Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cpc.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Тема 2.3 Плезіохронні мережі Синхронні мережі

План

  1. Стандарти синхронних мереж

  2. Система SONET/SDH

  3. Мультиплексування сигналів PDH

1. Стандарти синхронних мереж

Інший клас ієрархії – це ієрархія синхронних мереж. Цей клас ієрархії впроваджено на початку 1980-х років. Поширені дві системи синхронних цифрових мереж: SONET (Synchronous Optical Network) і SDH (Synchronous Digital Hiererchy). SONET є версією стандартів, опублікованих ANSI (T1.105, T1.105.01..T1.105.09, T1.119, T1.119.01), а SDH – це міжнародні стандарти, опубліковані ITU-T у 1989 році (G.707, G.708, G709, G.781, G.782, G.783, G.803).

2. Система sonet/sdh

Система SONET базується на основній швидкості 51.840 Мбіт/с; такий сигнал називають STS-1 (Synchronous Transport Signal, level 1). Позначення обладнання просте і позначає тип комунікаційного середовища, яким звичайно є оптоволоконний кабель, тобто OC-1 означає оптичний канал (Optical Carrier), який підтримує сигнал STS-1 і т.д. Система SDH базується на основній швидкості 155.520 Мбіт/с, яка у 3 рази вища від основної швидкості в системі SONET. Такий сигнал називають модулем синхронного транспорту Рівня 1 (Synchronous Transport Module, level 1 - STM-1). Типовими комунікаційними середовищами для STM-1 є оптоволоконний і провідний кабелі, однак специфікація BISDN описує інтерфейс користувач-мережа для STM-1, який оперує через коаксіальний кабель. На вищих рівнях мультиплексувння (вищих швидкостях) застосовують тільки оптоволоконні кабелі.

Стандарти SONET/SDH визначають ієрархію мультиплексування для утворення сигналів з вищою швидкістю через мультиплексування сигналів з нижчою швидкістю. Схема мультиплексування SONET/SDH гранично спрощена порівняно із плезіохронними системами, що привело до спрощення і здешевлення обладнання для мультиплексування. На відміну від PDH, SONET/SDH не використовує набивки бітів для компенсації різниці швидкостей даних у синхронних сигналах із нижчими швидкостями, які мультиплексуються. Швидкість пересилання даних у сигналах із вищими швидкостями є цілою кратною від швидкостей сигналів нижчих рівнів. Будь-який сигнал вищого рівня може містити довільну відповідну комбінацію синалів нижчих рівнів. Ієрархія мультиплексування дотримується принципу мультиплексування з почерговістю байтів (byte-interleaving multiplexing); таке розшарування байтів дозволяє бачити будь-який сигнал нижчого рівня безпосередньо із сигналів вищих рівнів, і сигнал нижчого рівня може бути виділений або доданий за один крок. Це дозволяє реалізувати максимально масштабовані структури.

Сигнал SDH ділиться на рівні для поділу функцій транспортування корисного навантаження через мережу. Кожен елемент мережі SDH відповідає за генерування та інтерпретацію свого рівня службової інформації, а також за пересилання контрольної інформації та інформації про статус того ж рівня до іншого обладнання, або за закриття свого рівня службової інформації. Коли корисна інформація поширюється через мережу, то кожен рівень закривається одним із елементів мережі загального класу – кінцевим обладнанням секції регенератора (Regenerator Section Terminating EquipmentRSTE), кінцевим обладнанням секції мультиплексора (Multiplexer Section Terminating EquipmentMSTE) або кінцевим обладнанням шляху (Path Terminating Equipment - PTE). На рис.2.1 зображений приклад мережі з позначенням функцій окремих рівнів. На рисунку використані такі позначення: CPE – обладнання у приміщенні користувача; AM/AD – мультиплексор/демультиплексор доступу; SDXS – синхронний цифровий крос; OR – оптичний регенератор.

Р исунок 2.1. Типова багаторівнева комунікаційна мережа SDH

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]