Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cpc.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Тема 8.1 Підвиди технології dsl

План лекції

  1. Технологія ADSL

  2. Інші підвиди DSL

DSL являє собою набiр рiзних технологiй, що дозволяють органiзувати цифрову абонентську лiнiю. Для того, щоб зрозумiти данi технологiї i визначити областi їхнього практичного застосування, варто зрозумiти, чим цi технологiї розрiзняються. Насамперед, завжди варто тримати в розумi спiввiдношення мiж вiдстанню, на яке передається сигнал, i швидкiстю передачi даних, а також рiзницю у швидкостях передачi "спадного" (вiд мережi до користувача) i "вихiдного" (вiд користувача в мережу) потоку даних.

1. Технологія adsl

  • ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line - асиметрична цифрова абонентська лiнiя). Дана технологiя є асиметричною, тобто швидкiсть передачi даних вiд мережi до користувача значно вище, нiж швидкiсть передачi даних вiд користувача в мережу. Така асиметрiя, у сполученнi зi станом "постiйно встановленого з'єднання" (коли виключається необхiднiсть щораз набирати телефонний номер i чекати установки з'єднання), робить технологiю ADSL iдеальною для органiзацiї доступу в мережу Iнтернет, доступу до локальних мереж (ЛРМ) i т.п. При органiзацiї таких з'єднань користувачi звичайно одержують набагато бiльший обсяг iнформацiї, чим передають. Технологiя ADSL забезпечує швидкiсть "спадного" потоку даних у межах вiд 1,5 Мбіт/с до 8 Мбіт/с i швидкiсть "вихiдного" потоку даних вiд 640 Кбіт/с до 1,5 Мбіт/с. ADSL дозволяє передавати данi зi швидкiстю 1,54 Мбіт/с на вiдстань до 5,5 км по однiй кручений парi проводiв. Швидкiсть передачi порядку 6 - 8 Мбіт/с може бути досягнута при передачi даних на вiдстань не бiльш 3,5 км по проводах дiаметром 0,5 мм.

2. Інші підвиди dsl

  • HDSL (High Bit-Rate Digital Subscriber Line - високошвидкiсна цифрова абонентська лiнiя). HDSL є технологією, що забезпечує передачу на швидкості 1,536 або 2,048 Мбіт/с в обох напрямах. Протяжність лінії може досягати 3,7 км. Орієнтована як дешевша альтернатива виділеним каналам E1, T1. Вимагає чотирьохдротової абонентної лінії.

  • SDSL (Single Line Digital Subscriber Line - однолiнiйна цифрова абонентська лiнiя). Аналогічний HDSL, відрізняється тим, що для організації лінії досить двохдротової абонентної лінії. Протяжність лінії може досягати 3 км.

  • VDSL (Very High Bit-Rate Digital Subscriber Line - надбагатошвидкiсна цифрова абонентська лiнiя). Аналогічна HDSL, швидкість до 56 Мбіт/с. Відстань до 1,5 км. Технологія вельми дорога, і не знаходить широкого застосування.

  • R-ADSL (Rate-Adaptive Digital Subscriber Line - цифрова абонентська лiнiя з адаптацiєю швидкостi з'єднання). Технологія ADSL володіє одним істотним недоліком. Вона не дозволяє змінювати швидкість залежно від якості лінії. У таких модемах вибір швидкості, кратної 1,5 або 2 Мбіт/с, виробляється за допомогою програмного забезпечення. Устаткування, побудоване на базі технології RADSL дозволяє автоматично знижувати швидкість залежно від якості лінії.

  • UADSL (Universal Asymmetric Digital Subscriber Line - універсальна асиметрична цифрова абонентська лiнiя). Технологія ADSL володіє рядом дрібних недоліків, перешкоджаючих широкому упровадженню технології на мережах абонентного доступу. Це складність установки пристроїв ADSL; вони вимагають серйозної настройки на конкретну абонентну лінію (як правило, з участю технічного співробітника компанії - оператора мережі), мають відносно велику вартість. Не так давно з'явилися повідомлення про створення нової версії технології ADSL, яка покликана усунути вказані недоліки. Її називають Universal ADSL (UADSL), або DSL Lite. Правда, при використанні цієї технології дані передаються на нижчих швидкостях, ніж в ADSL (при довжині абонентної лінії до 3,5 км швидкість складає 1,5 Мбіт/с у напрямі до абонента і 384 кбіт/с - у зворотному напрямі; при довжині абонентної лінії до 5,5 км забезпечуються 640 кбіт/с у напрямку до абонента і 196 кбіт/с - в протилежному). Проте ці пристрої легше встановлювати; крім того, в їх складі є частотний роздільник, тому його не доводиться встановлювати окремо. По суті, достатньо просто підключити UADSL-модем до телефонної розетки, так само як і звичний модем.

Вартість таких пристроїв не перевищує вартості звичного модему, тому варто чекати, що саме ця технологія знайде широке застосування в апаратурі доступу кінцевих користувачів.

IDSL (ISDN Digital Subscriber Line - цифрова абонентська лiнiя IDSN)

  • Технологiя IDSL забезпечує цiлком дуплексну передачу даних на швидкостi до 144 Кбіт/с. На вiдмiну вiд ADSL можливостi IDSL обмежуються тiльки передачею даних. Незважаючи на те, що IDSL також як i ISDN використовує модуляцiю 2B1Q, вони відрізняються одне від одного. На вiдмiну вiд ISDN лiнiя IDSL є лiнiєю, яка не комутується, що не приводить до збiльшення навантаження на комутацiйне устаткування провайдера. Також лiнiя IDSL є "постiйно включеною" (як i будь-яка лiнiя, органiзована з використанням технологiї DSL), у той час як ISDN вимагає установки з'єднання.

Контрольні питання

  1. Які параметри роботи технології ADSL ?

  2. Які параметри роботи технології HDSL ?

  3. Які параметри роботи технології SDSL ?

  4. Які параметри роботи технології VDSL ?

  5. Які параметри роботи технології R-ADSL ?

  6. Які параметри роботи технології UADSL ?

  7. Які параметри роботи технології IDSL ?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]