі суми ПДВ, відображені у податкових наклад-них та в книзі продажу, були також відображені за кредитом рахунку 68. При цьому звертається увага, щоб номер податкової накладної співпа-дав з порядковим номером відображення відповідної операції у книзі продажу. З метою виявлення випадків відвантаження товарів, обороти з яких не включено для нарахування ПДВ слід перевірити документи складського обліку, а саме накладні, що засвідчують відпуск продукції зі складу підприємства. Крім того, за допомогою платіжних документів необ-хідно встановити випадки надходження коштів на поточний рахунок в по-рядку попередньої оплати, які не було включено в об’єкт оподаткування ПДВ.

У разі встановлення випадків відвантаження товарів без оплати або з частковою оплатою, у межах бартерних операцій, натуральних виплат у рахунок оплати праці фізичним особам, що перебувають у трудових відносинах з платником податку, передачі товарів у межах балансу платника для невиробничого використання, а також при реалізації това-рів (робіт, послуг) пов’язаній особі необхідно упевнитися в правильності визначення бази оподаткування. Для цього слід пам’ятати, що база опо-даткування в таких випадках визначається виходячи з фактичної ціни операції, але не нижчої за звичайні ціни. Зверніть увагу: методика визна-чення звичайної ціни визначена Податковим кодексом України

Якщо підприємство здійснює нарахування ПДВ по оплаті продукції (робіт, послуг), то слід упевнитись, що всі суми коштів, які надійшли на поточний рахунок або в касу включені в оподатковуваний оборот. Для цього використовуються банківські (журнал-ордер № 2) та касові (жур-нал-ордер №1) документи.

2. Встановити випадки надходження коштів на власні потреби під-приємства від його покупців, які не знайшли відображення на рахунку 46, і упевнитися, що ПДВ з цих сум нараховано за кредитом рахунку 68. Для цього використовуються платіжні документи, журнали-ордери № 1, 2, Головна книга. З метою перевірки необхідно надходження коштів на рахун-ки 87, 88, 96 порівняти з відповідними сумами, які надійшли на поточний рахунок, (тобто відстежити кореспонденцію рахунків Дт 51 – Кт 87, 88, 96). Якщо ці суми однакові, то ПДВ з них не був нарахований.

3. Якщо підприємство надає послуги з оперативної оренди, необхідно упевнитись, щоб на суму орендної плати був нарахований ПДВ і відобра-жений за кредитом рахунку 68. (Пам’ятайте: оплата послуг з фінансової оренди ПДВ не обкладається).

4. Особливу увагу звернути на випадки відчуження об’єктів застави. Таке відчуження відбувається, коли підприємство не виконує у вста-новлений термін боргових зобов’язань. В такому разі відчуження об’єкту застави прирівнюється до продажу такого об’єкту, а основна сума креди-ту та нарахованих процентів є ціною продажу такої застави. Отже, пере-віркою позичкових рахунків та кредитних угод необхідно встановити чи надавалися підприємству кредити і як вчасно вони були повернуті. При виявленні випадків відчуження об’єктів застави перевірити правильність визначення бази оподаткування та суми ПДВ.

5. Якщо підприємство імпортує товари критичного імпорту для власних виробничих потреб, слід упевнитись, що ці товари не було реалізовано на сторону. При встановленні таких випадків перевірити правильність ви-значення бази оподаткування і суми ПДВ. База оподаткування в такому ви-падку визначається виходячи з ціни продажу, але не нижче митної вар-тості товару, збільшеної на суму мита, митних зборів і акцизного збору, якщо товар с підакцизним.

Наступним кроком перевірки є встановлення достовірності податко-вого кредиту.

Для цього необхідно:

1. Упевнитися в наявності всіх підстав, які дають право підприємству відображати суми податкового кредиту за дебетом рахунку 68. Так, підста-вою для виникнення податкового кредиту по товарах (роботах, послугах), придбаних у резидента, є виключно податкова накладна, по імпортова-них товарах-вантажна митна декларація, а при імпорті робіт, послуг – банківський документ, що підтверджує перерахування коштів в оплату вартості таких послуг, а не документ по сплаті самого ПДВ.

2. Перевірити правильність відображення сум ПДВ по придбаних това-рах, використаних на невиробничі потреби. У цьому випадку ПДВ мас від-ображатися за рахунок відповідних джерел фінансування. Для перевір-ки використовуються банківські та розрахункові документи, за якими пере-віряється які саме матеріальні цінності були сплачені, та журнал-ордер № 6, за яким встановлюється за рахунок яких джерел фінансування від-несений ПДВ по відповідних матеріальних ресурсах.

3. Встановити правильність розподілу сум ПДВ по придбаних това-рах та основних фондах, які використовуються для виробництва пільгових товарів або товарів (робіт, послуг), що не є об’єктом оподаткування, а та-кож товарів (робіт, послуг), що оподатковуються в загальному порядку. Якщо окремо облік товарів, основних фондів та сплачених по них сум ПДВ в указаних випадках не ведеться, то розподіл здійснюється виходя-чи з питомої ваги оподатковуваних товарів (робіт, послуг) в загальному обсязі виробництва. Отже, при перевірці слід упевнитись, щоб на де-бет 68 рахунку не потрапили суми ПДВ по придбаних сировині та матері-алах, основних фондах, використаних для виробництва пільгових товарів або товарів, що не є об’єктом оподаткування.

Обов’язковою складовою документальної перевірки правильності нарахування ПДВ є встановлення обґрунтованості пільг. Для цього пе-ревіряється наявність усіх необхідних документів, які дають право на пільги.

Необхідно враховувати зміни податкового законодавства з ПДВ.

а) збільшено обсяг операцій до досягнення якого можна ПДВ (до 300 тис. грн. без ПДВ);

б) будь-яка передача майна для здійснення спільної діяльності та його повернення оподатковується на загальних підставах;

в) реімпорт прирівняно до імпорту, а реекспорт до експорту;

г) втратили пільговий статус операції із внеску до статутного фонду основних фондів і тепер вони оподатковуються на загальних підставах;

д) база оподаткування ПДВ нараховується виходячи з договірної ці-ни, але не нижчу за звичайну;

е) податкове зобов’язання з імпорту товарів виникає за датою по-дання митної декларації;

е) основною умовою для включення сум ПДВ до податкового креди-ту є використання товарів та основних фондів у господарській діяльнос-ті в оподаткованих операціях.

Не виникає права на податковий кредит при купівлі легкого автомо-біля (крім таксомоторів).

ж) вилучено ст. 8, яка встановлювала порядок експортного відшко-дування ПДВ. Бюджетне відшкодування може здійснюватися двома способами:

- повернення коштів на банківський рахунок платника;

- у рахунок майбутніх податкових періодів.

Результат вибору відображається в декларації з ПДВ;

з) закріплено вимогу до платника вести реєстр отриманих та виписа-них податкових накладних;

і) поставка послуг з перевезення пасажирів та вантажів через тери-торію і порти України;

к) нульова ставка податку застосовується тільки для товарів, при-значених на експорт, та сукупних цьому експорту послуг;

л) скасовано низку пільг щодо ПДВ

м) оновлено визначення способу ведення „касового методу”, який можуть обрати платники, якщо протягом останніх 12 календарних міся-ців обсяг оподаткованих операцій не перевищує 300 тис. грн. без ПДВ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]