Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cpc.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Державний комітет зв’язку та інформатизації України

Львівський коледж Державного університету інформаційно-комунікаційних технологій

Конспект лекцій з самостійної роботи

для спеціальності 5.092.406 „Монтаж обслуговування і ремонт обладнання багатоканального електрозв’язку” з навчальної дисципліни

«Інформаційні мережі»

Львів 2008 р.

Розділ 1. Основи інформаційних мереж

Тема 1.1 Вступ. Глобальна інформаційна інфраструктура (гіі)

Інформаційна мережа. Основні визначення

План

  1. Основні визначення

  2. Мережа електрозв’язку

1. Основні визначення

Інформаційна мережа, яка з'явилася в результаті інтеграції засобів зв'язку й ЕОМ, є однією з найскладніших кібернетичних систем, створе­них людиною. Вона поєднує сотні мільйонів різних джерел і споживачів ін­формації. Ними можуть бути як найпростіше термінальне обладнання, пер­сональні ЕОМ, окремі люди, так і великі обчислювальні центри чи підприєм­ства, об'єкти, розосереджені на великій території Землі і навіть у космосі.Для кращого розуміння терміну "інформаційна мережа" нижче пропону­ємо основні визначення.

Поняття "електрозв'язок" і "інформатизація" мають велику кількість ви­значень. Наведемо ті, що найчастіше вживаються в сучасній літературі .

У Рекомендаціях МСЕ Q.9 і МСЕ 1.112 дано такі визначення.

Електрозв 'язок - система засобів, що дає змогу кореспондентові достав­ляти іншим (одному чи декільком) кореспондентам інформацію будь-якого типу в будь-якій формі (письмовий чи друкований документ, нерухоме чи рухоме зображення, мова, музика, видимі або чутні сигнали, сигнали керу­вання і т. д.) із застосуванням будь-якої електромагнітної системи (проводо-ва передача, радіопередача, оптична передача тощо чи поєднання цих різних систем).

Послуга надання зв'язку - вид обслуговування, що повністю реалізує можли­вості зв'язку (у тому числі функції термінального устаткування) між користува­чами відповідно до протоколів, установлених для відповідного виду зв'язку.

Інформатизація — організаційний соціально-економічний і науково-тех­нічний процес створення оптимальних умов для задоволення інформаційних потреб громадян, органів місцевого самоврядування, організацій, громадсь­ких об'єднань на основі формування і використання інформаційних ресурсів.

В останні роки поняття "електрозв'язок" і "інформатизація" все часті­ше співіснують поруч, оскільки мають взаємопроникний вплив. Електро­зв'язок, так само як і комп'ютеризація, є найважливішим компонентом інформатизації. Проникнення комп'ютерних технологій у технології зв'язку і зворотний процес продовжуються і досягли мікрорівня в інте­гральних схемах ЕОМ.

У процесах інформатизації і зв'язку базовим поняттям є інформація. Саме вона є тим робочим "тілом", що функціонально зв'язує компоненти інфор­маційної служби і без якого неможлива передача й обробка інформації. Наве­демо визначення цього поняття, найбільш звичне для фахівців зв'язку.

Інформація - відомості про людей, предмети, факти, події, явища і про­цеси незалежно від форми їх подання.

Розглянемо ті властивості інформації, що цікавлять телеінформаційтгі служ­би. Тут же відзначимо, що термін "телеінформаційні служби" (ТІСл) відповідає Рекомендації МСЕ В. 13, яка визначає телеінформатику як "сукупність засо­бів електрозв'язку й обробки даних для дистанційної обробки інформації"". Виходячи з цього, пропонується таке визначення ТІСл [І].

Під телеінформаційними службами розуміються всі існуючі системи пе­редачі й обробки інформації: телефонія, телеграфія, передача даних, телеба­чення, телематичні служби, а також служби, що можуть з'явитися в майбут­ньому. Телеінформаційними службами також є телеметрія, телекерування, теленаведення, телеконтроль, телеосвіта, телемагазин; телебіржа, телеаукці-он, телереклама, дистанційна аварійна сигналізація тощо.

Інформацію, як і речовину та енергію, можна збирати і зберігати, оброб­ляти і змінювати. Але, крім того, інформація може створюватися і зника­ти, тиражуватися, бути правдивою і помилковою. Є в неї також ще одна особ­ливість - вона не витрачається при використанні.

Інформація як відображення деякого об'єкта чи суб'єкта матеріальної сис­теми може існувати незалежно від того, буде вона колись відновлена, чи ні. Цінність інформації та її споживча вартість залежать від споживача і творця інформації- людини чи процесу обробки в ЕОМ. Людина (чи процес оброб­ки в ЕОМ), що створює інформацію, використовує її дуже обмежено. Інфор­мація ж має високу цінність тоді, коли її творець стає джерелом інформації і передає її за допомогою засобів зв'язку, тобто споживча вартість інформації створюється в процесі зв'язку. Щоб одержати економічний або будь-який інший ефект (політичний, соціальний), необхідно передати інформацію будь-кому чи будь-чому за допомогою засобів зв'язку.

Отже, роль зв'язку в процесі інформатизації дуже велика, оскільки вона пронизує інформаційний процес від об'єкта спостереження і формування початкової інформації (сприйняття) через її обробку (квантування, кодуван­ня, модуляцію), передачу й обробку в приймачі доставки інформації до одер­жувача в обробленому вигляді.

Інформаційну мережу можна уявити як велику систему, до якої входять користувачі, засоби різних видів зв'язку, обладнання для надання послуг і системи керування (рис. 1.3).

Користувачі (абоненти) є джерелами і споживачами інформації, корис­туються послугами інформаційної мережі та створюють потоки повідомлень різних видів і призначення. Саме користувачі висувають до мережі вимоги стосовно доставки й обробки інформації з дотриманням визначених якісних і ^ кількісних показників (за обсягом, часом, надійністю і т. ін.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]