Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cpc.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.61 Mб
Скачать

2. Апаратура dte та dce

Апаратура передачі даних ((Data Circuit termination Equipment, DСE) безпосередньо зв'язує комп'ютери або локальні мережі користувача із лінією зв'язку і є, таким чином, прикордонним обладнанням. Традиційно апаратуру передачі даних включають у склад лінії зв'язку. Прикладами DCE є модеми, термінальні адаптери мереж ISDN, оптичні модеми, пристрої підключення до цифрових каналів. Звичайно DCE працюють на фізичному рівні, відповідаючи за передачу і прийом сигналу необхідної форми й потужності у фізичне середовище. Апаратура користувача лінії зв'язку, яка виробляє дані для передачі по лініях зв'язку і така, що підключається безпосередньо до апаратури передачі даних, узагальнено має назву кінцеве обладнання даних (Data Terminal Equipment, DTE). Прикладом DTE можуть слугувати комп'ютери або маршрутизатори локальних мереж. Цю апаратуру не включають до складу лінії зв'язку. Проміжна апаратура звичайно використовується на лініях зв'язку великої протяжності. Проміжна апаратура вирішує дві основні задачі:

  • покращення якості сигналу;

  • утворення постійного складеного каналу зв'язку між двома абонентами мережі.

У локальних мережах проміжна апаратура може зовсім не використовуватися, якщо протяжність фізичного середовища - кабелів або радіоефіра - дозволяє одному мережному адаптеру приймати сигнали безпосередньо від другого адаптера, без проміжного підсилення. Інакше використовуються пристрої типу повторювачів і концентраторів. У глобальних мережах необхідно забезпечити якісну передачу сигналів на великі відстані. Тому без підсилювачів сигналів, встановлених через визначені відстані, створити територіальну лінію зв'язку неможливо. Проміжна апаратура каналу зв'язку прозора для користувача, він її не помічає і не враховує у своїй роботі. Для нього важлива тільки якість отриманого каналу, яка впливає на швидкість передачі дискретних даних. В дійсності ж проміжна апаратура утворює складну мережу, яку називають первинною мережею, так як сама по собі вона ніяких високорівневих служб не підтримує, а тільки служить основою для побудування комп'ютерних, телефонних та інших мереж.

Залежно від типу проміжної апаратури всі лінії зв'язку поділяються на аналогові та цифрові.

В аналогових лініях проміжна апаратура призначена для підсилення аналогових сигналів, які мають неперервний діапазон значень. Такі лінії зв'язку традиційно використовувалися у телефонних мережах для зв'язку АТС між собою. Для створення високошвидкісних каналів, які мультиплексують декілька низькошвидкісних аналогових абонентських каналів, при аналоговому підході звичайно використовується техніка частотного мультиплексування (Frequency Division Multiplexing, FDM).

У цифрових лініях зв'язку сигнали, що передаються, мають кінцеве число станів. Як правило, елементарний сигнал, тобто сигнал, що передається за один такт роботи передавальної апаратури, має 2 або 3 стани, які передаються у лініях зв'язку імпульсами прямокутної форми. За допомогою таких сигналів передаються як комп'ютерні дані, так оцифроване мовлення та зображення. Проміжна апаратура утворення високошвидкісних цифрових каналів (мультіплексори, демультіплексори, комутатори) працює за принципом часового мультіплексування каналів (Time Division Multiplexing, TDM), коли кожному низькошвидкісному каналові надається визначена доля часу (тайм-слот або квант) високошвидкісного каналу.

Контрольні питання

    1. Що таке фізичне середовище ?

    2. Які типи фізичного середовища Ви знаєте ?

    3. Яка різниця між апаратурою DTE та DCE ?

    4. Які функції виконує проміжна апаратура ?

    5. Як відбувається передача даних по радіоканалам ?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]