Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вис_Инф_Т_Nbook28_ukr пособие для курсовой.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
6.7 Mб
Скачать

Особливості електронних видань

Електронне видання значне дешевше, ніж друковане, і виготовлення такого видання не пов'язано з витратою природних ресурсів (лісу) і забрудненням навколишнього середовища. Електронні видання найчастіше виявляються навіть більш функціональними. Так, довідкове або навчальне електронне видання дозволяє більш динамічно побудувати процес вивчення матеріалу і підсилити його мотивацію, що в кінцевому рахунку дозволяє прискорити процес сприйняття і запам'ятовування інформації.

Якщо художня література переважно поширюється в звичній нам формі типографських видань, то дитячі електронні видання вже істотно потіснили книги, тому що останні не мають багатьох можливостей електронних комп'ютерних технологій. Поступово, але неухильно продовжується збільшення частки електронних видань у навчальній сфері, починаючи зі шкільного навчання і до вищого навчання.

Найважливішою перевагою електронних видань у порівнянні з друкованими є можливість їхнього інтерактивного оформлення. Це відноситься не тільки до дитячих ігрових видань, але і до будь-яких видань сценарного типу. Таке видання може бути навчальним, науково-популярним і навіть художнім твором, у якому споживачеві приділяється не пасивна роль читача, але активна роль учасника. Усі фрагменти електронних видань, що моделюють процеси, можуть бути побудовані по цьому типі, тобто читач сам стає учасником подій і у визначених рамках може впливати на їхній результат, що зближає процес роботи над таким виданням з діловими іграми. Природно, що в традиційній книжковій формі неможливо досягти такого ефекту.

Ще одним проявом інтерактивності є можливість моделювання і візуалізації досить складних явищ, таких як струм і напруга в електронних ланцюгах, квантовий стан атомів, їхніх ядер і електронів, проходження світлових променів у різних середовищах, включаючи анізотропні. Працюючи з відповідними фрагментами електронного видання і самостійно визначаючи величини вхідних сигналів або кути падіння світлових променів, користувач почуває себе учасником комп'ютерного експерименту, що відбувається, дослідником процесів, що відбуваються, і явищ. На нашу думку, якщо такі операції виконує студент, то вони цілком можуть бути названі віртуальними лабораторними роботами.

В останні роки роль електронних видань навчального і словниково-довідкового характеру безупинно віз стане внаслідок можливості їхньої швидкої модифікації відповідно до зміни досягнутого рівня знань, тобто досягається надзвичайно високий рівень оперативності електронного видання. Особливо це помітно при роботі з виданнями, розповсюджуваними по мережах. Якщо додати до сказаного можливість дистанційного спілкування викладача з одним або декількома тими, хто навчається, дистанційного тестування з використанням мережі Інтернет і визначення й оцінки рівня знань, то можна прийти до висновку, що електронний підручник перетвориться в кінцевому рахунку в постійно розвивається навчальний, довідкову і контролюючий рівень знань спеціалізоване інформаційне середовище.

Електронні видання не тільки публікуються в базах даних, але і можуть застосовується також у виді баз даних – реферативних і бібліографічних. Ці два види видань поєднує та обставина, що вони призначені для кваліфікованих користувачів, серед яких присутні як бібліографи – працівники великих бібліотек, так і науковці, що скрупульозно стежать за виданнями у своїй предметній області. Не дивно, що перші електронні видання були зв'язані саме з цією галуззю.

База даних, у якій зберігаються (або публікуються) електронні видання, підтримує каталогізацію й інші види бібліотечної діяльності, зокрема, одну з найважливіших – доступ читачів у публічний каталог, причому ніяких спеціальних знань, крім своєї предметної області, від читачів не потрібно. База даних дозволяє перебороти основне обмеження в обслуговуванні читачів у бібліотеках – вона дає можливість багатьом користувачам використовувати той самий матеріал одночасно за рахунок мережної інформаційної структури.

Нарешті, тут проявилася й інша дуже істотна перевага електронного видання в порівнянні з будь-яким виданням на папері: якість збереженого матеріалу (тексту, ілюстрацій і ін.) ніяк не залежить від інтенсивності його використання – цей матеріал не зношується і не стирається. Ще один фактор – електронне видання займає значно менші площа й обсяг, що також є немаловажним економічним фактором.