Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
самостійна робота И_М.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
363.01 Кб
Скачать

Коли ставка відсотку не зміниться:

1. Номінальна (БЕЗ)

2. Реальна (З)

FV = PV (1+i)n

Задача 1

Якщо підприємство поклало на депозитний рахунок 15000 грн. під 35% річних терміном на 3 роки, то скільки грошей буде на його депозитному рахунку ( за умови нарахування по складному відсотку):

а) у кінці кварталу;

б) у кінці року;

в) по закінченні терміну дії договору.

Задача 2

  1. Визначити суму простого відсотку за рік на наступних умовах: первісна сума вкладу – 5000 тис. грн., ставка відсотків – 10% квартальних.

  2. Визначити суму дисконту по простих відсотках за рік, якщо: майбутня сума вкладу – 2000 тис. грн., дисконтна ставка – 10% квартальних.

Задача 3

Через 180 днів після підписання договору боржник заплатить 310 тис. грн. Кредит видано під 16% річних.

Яка початкова сума боргу, за умови, що часова база 365 днів і нараховується простий відсоток. Якою буде сума початкова сума боргу, якщо нараховуватиметься складний відсоток?

Задача 4

Перевідний вексель видано на суму 1 млн. грн. з виплатою 17 листопада 2005 року. Власник векселя врахував його у банку 23 вересня 2005 року за обліковою ставкою 9%. Період, що залишився до кінця строку погашення векселя – 55 днів.

Яку суму отримав власник векселя у банку?

Як зміниться ця сума, якщо на початкову суму 1 млн. грн. нараховується простий відсоток 20,5% річних та загальний термін зобов’язання складає 120 днів.

Задача 5

Якою повинна бути тривалість позики задля того, щоб борг в сумі 1 млн. грн. виріс до 1,2 млн. грн. при нарахуванні простих відсотків за ставкою 17% річних?

Задача 6

Фінансовий інструмент на суму 50 тис. грн., термін оплати по якому наступає через 5 років, продано з дисконтом за складною обліковою ставкою 9% річних.

Якою буде сума дисконту?

Задача 7

Чому буде дорівнювати ефективна ставка, якщо номінальна ставка 25% при щомісячному нарахуванні?

  • Ефективна ставка використовується для порівняння варіантів нарахування за різними проміжками часу

  • Річна ефективна та номінальна ставки розрізняють у тих випадках, коли ставка встановлюється за один період, а використовується до другого періоду, причому за схемою складного відсотку

м – кількість нарахувань

і – номінальна ставка

Задача 8

Можна отримати позику на наступних умовах: 1) щоквартальне нарахування відсотків з розрахунку 20% річних; 2) нарахування що півріччя за ставкою 21% річних. Обрати кращий варіант позики на основі розрахунку ефективної ставки відсотку.

Задача 9

Банк А сплачує по внесках 8% при щоквартальному нарахуванні. Менеджери банку Б хочуть, щоб рахунки грошового ринку даного банку дорівнювали ефективній ставці банку А, але при цьому нарахування проводиться щомісячно.

Якою повинна бути номінальна ставка банку Б?

Задача 10

У зв’язку з позикою підприємства для потреб інвестування визначте ефективну ставку, якщо номінальна ставка становить 12% річних і відсотки нараховуються: щорічно; що півріччя; щомісячно.

Задача 11

Визначити реальну майбутню вартість грошових коштів підприємства, їх реальний приріст за рахунок інвестування, якщо:

а) обсяг вкладення коштів – 200 тис. грн.

б) період інвестування – 2 роки

в) ставка капіталізації з врахуванням інфляції – 20 % річних

г) темп інфляції на рік – 9%