Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плани семінарів.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
309.76 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра економічної теорії

Рег. №_____________________

Методичні рекомендації

і контрольні завдання до виконання практичних (семінарських) занять

з дисципліни «Економічна теорія»

для студентів

2 Курсу напряму підготовки 6.030601 «Менеджмент»

за професійним спрямуванням «Менеджмент підприємницької діяльності» та «Менеджмент готельного, курортного і туристичного сервісу»)

галузі знань 0306 «Менеджмент і адміністрування»

факультету економіки

Херсон – 2011 р.

Методичні рекомендації до виконання практичних (семінарських) занять з дисципліни «Економічна теорія» для студентів 2 курсу напряму підготовки 6.030601 «Менеджмент» за професійним спрямуванням «Менеджмент підприємницької діяльності» та «Менеджмент готельного, курортного і туристичного сервісу» галузі знань 03056 «Менеджмент і адміністрування» факультету економіки. – Херсон: ХНТУ, 2011. -

Укладач: к.і.н., доцент Ярченко Ю.В.

Рецензент: к.і.н., доц. Бутенко І.І.

Затверджено

на засіданні кафедри економічної теорії

протокол № ___від____________2011 р.

Зав.кафедри_________Ю.В.Ушкаренко

ВСТУП

Метою вивчення дисципліни є здобуття майбутніми фахівцями ґрунтовних економічних знань, формування у них логіки економічного мислення і економічної культури, навчання їх базовим методам пізнання і аналізу економічних процесів, вмінню приймати обґрунтовані рішення з приводу економічних проблем, пов’язаних з їх майбутньою практичною діяльністю.

Завданням дисципліни є набуття належних навичок раціональної економічної поведінки, виходячи з концептуальних основ ринкової економіки, розуміння особливостей функціонування сучасних ринків та утворення цін на послуги праці, капіталу, природних ресурсів відповідно до типу ринкової структури; набуття навичок аналізу агрегованих показників, визначення чинників і наслідків макроекономічного розвитку господарських систем, а також можливостей держави коригувати цей розвиток відповідно до цілей та пріоритетів економічної політики.

Результати вивчення дисципліни:

  • володіти категоріальним апаратом та методологією дослідження;

  • аналізувати особливості розвитку та становлення економічних відносин між людьми у процесі господарської діяльності;

  • аналізувати взаємодію економічних суб’єктів у процесі створення матеріальних благ при обмежених ресурсах;

  • застосовувати діалектичні методи економічного аналізу при дослідженні елементів ринкового механізму;

  • обґрунтувати можливості застосування теоретичних моделей економічного розвитку в практичній діяльності;

  • аналізувати проблеми, пов’язані з розвитком грошово-кредитних відносин, фіскальної політики та державного регулювання в умовах ринкової економіки;

  • оцінювати вплив на економічні процеси зовнішніх факторів, тенденції розвитку світової економіки.

Учбовий час практичного заняття /80 хвилин/ використовується наступним чином: 15-20 хвилин - опитування студентів з лекційного матеріалу, 20-30 хвилин - виступи з підготовленими доповідями /2-3 виступи по 10 хвилин/, 10-15 хвилин – обговорення студентами проблем, висвітлених в доповідях /по 3-5 хвилин на 1 виступ/; 10-20 хвилин - експрес опитування, тестування або контрольна робота, 5 хвилин - аналіз роботи та оголошення оцінок: 5-10 хвилин - обговорення поточних економічних проблем України стосовно проблематики дисципліни, 5 хвилин - відповіді на запитання студентів та визначення завдання з підготовки до наступного практичного заняття. На першому практичному /семінарському/ занятті заплановано ознайомлення студентів із цілями та завданнями індивідуальної та самостійної робіт.

На останньому занятті заплановано проведення підсумкової модульної контрольної роботи та підведення підсумків роботи студентів із засвоєння програми дисципліни.

При підготовці індивідуальних виступів студенти можуть використати рекомендовану літературу, а також повинні самостійно додатково залу­чати економічну літературу та періодичні видання згідно з затвердженою темою виступу. Виступ відбувається в формі доповіді з до­вільним використанням наочного матеріалу. Група обговорює доповіді задаючи питання доповідачу та нада­ючи власні доповнення. Активність при обговоренні оцінюється викладачем і впливає на остаточну відмітку /оцінку/ за заняття. Такий підхід вимагає від всієї групи ознайомлення з рекомендованою літе­ратурою й одночасно допомагає набути знання, необхідні для опану­вання всіх питань учбової програми шляхом колективного навчання.

Нижче наведено плани практичних (семінарських) занять з питаннями до самостійної та індивідуальної роботи і рекомендовану літературу.