Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вис_Инф_Т_Nbook28_ukr пособие для курсовой.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
6.7 Mб
Скачать

Інтерактивні цифрові мультимедіа

Мультимедіа є винятково корисною і плідною освітньою технологією завдяки властивим їй якостям інтерактивності, гнучкості й інтеграції різних типів мультимедійної навчальної інформації, а також завдяки можливості враховувати індивідуальні особливості учнів і сприяти підвищенню їхньої мотивації.

Надання інтерактивності є одним з найбільш значимих переваг цифрових мультимедіа в порівнянні з іншими засобами представлення інформації. Інтерактивність має на увазі процес надання інформації у відповідь на запити користувача. Інтерактивність дозволяє, у визначених межах, керувати представленням інформації: учні можуть індивідуально змінювати настроювання, вивчати результати, а також відповідати на запити програми про конкретні переваги користувача. Вони також можуть установлювати швидкість подачі матеріалу і число повторень, що задовольняють їхнім індивідуальним академічним потребам.

Більш того, можливість взаємодії з користувачем, орієнтована на потреби учнів, відрізняє мультимедійий засіб від будь-якого іншого засобу представлення інформації, не потребуючої активної участі людини.

Технології мультимедіа дозволяють осмислено і гармонійно сполучити багато видів мультимедійної інформації. Це дозволяє за допомогою комп'ютера представляти знання в різних формах, таких як:

  • зображення, включаючи відскановані фотографії, креслення, карти і слайди;

  • звукозаписи голосу, звукові ефекти і музика;

  • відео, складні відеоефекти й анімаційне імітування;

  • анімації і симуляції.

Як правило, презентації, супроводжувані красивими зображеннями або анімацією, є візуально більш привабливими, ніж статичний текст, і вони можуть підтримувати належний емоційний рівень, що доповнює матеріал, що представляється.

Мультимедіа може застосовуватися в контексті всіляких стилів навчання і сприйматися всілякими людьми: деякі студенти воліють учитися за допомогою читання, інші – за допомогою сприйняття на слух, треті – за допомогою перегляду відео, і т.д.

До того ж, використання мультимедіа дозволяє студентам працювати над навчальними матеріалами по-різному – студент сам вирішує, як вивчати матеріали, як застосовувати інтерактивні можливості додатка, і як реалізувати спільну роботу зі своїми однокласниками. Таким чином, студенти стають активними учасниками відкритого або дистанційного освітнього процесу.

Студенти можуть впливати на свій власний процес навчання, підбудовуючи його під свої індивідуальні здібності і переваги. Вони можуть вивчати саме той матеріал, що них цікавить, повторювати матеріал стільки разів, скільки їм потрібно, і це допомагає усунути багато перешкод їх індивідуальному сприйняттю.

Таким чином, використання якісних засобів мультимедіа дозволяє зробити процес відкритого і дистанційного навчання гнучким стосовно соціальних і культурних розходжень між студентами, їх індивідуальним стилям і темпам навчання, їх інтересам. Мультимедійні додатки можуть також використовуватися для полегшення спільного навчання. Невеликі групи студентів можуть спільно працювати з одним мультимедійним додатком, що розвиває в них навички діалогу зі своїми колегами.

Застосування мультимедіа може позитивно позначитися відразу на декількох аспектах відкритого і дистанційного навчального процесу. Насамперед, мультимедіа може стимулювати когнітивні аспекти навчання, такі як сприйняття й усвідомлення інформації. В других, мультимедіа може підвищити мотивацію учнів. У третіх, мультимедіа може допомогти в розвитку навичок спільної роботи і колективного пізнання в тих, хто навчається. У четвертих, навчальні засоби мультимедіа теоретично можуть розвити в учнів більш глибокий підхід до навчання, і, отже, допомогти у формуванні більш глибокого розуміння.

Мультимедійні продукти надають найширші можливості для різних аспектів навчання. Одними з основних можливостей і переваг мультимедіа-средств у випадку їхнього застосування у відкритому навчанні є:

  • одночасне використання декількох каналів сприйняття учня в процесі навчання, за рахунок чого досягається інтеграція інформації, що доставляється декількома різними органами почуттів;

  • можливість симулювати складні реальні експерименти;

  • візуалізація абстрактної інформації за рахунок динамічного представлення процесів;

  • можливість розвити когнітивні структури й інтерпретації учнів, обрамляючи досліджуваний матеріал у широкий навчальний, суспільний, історичний контекст, і зв'язуючи навчальний матеріал з інтерпретацією учня.

При використанні систем мультимедіа у відкритому навчанні не слід забувати, що мультимедіа може розглядатися як засіб навчання і засіб зв'язку. У різних відкритих академічних контекстах мультимедійні продукти і послуги Інтернет можуть використовуватися як для вироблення творчих навичок, так і для розвитку критичного мислення для того, щоб рівень підготовки учнів відповідав новим потребам суспільства, заснованого на навчанні і мережевих технологіях.

Більш того, засоби мультимедіа можуть бути використані для поліпшення процесу відкритого навчання як у конкретних предметних областях, так і в дисциплінах, що знаходяться на стику декількох предметних областей.