Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pavluk_podatkov_menedzh_2011.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
5.56 Mб
Скачать

12.3. Особливості податкового контролю при спрощеній системі оподаткування фізичних осіб – суб’єктів малого підприємництва

Робота податкових органів у сфері спрощеної системи оподаткуван-ня починається з видачі Свідоцтва про право сплати єдиного податку. Щоб отримати Свідоцтво, суб’єкти підприємницької діяльності – юри-дичні та фізичні особи не пізніше, ніж за 15 днів до початку наступного звітного періоду мають подати в податкову інспекцію за місцем реєстра-ції письмову заяву. Податковий інспектор перевіряє дані, наведені у за-яві, на предмет відповідності їх умовам переходу на спрощену систему оподаткування. Для юридичних осіб середньооблікова кількість працю-ючих не повинна перевищувати 50 чоловік, а обсяг виручки від реаліза-ції продукції – 1 млн. гривень. Для фізичних осіб чисельність працівни-ків, що перебувають з ними в трудових відносинах, має бути не більше, ніж 10 чоловік, їх поіменний склад та ідентифікаційні номери відобража-ються у заяві. Обсяг виручки від реалізації продукції, указаний у заяві, не повинен перевищувати 500 тис. гривень. Крім того податковий інс-пектор має упевнитись, що особа, яка подає заяву для переходу на спрощену систему оподаткування, не має заборгованості перед бюдже-том з податків та обов’язкових платежів, термін сплати яких настав на момент подання заяви. Для цього він користується даними особових ра-хунків відповідних платників у відділі обліку. За відсутності зауважень орган державної податкової служби протягом 10 днів з дня подання зая-ви зобов’язаний видати Свідоцтво за встановленою формою, у против-ному разі мотивовану відмову. Термін дії свідоцтва складає:

  • для юридичних осіб – 1 рік;

  • для фізичних осіб – 1 квартал.

Термін дії свідоцтва, виданого фізичним особам, протягом кален-дарного року може продовжуватися щоквартально за умови відсутності податкової заборгованості по єдиному податку і своєчасної його сплати.

Разом з видачею Свідоцтва проводиться реєстрація Книги обліку доходів і витрат, яка є обов’язковим документом, що має вестися плат-ником єдиного податку. Книга обліку доходів і витрат видається на один календарний рік, вона повинна бути прошнурована та мати пронумеро-вані сторінки. На останній сторінці вказується кількість сторінок, що є в Книзі, запис про це завіряється підписом керівника та печаткою подат-кового органу.

Єдиний податок сплачується щомісяця, не пізніше 20 числа, а роз-рахунок подається до податкових органів щоквартально, не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом. При перевірці розра-хунку встановлюється наявність усіх реквізитів, правильність арифме-тичних підрахунків.

При документальній перевірці встановлюється достовірність об’єкту нарахування єдиного податку. Для цього використовується книга обліку продаж) товарів (робіт, послуг), Книга обліку придбання товарів (робіт, послуг), Книга обліку доходів і витрат, первинні документи. Податково-му інспектору необхідно впевнитися, що усі записи здійснюються в Кни-зі у хронологічній послідовності і підтверджені первинними документа-ми. З метою перевірки правильності нарахування єдиного податку по Книзі обліку доходів і витрат необхідно:

  • для платників ПДВ – підсумок графи 5 "Доходи від здійснення гос-подарських операцій" помножити на 1.2 і від отриманого результату ви-значити 6%;

  • для неплатників ПДВ – відразу ж підсумок по графі 5 помножити на 0,06.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]