Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання на міжнародну економіку2.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
48.68 Кб
Скачать

Питання на міжнародну економіку!

51.Єс як вища форм а прояву р е г іон а л ь н о ї ек он ом іч н о ї ін т е гр ац ії в суч а сн и х ум ов а х.

Сьогодні регіоналізація стає характерною не тільки для держав з федеративною формою устрою, а й для унітарних держав, для цілих континентів і частин світу. Наочним прикладом регіоналізації є Європейський союз (ЄС), де природний розвиток процесу регіоналізації привело до вироблення концепції ≪Європи регіонів≫, що відображає зростання значення регіонів і має на меті визначити їх місце в ЄС.

Маастрихтський договір передав ЄС наступні функції:

  • координація і контроль у проведенні єдиної економічної політики;

  • створення і захист єдиного ринку на основі вільної і справедливої конкуренції;

  • створення і керування єдиною валютою;

  • визначення і розвиток фундаментальних прав і воль окремих громадян;

  • керування єдиною зовнішньою політикою;

  • формування загальної оборонної політики.

Країни ЄС сьогодні є тим індустріальним ядром і тією економічною силою, що визначає характер і тенденції господарського і розвитку регіону, а також його позиції у світовому господарстві. У цілому Європейський Союз являє собою сучасну форму міждержавної економічної інтеграції. Промисловість ЄС иисокотехнологічна і високорозвинена: вона по праву є однієї з найбільш сучасних у світі. Відповідно до макроекономічних показників сучасного розвитку ЄС знаходиться в трійці світових лідерів. ЄС має також одну з найбільших часток в світовому експорті та імпорті.

Посилення фінансово-економічної ролі ЄС все більш серйозно підбивається на політичній сфері. Країни ЄС ставлять своїм завданням проведення спільної зовнішньої та оборонної політики. Вперше під егідою Європейського союзу створюється багатонаціональна військова структура. Фактично ЄС набуває рис не іільки економічного, а й військово-політичного альянсу. Серед інших інтеграційних угрупувань Європи, які діяли чи діють на континенті слід назвати такі: Рада економічної взаємодопомоги (РЕВ), Єдиний економічний простір (ЄЕП), Центральноєвропейська угода про вільну торгівлю (ЦЕФТА), Співдружність незалежних держав (СНД), Рада держав Балтійського моря (РДБМ) тощо.

52.Нафта як н ай к р уп н іш е п ів н іч н о ам ери к ан ськ е ек он ом іч н е у гр уп ов ан н я.

Територія Північної Америки охоплена Північноамериканською угодою про вільну торгівлю (НАФТА). Як і інші регіональні інтеграційні блоки, НАФТА організоване з метою розширення економічних зв'язків (перш за все, взаємної торгівлі) між країнами-учасниками. Забороняючи державам-членам дискримінацію відносно взаємних товарних поставок та інвестицій, НАФТА встановлює протекціоністські правила проти зовнішніх виробників (зокрема, в текстильній промисловості і автомобілебудуванні).

Головним мотивом інтегрування є спільність економічних інтересів, що разом із принципами взаємовигідних відносин складають фундамент угоди. Угода НАФТА про вільну торгівлю сприяє міжнародної спеціалізації виробництва, збільшенню ювнішньоторговельного обороту, зниженню споживчих цін, рост випуску продукції, підвищенню рівня зайнятості, а в кінцевому рахунку і життєвому рівні населення.

Взаємодія трьох країн в НАФТА конкретно виражається в:

  • знятті бар'єрів у торгівлі і сприяння вільному рухові між країнами товарів і послуг;

  • установлення справедливих умов конкуренції в рамках зони вільної торгівлі;

  • забезпеченні ефективного захисту прав інтелектуальної власності в кожній з країн;

  • у значному росту можливостей для інвестування в країнах —членах;

  • врегулюванні економічних суперечок;

  • створенні перспектив майбутнього багатобічного регіонального

  • співробітництва.

Видні економісти думають, що такого роду ланка регіоналізму стане проміжним у перетворенні тристороннього регіоналізму у глобалізм. Відповідно до підписаного угодою про північноамериканську інтеграцію протягом наступних 15 років майже всі торговельні й інвестиційні бар'єри повинні бути ліквідовані, а митні бар'єри -відмінені.

При цьому існуючі умови НАФТА не є замкнутими, а припускають можливість вступу в цю організацію нових держав, не залежно від їхнього географічного положення. Інтеграційний процес у Північної Америці виявився досить ефективним. Сьогодні НАФТА досить успішно конкурує з ЄС в усіх сферах міжнародних економічних відносин.