Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2012 метод курсова.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
314.37 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

У першому питанні необхідно розкрити зміст аграрних відносин і показати їх місце в економічній системі; охарактеризувати особливості розвитку сільського господарства; розглянути особливості підприємсництва в аграрному секторі і в яких формах воно виступає в Україні.

При розгляді другого питання необхідно звернути увагу на те, що розвиток аграрних відносин відбувається згідно з розвитком продуктивних сил, тому зміна феодальної ренти капіталістичною зумовлена саме цим фактором. Необхідно з’ясувати, що спільного і які існують між ними відмінності, економічну сутність земельної ренти. Проаналізувати причини, умови і визначити джерела виникнення кожної з форм земельної ренти: диференціальної один і два, абсолютної, монопольної та ренти, яка існує в будівництві і в добувних галузях виробництва (можна використати таблиці, які розкривають механізм формуванння різних видів ренти). Визначити різницю між рентою та орендною платою; розкрити механізм формування ціни на землю.

У третьому питанні необхідно розглянути основні напрями еволюції власності на землю в ХІХ- ХХ ст.; проаналізувати основні причини кризи колгоспно –радгоспної системи в колишньому СРСР та, що привело до кризи в сільському господарстві після проголошення державної незалежності України. Визначити, які найважливіші напрями здійснення радикальної аграрної реформи; розкрити суть, основні методи та форми приватизації та роздержавлення в аграрному секторі економіки; визначити роль державного регулювання аграрного виробництва.

Тема 18.

Особливості державного регулювання економіки в сучасних умовах.

План

Вступ

1. Теорії та необхідність державного регулювання ринкової економіки.

2. Форми і методи державного регулювання економіки в сучасних умовах.

3. Державне підприємництво як засіб економічних функцій держави.

Висновок

Література

Література

  1. Основна література.

  2. Додаткова література:

  • Савченко А., Москалюк Н. Податок на прибуток підприємств як інструмент інвестиційної політики держави. // Економіка України. –2003 - № 3.

  • Кваснюк Б.Структурна перебудова економіки та її ресурси. // Економіка України. –2003 - № 11.

  • Орлов П., Орлов С. Удосконалення державної амортизаційної політики. // Економіка України. –2003 - № 2.

  • Могильний О. Критерії ефективності державного регулювання аграрного сектора економіки. // Економіка України. –2003 - № 2.

  • Ревенко М. Удосконалення державного регулювання розвитку аграрного сектора економіки. // Економіка України. –2003 - № 12.

  • Стадницький Ю. До проблеми концепції екологічної політики України і механізму її реалізації. // Економіка України. –2003 - № 1.

  • Роговая Н. Деякі теоретичні аспекти державного регулювання банківської діяльності. // Економіка України. –2004 - № 4.

  • Архангельський Ю. Про необхідність державного планування ринкової економіки. // Економіка України. –2004 - № 3.

Тема 19.

Заробітна плата: теоретичні концепції, форми і її сучасні системи в ринковій економіці.

план

Вступ

  1. Теоретичні концепції заробітної плати в економічній науці та її функції.

  2. Основні форми та системи заробітної плати.

  3. Реальна заробітна плата, доходи населення та їх використання в сучасних умовах в Україні і світовій господарській практиці.

Висновок

Література

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]