Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вис_Инф_Т_Nbook28_ukr пособие для курсовой.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
6.7 Mб
Скачать

Основні компоненти електронних видань

Мультимедійні технології надають нові можливості створення електронних видань у виді віртуальної реальності в умовах інтерактивного режиму взаємодії користувача з програмно-інформаційним середовищем. При цьому користувач може виступати не тільки як пасивного читача або спостерігача, але і брати активну участь у подіях, що розвертаються. Цей режим взаємодії з електронним виданням поширюється на багато областей: всілякі ігри; моделювання різних процесів в умовному масштабі часу; створення, обробка і відтворення динамічних зображень у реальному масштабі часу; застосування двох- і тривимірної анімації, відео і звуку.

Особлива роль мультимедійним технологіям приділяється при створенні електронних видань. Саме тут відкриваються недосяжні раніше можливості. Наприклад, при створенні видань в області мистецтва можна здійснювати демонстрацію образотворчих робіт художника або експозиції картинної галереї з одночасним мовним супроводом цього процесу.

Важко переоцінити можливості мультимедіа й в області реклами, електронних виданнях по географії, історії, в області навчання і т.д. Наприклад, у книзі «Цусима» (А.С. Новиков-Прибой) у додатку приведені схеми розташування російської і японської ескадр у Цусимскій протоці на конкретний час (російсько-японська війна 1904-1905 р.). У подібне електронне видання могли б бути включені анімаційні ролики з мовними поясненнями. В області навчання вивчення історичних подій можна супроводити демонстрацією не тільки анімацій, але й відеороликів і фрагментів кінодокументації з відповідними мовними поясненнями. Такіж ж можливості можна використовувати і при вивченні фізики, хімії, спеціальних дисциплін і т.д.

Таким чином, сучасні електронні видання мають складну інформаційну структуру, що включає різні компоненти: текстової матеріал, напівтонові і кольорові ілюстрації і графіку, анімаційну графіку, відео- і аудіоматеріали. Розглянемо ці компоненти більш докладно.

Текстова інформація

Основу більшості електронних видань, як і друкованих видань, складає текстової матеріал. Саме на текст лягає основне семантичне навантаження. Текстової матеріал електронних видань може підготовлятися в текстових редакторах або програмних пакетах верстки й оформлятися відповідно до вимог, пропонованими до друкованих видань. При підготовці публікації кожна з зазначених програм підготовляє текстові файли у своєму форматі, однак наступний друк на твердий носій забезпечує однакові можливості по сприйняттю текстової і графічної інформації.

Інша справа в електронних виданнях. Тут сприйняття текстової інформації здійснюється на основі представлення будь-якого видання на екрані монітора ПК або спеціального електронного пристрою. Оскільки такі видання можуть підготовлятися в різному програмному середовищі, для відтворення електронного документа необхідні саме це середовище або інша, але програмно і інформаційно сумісна з нею. Таким чином, на ПК повинні бути інстальовані усе найбільш ймовірні програмні засоби прочитання електронних видань.

Однією з можливостей уникнути подібної ситуації є використання стандартних текстових форматів. Але на сьогоднішній день існують стандарти (юридичні) тільки на способи кодування символів. Тому в електронних виданнях і гіпертекстових електронних HTML-документах застосовують коди ASCII, ASNI або двухбайтовий код UNICODE. Такий же підхід обраний і при підготовці електронних документів по Help-технологіях.

Фірма Adobe Systems запропонувала свій підхід до рішення проблеми програмно-інформаційної сумісності електронних видань. У якості стандартного (де-факто) текстового формату обраний формат розмітки тексту PDF. Практично в кожній програмі текстових редакторів або пакетів верстки є транслятори формату документа у формат PDF. Тому будь-який електронний документ можна представити в єдиному виді (у стандарті PDF) і здійснити його перегляд у програмі Adobe Acrobat.

У деяких електронних документах текстової матеріал використовується як коментар до графічних або анімаційних елементів електронних видань. До таких електронних видань відносять гіперграфічні і мультимедійні видання.

Текстової матеріал електронного видання може підготовлятися традиційними способами: за допомогою клавіатурного набору; сканування текстових блоків вихідного документа з наступним розпізнаванням символів у середовищі відповідних програм розпізнавання тексту; переноситися на комп'ютер за допомогою магнітних носіїв; передаватися по мережі і т.д.

В електронних документах текст відіграє двояку роль. Насамперед він несе основне семантичне навантаження в більшості видів електронних видань. Як правило, цей текстової матеріал виступає у виді текстових блоків або розділів, що надалі будуть поєднуватися в щось ціле в режимі перегляду електронного видання або навігації по ньому.

З іншого боку, текстова інформація є системоутворюючим елементом електронних видань, оскільки використовується для навігації по електронному виданню. Текстова інформація вводиться безпосередньо в процесі формування елементів навігації.

Для автоматизації підготовки електронних документів створені спеціальні програми: Macromedia Dreamweaver, Microsoft FrontPage, Adobe Page Mill, Claris Home Page, SoftQuad, HotMetal Pro, Allaire HomeSite, Symantec Visual Page, NetObject Fusion, Sausage Software HotDog Professional, Licon Beach Software FlexSite і т.д.

Деякі з цих програм розглянуті нижче.