Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вис_Инф_Т_Nbook28_ukr пособие для курсовой.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
6.7 Mб
Скачать

Мультимедіа

Поняття мультимедіа досить багатозначне. Це слово може означати і технологію, і продукт, і програму, і апаратне забезпечення, і особливий вид інформації (див. рис. 1.3)

Рисунок 1.3 – Багатозначність поняття мультимедіа

Таким чином, у широкому змісті "мультимедіа" означає спектр інформаційних технологій, що використовують різні програмні і технічні засоби з метою найбільш ефективного впливу на користувача ( щостав одночасно і читачем, і слухачем, і глядачем).

Завдяки застосуванню в мультимедійних продуктах і послугах одночасного впливу графічної, аудіо (звуковий) і візуальної інформації ці засоби володіють великим емоційним зарядом і активно включаються як в індустрію розваг, у практику інформаційних установ, так і в домашнє дозвілля.

Експериментально встановлено, що при усному викладі матеріалу той, хто навчається за хвилину сприймає і здатний переробити до однієї тисячі умовних одиниць інформації, а при "підключенні" органів зору до 100 тисяч таких одиниць. Тому зовсім очевидна висока ефективність використання в навчанні мультимедійних засобів, заснованих на зоровому і слуховому сприйнятті матеріалу.

б) Мультимедіа й історія її розвитку

В даний час число назв мультимедійних продуктів виміряється тисячами. Російський ринок мультимедійних продуктів значно скромніше західного, хоча він, за даними експертів, розвивається досить швидко.

Мультимедіа-технології і відповідні освітні ресурси розвиваються дуже швидко. Якщо в першому виданні російського довідника по CD-ROM і мультимедіа 1995 року перераховано всього 34 екземпляра мультимедіа-продуктів освітнього призначення, у виданні 1996 року таких продуктів було вже більш 112-ти, на початку 1998 року це число перевалило за 300, то зараз цей список складає мільйони найменувань.

Поява систем мультимедіа зробило революцію в багатьох областях діяльності людини: комп'ютерному тренінгу, бізнесі й інших сферах професійної діяльності. Одне із самих широких областей застосування технологія мультимедіа одержала в сфері освіти.

Згідно найбільш розповсюдженого визначення мультимедіа (мультимедіа засіб) являє собою комп'ютерні засоби створення, збереження, обробки і відтворення цифрової інформації різних типів: тексту, малюнків, схем, таблиць, діаграм, фотографій, відео і аудіо фрагментів і т.п.

Таким чином, спрощено під мультимедіа можна розуміти комбіноване представлення інформації в різних формах (текст, звук, відео і т.д.).

Мультимедіа забезпечують можливість інтенсифікації навчання і підвищення мотивації навчання за рахунок застосування сучасних способів обробки аудіовізуальної інформації, таких, як:

  • "маніпулювання" (накладення, переміщення) візуальною інформацією як у межах полючи даного екрана, так і в межах полючи попереднього (наступного) екрана;

  • контамінація (змішання) різної аудіовізуальної інформації; реалізація анімаційних ефектів;

  • деформування візуальної інформації (збільшення або зменшення визначеного лінійного параметра, розтягування або стиск зображення);

  • дискретна подача аудіовізуальної інформації;

  • тонування зображення;

  • фіксування обраної частини візуальної інформації для її наступного переміщення або розгляду "під лупою";

  • багатовіконне представлення аудіовізуальної інформації на одному екрані з можливістю активізувати будь-яку частину екрана (наприклад, в одному "вікні" – відеофільм, в іншому – текст);

  • демонстрація процесів, подій у реальному часі (відеофільм).

Зокрема, системи мультимедіа забезпечують цілий арсенал засобів більш виразних, чим текст. Програми мультимедіа надають інформацію не тільки у виді текстів, але й у виді тривимірної графіки, звукового супроводу, відео, анімації.

При використанні мультимедійних засобів у відкритому навчанні істотно зростає роль ілюстрацій.

Існує два основних тлумачення терміна "ілюстрація":

  • зображення (рисунок, фотографія й ін.), що пояснює або доповнює який-небудь текст (рис. 1.4);

  • приведення прикладів для наочного і переконливого пояснення.

Перше з них більш відповідає традиційному книжковому підручникові, а друге – досить точно відбиває роль ілюстрацій у мультимедійних освітніх електронних виданнях. Тепер усі мультимедійні засоби ІОТ повинні бути використані для наочного і переконливого, тобто доступного пояснення головних, основних, найбільш складних моментів навчального матеріалу, задіяного в системі відкритого навчання.

Таким чином, ілюстрації – це ведуча, найбільш значима підсистема в структурі освітнього електронного видання.

Рисунок 1.4 – Ілюстрації в електронному виданні

Поява в освітніх засобах мультимедіа нових видів ілюстрацій зовсім не означає повного відмовлення від колишніх підходів, що використовувалися при виданні традиційних підручників на паперових носіях. В області ілюстрування і поліграфічного оформлення традиційних навчальних книг накопичений значний досвід, згідно якого виділяються власне ілюстрації, особливості просторового угруповання елементів видання, акцентування (зорове) окремих елементів, фізіологічні сторони сприйняття (чіткість друку, особливості шрифтів і т.д.).

В даний час створені мультимедійні енциклопедії по багатьом навчальним дисциплінам і освітнім напрямкам. Розроблено ігрові ситуаційні тренажери і мультимедійні навчальні системи, що дозволяють організувати навчальний процес з використанням нових методів навчання. Створюється діалогове кіно, де користувач може керувати ходом видовища з клавіатури дисплея за допомогою реплік, якщо до комп'ютера підключений пристрій розпізнавання мови.

Окремим різновидом технологій обробки графіки, що використовують досягнення мультимедіа, є системи автоматизованого проектування. Вони призначені для автоматизації проектно-конструкторських робіт у машинобудуванні, автомобілебудуванні, промисловому будівництві, дизайні і т.д.

Особливі перспективи мультимедіа відкриває для відкритого і дистанційного навчання.