Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вис_Инф_Т_Nbook28_ukr пособие для курсовой.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
6.7 Mб
Скачать

Анімаційна графіка

Це одна із сучасних форм представлення графіки в електронних публікаціях. На перший погляд анімація подібна відеофільмуі, але вона принципово відрізняється від нього, тому що має справа з неживими мальованими об'єктами. Послідовне відтворення зв'язаних зображень з частотою, що перевищує частоту злиття мелькань, приводить до ефекту злитого представлення динаміки зміни зображень. Кожне зображення в анімації виступає у виді кадру. Зображення кадрів можуть створюватися в середовищі традиційних графічних пакетів, що підтримують формат GIF, і включати фонові зображення і мальовані об'єкти. Наприклад, у графічній програмі Photoshop (версія 4.0 і вище) окремі кадри створюються по шарах.

Такий підхід нагадує мультиплікацію. Зображення в послідовності кадрів повинні бути зв'язані між собою. Цей зв'язок обумовлюється необхідністю плавної зміни положення об'єктів у полі зображення, їхнього масштабу або руху елементів об'єкта зображення. У мультиплікації для створення ефекту руху використовується промальовування кожного наступного кадру. Такий підхід може бути реалізований і в комп'ютерній анімації. У цьому випадку малювати приходиться у визначеному програмному середовищі, що потенційно спрощує процес. Для цих цілей можуть використовуватися програми двох- і тривимірної графіки.

До програм анімації графіки для Web можна віднести: Animagic GIF (Right to Left Software), GIF Construction Set (Alchemy Mindworks), Microsoft GIF Animator (Microsoft), PhotoImpact GIF Animator (Ulead Systems), VideoCraft GIF Animator (Andover Advanced Technologies), WebImage і інші.

У цих і подібних анімаційних програмних засобах творцеві анімацій надається досить різноманітний інструментарій обробки і редагування GIF-зображень, маніпулювання ними і компонування анімаційного ролика.

Процес створення анімації можна розділити на два важливі складові – власне її створення і потім оптимізація. Процес створення включає добір послідовності кадрів і додавання їхній до створюваного GIF-файлу. При цьому анімаційні програми Ulead, Alchemy Mindworks і Microsoft дозволяють додавати кадри не з графічного файлу, а з буфера обміну. У результаті відбувається трансформація зображення в міру проходження кадрів і немає необхідності зберігати кожен кадр.

У програмі Ulead Gif Animator по початковому і кінцевому зображеннях будується анімація за допомогою одного з ефектів, наприклад напливу нової картинки поверх старої, зміна листа папера і т.д.

Після того як кадри зібрані в один файл, починається розміщення керуючих блоків. Після закінчення компонування мультфільму файл можна вставити в електронний документ як звичайне зображення.

Програмні засоби створення анімацій, як правило, вимагають великого обсягу пам'яті комп'ютера. Наприклад, пакет тривимірної анімації 3D-Studio займає порядка 600 Мбайт пам'яті на вінчестері. Тому для програвання анімації створюється спеціальний керуючий файл (звичайно з розширенням *. exe) набагато меншого обсягу.

Будь-яке зображення в комп'ютерній графіці кодується у виді образно-просторового представлення його елементів. При цьому поточне місце розташування кожного об'єкта зображення або його елементів задається відповідними координатами. Тому з'являється можливість використовувати математичний апарат для автоматизації процесів підготовки анімації. Наприклад, можна автоматично створювати проміжні кадри зображень анімації на базі використання методів інтерполяції й екстраполяції. У цьому випадку задають крайні крапки переміщення елементів об'єкта, указують число кадрів, протягом яких здійснюється це переміщення, а інші перетворення виконують безпосередньо в програмі. Саме в такий спосіб можна імітувати рух людини, здійснити плавне перетворення одного об'єкта в іншій, особи однієї людини в інше і т.д.