Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cpc.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Тема 5.4 Метод доступу. Сімейство стандартів бездротових мереж

План лекції

  1. Метод доступу

  2. Сімейство стандартів бездротових мереж ІЕЕЕ 802.11

1. Метод доступу.

Стандарт 802.11 визначає для безпровідних мереж протокол доступу до середовища як CSMA/CA, тобто Carrier Sense Multiple Access with Collision Avoidance ~ множинний доступ з розпізнаванням носія і уникненням колізій. Зауважимо, що мережі Ethernet також використовують метод CSMA, однак не з уникненням колізій (CA - Collision Avoidance), а з виявленням колізій (CD - Collision Detection). Однак метод виявлення колізій CD) не цілком задовільняє потреби безпровідних мереж. По-перше, виявлення колізій може вимагати, щоб безпровідна мережа була здатна передавати і приймати у той сам час, що збільшує вартість і складність пристроїв. По-друге, у безпровідній мережі не завжди кожна станція здатна чути іншу станцію, як в кабельній мережі Ethernet. Тому передавальна станція може не знати, чи приймальна станція не зайнята у потрібний момент. Натомість 802.11, який підтримує CSMA/CA, отримує позитивне підтвердження, чим відрізняється від CSMA/CD. Станція, яка має інформацію для передавання, прослуховує середовище і якщо не виявляє активних станцій), то (і це є відмінність від CSMA/CD) вичікує випадковий інтервал часу перед передаванням своїх даних, продовжуючи моніторинг середовища, а потім може передавати. Станція на приймальному кінці негайно висилає підтвердження для передавальної станції, що колізія не відбулася. Якщо ж передавальна станція не отримала такого підтвердження, то вона вважає, що вислана рамка втрачена і висилає її повторно, аж доки не отримає підтвердження.

 Заголовок MAC

2 октети

2 октети

6 октетів

6 октетів

4 октети

Управління рамкою

Тривалість

Адреса призначення

Адреса джерела

CRC

а) формат рамки RTS

 Заголовок MAC 

2 октети

2 октети

6 октетів

4 октети

Управління рамкою

Тривалість

Адреса джерела

CRC

б) формат рамки CTS

Рисунок 5.11 Формати рамок протоколу уникнення колізій (CA)

Щоб зменшити можливість колізії внаслідок того, що станція може не чути інших, стандарт 802.11 визначає властивість віртуального розпізнавання носія. Це дозволяє станції, готовій до передавання, спочатку висилати запит на передавання (Request To Send - RTS) - коротку рамку, яка містить адреси джерела та призначення, а також

тривалість передавання. Якщо середовище вільне, то приймальна станція відповідає короткою рамкою - дозволом на передавання (Clear To Send - CTS), яка може містити ту ж саму інформацію про тривалість передавання ( рис. 2.9 ).

Повна тривалість передавання - це час в мікросекундах, необхідний для висилання наступногї рамки, рамки CTS, рамки підтвердження і трьох інтервалів між рамками (Short InterFrame Space - SIFS). SIFS поділяють передавання в тому самому діалозі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]