Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
самостійна робота И_М.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
363.01 Кб
Скачать

0 Н q (грош.Од.)

Потрібні

QA QB QC QD капітальні

вкладення,

од. (Q)

Рис. 1. Графік сполученого інвестиційного і фінансового планування

У загальному вигляді точка перелому (А) на графіку може бути розрахована наступним чином:

де Qз - загальний обсяг джерела капіталу даного типу з більш низькою вартістю;

Ам - амортизаційний грошовий потік;

ГПП - грошовий потік, обумовлений відкладеними податковими платежами.

У кожному інтервалі (до точки перелому А) WACC = const. Якщо є "n" точок перелому, то має місце "n + 1" різних значень WACC інвестиційного капіталу, що має бути залученим для фінансування формованої програми.

Оптимізація програми реальних інвестицій відбувається через сполучене планування інвестиційної і фінансової діяльності, що можна графічно інтерпретувати суміщенням графіків інвестиційних потреб підприємства та граничної вартості його інвестиційного капіталу, як це показано на рисунку.

У формуванні програми оптимальними будуть тільки ті інвестиційні рішення (за умов середнього ступеня ризиків по всіх складових проектах), які прийнято, виходячи з величини граничної вартості капіталу в точці перетину обох графіків - точці рівноваги (Н) інвестиційних потреб та фінансових можливостей. Тобто до програми включаються всі інвестиційні проекти з IRR  WACCН.

Проблема створення безальтернативної програми, коли до відбору первісно залучені взаємовиключні інвестиційні проекти, вирішується через розрахунок чистої теперішньої вартості цих проектів (NPV), в якому для дисконтування використовується значення WACCН.

У формуванні остаточного рішення до безальтернативної програми включаються інвестиційні проекти з найбільшим значенням NPV.

Таким чином оптимізація програми реальних інвестицій є процесом відбору інвестиційних проектів, які задовольняють критеріям NPV і IRR в умовах обмежених можливостей фінансування.

Задача 30

Оцінити доцільність прийняття інвестиційного проекту, якщо відомо, що інвестиційні витрати становлять 10 млн. грн.; термін експлуатації проекту – 5 років; норма амортизаційних відрахувань, що здійснюються рівномірно, складає 20%.

Виручка від реалізації продукції у зв’язку зі здійсненням інвестицій відповідно по роках становитиме: 6800 тис. грн., 7400 тис. грн., 8200 тис. грн., 8000 тис. грн. та 6000 тис. грн.

Поточні витрати у зв’язку з реалізацією інвестицій по роках становлять у першому році 3400 тис. грн. з наступним щорічним зростанням на 3%.

Граничний термін окупності даного проекту визначено як 4 роки.

Ставка дисконту – 19%

тис. грн.

Показники

1 рік

2 рік

3 рік

4 рік

5 рік

1. Виручка від реалізації продукції

2. Сума ПДВ

3. Виручка від реалізації продукції без ПДВ

4. Сума поточних витрат

5. Сума амортизаційних відрахувань

6. Сума фінансового результату від звичайної діяльності до оподаткування

7. Сума податку на прибуток

8. Сума чистого прибутку

9. Сума грошового потоку

10. Теперішня вартість грошового потоку (чистий грошовий потік)

11. Сума інвестиційних витрат

12. Чистий приведений дохід інвестиційного проекту