Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2012 метод курсова.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
314.37 Кб
Скачать

Тема 4.

ТОВАРНА ФОРМА ОРГАНІЗАЦІЇ СУСПІЛЬНОГО ВИРОБНИЦТВА.

ПЛАН

Вступ

  1. Натуральне і товарне виробництво: суть, риси та еволюція.

  2. Товар та його властивості. Закон вартості.

  3. Теорії вартості.

Висновок

Література

Література

1. Основна література.

2. Додаткова література:

  • Гриценко А. Еволюція вартості. // Економіка України.- 2001- №4.

  • Павлишенко М. Модифікація вартості товару. // Економіка України.- 2001- №7.

  • Покритан А. Про еволюцію товарної форми продукту. // Економіка України.- 2001- №11.

  • Батура О., Головата І. Теорія цінностей в оцінках українських економістів на зламі ХІХ – ХХ ст. // Економіка України.- 2002- № 7.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

При розгляданні першого питання розкрити сутність та основні риси натурального виробництва, умови виникнення товарного виробництва та його відмінність від натурального. Необхідно з’ясувати, чому товарна організація суспільного виробництва відіграє позитивну роль в організації сучасної економіки, сприяє економічному прогресу цивілізації. Розглянути загальні риси та відмінності між двома типами товарного виробництва: простим і розвинутим.

У другому питанні особливу увагу необхідно приділити визначенню товару. Пояснити, в чому полягає його відмінність від продуктів праці. Розкрити сутність споживчої вартості та вартості товару, охарактеризувати мінову вартість. Також, розкрити сутність конкретної та абстрактної праці.

У третьому питанні необхідно розкрити сутність найбільш поширених теорій вартості, таких як, трудової вартості, теорії попиту і пропозиції, теорії факторів виробництва, теорії “граничної корисності” та показати їх відмінність від теорії трудової вартості.

Тема 5.

ГРОШІ: ЗАКОНОМІРНОСТІ ВИНИКНЕННЯ, СУТЬ І ФУНКЦІЇ.

ПЛАН

Вступ

  1. Гроші – результат розвитку форм вартості. Теорії грошей.

  2. Суть та функції грошей.

  3. Кредитна природа сучасних грошей.

Висновок

Література

Література

  1. Основна література.

  2. Додаткова література:

  • Кривень В.М. Про природу грошей. // Економіка України.- 1996. № 12.

  • Величко О. Становлення та розвиток грошово-кредитної системи України. // Економіка України.- 2001- №5.

  • Нікіфоров П. Монетарна політика в системі економічної політики держави: теоретичні підходи та прикладні аспекти. // Економіка України.- 2001- №10.

  • Гальчинський А. Стабільність гривні та проблема її забезпечення. // Економіка України.- 2004- №2.

  • Мишкін Ф. Економіка грошей, банківської справи і фінансових ринків. – К, 2008р.

  • Барановський О.І. Предтечі фінансових криз. Фінанси України 2009, № 3 ст.322.

  • Федоренко В.Т. Віденко О.М. Політична економія; Підручник За науковою редакцією доктора економічних наук, професора В.Т. Федоренка – К.: Алеута, 2008. – 487с.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

У першому питанняі необхідно звернути увагу на те, що у розвинутому товарному виробництві вартості всіх товарів виявляються шляхом прирівнювання до грошей. Аналіз грошей необхідно почати з аналізу форм вартості й показати, як вони історично змінювалися залежно від ступеня розвитку товарного виробництва. Розглядаючи просту, або випадкову форму вартості необхідно звернути увагу на відносну й еквівалентну форму, в якій знаходиться товар. Дальше необхідно розглянути розгорнуту, або повну форму вартості. При розкритті загальної форми вартості, слід відмітити, що не всякий товар може виконувати таку роль, а тільки той, який відповідає певним умовам. Необхідно розповісти про ці умови.

Розглядаючи грошову форму вартості необхідно звернути увагу на причини, чому дорогоцінні метали стали загальним еквівалентом.

При розгляданні другого питання необхідно звернути увагу на те, що суть грошей проявляється через їх функції і дати стислу характеристику кожної з них.

  1. Міри вартості (розглянути масштаб цін).

  2. Засобу обігу (розкрити, що таке паперові гроші, монета).

  3. Засобу утворення скарбів.

  4. Засобу платежу.

  5. Світових грошей (розкрити роль золота в міжнародних розрахунках, суть курсу валют, золотого та золотовалютного стандартів).

У третьому питанні дати аналіз сучасних грошей, які носять кредитну природу. Розглянути, що відноситься до кредитних грошей, що таке електронні гроші. Необхідно обгрунтувати, що в економіці повинна існувати рівновага між товарною та грошовою масою, а також з’ясувати, яким чином підтримується ця рівновага в умовах перебування в обігу повноцінних грошей і паперово-кредитних грошей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]