Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Планування діяльності підприємства.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
653.82 Кб
Скачать

Ситуаційне завдання

Завдання 1. Автомобільний магазин планує відкрити майстерню з передпродажного обслуговування та гарантійного ремонту автомобілів.

Консультаційна фірма може надати інформацію про стан ринку щодо нових планів магазину. Вартість цієї інформаційної послуги – 13 тис. грн. Керівництво магазину вважає, що ця інформація гарантує сприят­ли­вість ринку з імовірністю 0,5. Якщо ринок буде сприятливим, то вели­ка майстерня принесе прибуток – 60 тис. грн, невелика – 30 тис. грн. При несприятливих умовах на ринку магазин втратить 65 тис. грн, якщо буде відкрита велика майстерня, та 30 тис. грн – якщо відкриється не­велика. Директор не має додаткової інформації, тому оцінює імовір­ність сприятливості ринку як 0,6. Позитивний результат дослідження гарантує сприятливість ринку з імовірністю 0,8. При негативному ре­зультаті ринок може виявитися сприятливим з імовірністю 0,3. Побу­дувати дерево рішень та визначити:

  1. Чи необхідно замовляти консультаційній фірмі додаткову інфор­мацію, що уточнює кон’юнктуру ринку?

  2. Яку майстерню необхідно відкрити при магазині: велику чи малу?

  3. Яка очікувана грошова оцінка найкращого рішення?

  4. Яка очікувана цінність додаткової інформації?

Література: 11, с. 21-40, 91-127; 12, с. 6-24; 17, с. 183-200.

Тема 4. Система планів підприємства

На початку вивчення даної теми слід звернути увагу на те, що про­цес планування може бути представлений декількома етапами: страте­гічний аналіз, стратегічне планування, середньострокове і коротко­строкове планування.

При вивченні даної теми слід усвідомити, що результатом процесу планування на підприємстві є система планів, яку можна розділити на наступні елементи: генеральний план підприємства; загальні плани підприємства, що складені як продовження стратегічного плану, осно­ву яких складає план розвитку; оперативні плани підприємства; про­грами та проекти.

Слід приділити увагу тому, як поділяються системи планів в залеж­ності від обраної стратегії. З’ясувати, що передбачають насту­пальні, оборонні та ліквідаційні плани. Зрозуміти суть та різницю у структурі, призначенні програм та проектів. Розглянути системи пла­нування в залежності від ступеня невизначеності зовнішнього середо­вища.

Продовження вивчення теми передбачає ознайомлення з формами організації планової роботи: зверху вниз, знизу нагору, кругове. Необ­хідно звернути увагу на їх недоліки та переваги, можливі умови засто­сування.

Завершується вивчення цієї теми розглядом основних елементів системи планування, до яких відносять: плановий персонал; механізм планування; процес планування; засоби, що забезпечують процес пла­нування (інформаційне, технічне, математико-програмне, організацій­не забезпечення). Вивчаються фактори, що впливають на вибір форми планування. Планування на підприємстві може мати наступні органі­заційні форми: з централізованими функціями планування; з децентра­лізованими функціями планування.

На основі теоретичних знань набути практичні навички щодо орга­нізації планування на підприємстві.