Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cpc.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Тема 1.2 Структура інформаційної мережі Основні принципи розвитку електрозв’язку

План

  1. Основні вимоги до єдиних мереж

  2. Первинні та вторинні мережі

1. Основні вимоги до єдиних мереж

До побудови єдиної мережі висувається низка вимог, серед них слід виділити дві, які обов'язково мають бути задоволені. Вони повинні бути основою для об'єднання мереж: економічність побудови мереж і надійність доставки інформації.

Економічність означає, що капітальні та експлуатаційні витрати мають бути мінімальними за умови виконання мережею функції передачі і розподі­лу інформаційних потоків, які надходять від споживачів. Нагадаємо, що функ­цією сучасної інформаційної мережі є також надання різних інформаційних послуг.

Надійність мережі означає, що інформаційні потоки, які надходять від споживачів, можуть проходити через мережі з визначеною ймовірністю до-ставки до місця призначення при будь-яких пошкодженнях мережі.

При побудові єдиної мережі виділяли сукупність мережних вузлів, Мережних станцій і ліній передачі, що утворювали мережу типових каналів передачі і типових лінійних трактів, названу первинною мережею. Ця мережа, що містить відповідні пристрої керування й експлуатації, є "скелетом" загальної мережі, канали якої використовуються для створення різних вторинних мереж.

2. Первинні та вторинні мережі

Виходячи з особливостей організації експлуатаційного процесу, а також сформованої структури адміністративно-технічного керування, первинна мережа за територіальним принципом поділяється, як відомо, на магістраль­ну, внутрішньозонові і місцеві первинні мережі. Місцеві первинні мережі сільського району являють собою сукупність каналів, що з'єднують вузли і станції сільського району один з одним і з абонентами. Аналогічно місцеві первинні мережі міст забезпечують можливість організації каналів між усіма тинами станцій і вузлів цих мереж, а також між абонентами і станціями.

Мережа зв'язку, побудована на базі каналів первинної мережі, називаєть­ся вторинною мережею. Таких вторинних мереж може бути велика кіль­кість. Кожна з них визначається сукупністю:

кінцевих пристроїв, що перетворюють інформацію в електричні сиг-Нііли, які передаються по індивідуальних абонентських чи сполучних ка-Нплах (лініях), що з'єднують кожний кінцевий пристрій з найближчим яучловим пунктом мережі;

Вторинні мережі розрізняють :

за типом повідомлення - телефонні, телеграфні, передачі даних, цифрові мережі інтегрального обслуговування, обчислювальні тощо;

за категорією абонентів - загального користування, відомчі;

за швидкістю передачі повідомлень - низько-, середньо- та високошвидкісні;

за розміром мережі - глобальні, локальні;

за типом структури - ієрархічні, неієрархічні;

за способом керування - з централізованим та децентралізованим керуванням;

за способом комутації - з довгостроковою та оперативною комутацією.

У свою чергу, мережі з оперативною комутацією поділяються на мережі з гібридною комутацією (ГК), мережі з комутацією пакетів (КП), каналів (КК) і повідомлень (Кп). Мережі з КП поділяються на дейтаграмні (КП-Д) і віртуальні (КП-В).

Розвиток мереж електрозв'язку сприяв їх інтенсивній цифровізації та інтеграції, а процес цифровізації - можливості об'єднання вторинних ме­реж у цифрову мережу інтегрального обслуговування (ЦМІО), де в єдиній цифровій формі передаються мова, дані, зображення. Більше того, процес цифровізації сприяв інтеграції систем передачі і комутації, тобто інтеграції первинної та вторинної мереж у єдину транспортну мережу. Саме тому сучасну інформаційну мережу будемо розглядати не за існуючою класифі­кацією (первинна і вторинна мережі), а поділяючи її на мережу доступу, транспортну мережу і надбудову, за допомогою якої надаються різні інфор­маційні послуги.

Отже, процес інтеграції реалізується шляхом проектування мережі елек­трозв'язку разом з мережами ЕОМ, виходячи із загальної концепції побудо­ви єдиної інформаційної мережі, що становить складову частину глобальної інформаційної інфраструктури.

Дослідження інформаційної мережі складається насамперед з опису структури мережі, способів комутації і правил взаємодії елементів мережі, що визначаються використовуваними протоколами.

Контрольні питання

  1. В чому полягає економічність та надійність мереж ?

  2. Яка мережа називається первинною ?

  3. Яка мережа називається вторинною ?

  4. Які бувають вторинні мережі ?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]