Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VM_R2LA.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.93 Mб
Скачать

11.7. Застосування оберненої матриці до розв’язання систем лінійних рівнянь.

Припустимо, що ми маємо СЛР

,

де матриця є квадратною. Припустимо, що має обернену матрицю . Помножимо на обидві частини векторно-матричного рівняння:

.

Користуючись властивостями матричного множення (якими ?), отримаємо:

.

Але . Отже отримуємо формулу розв’язку СЛР з використанням оберненої матриці:

.

Ця формула найбільш корисна, коли при фіксованій матриці вектор вільних членів може варіюватися. Наприклад, у наведеному вище прикладі, пов’язаному з математичною економікою, можна досліджувати різні варіанти плану виробництва. Тоді можна один раз обчислити обернену матрицю і швидко знаходити відповідні планові показники, не розв’язуючи кожного разу СЛР, а обчислюючи лише добуток матриці на вектор.

Метод оберненої матриці застосовний не лише у випадку квадратних СЛР.

Приклад. Розглянемо СЛР:

Утворимо матрицю з коефіцієнтів при змінних і , тобто, фактично, з 2-го і 4-го стовпчиків основної матриці СЛР:

– розширена матриця СЛР,

– основна матриця СЛР,

– матриця, утворена з 2-го і 4-го стовпчиків

основної матриці .

Знайдемо = .

Перевірка: =

= = .

Обернена матриця обчислена вірно.

Помножимо зліва на розширену матрицю СЛР:

= =

= – розширена матриця СЛР, розв’язаної відносно змінних і , що дозволяє виписати загальний розв’язок СЛР:

.

Вправа. Використовуючи матричну форму запису СЛР, обгрунтувати застосований спосіб розв’язання СЛР.

§12. Визначники n-го порядку, їх обчислення та застосування.

Теорема Крамера для СЛР 2х2 і 3х3 як джерело виникнення поняття визначника. Аналіз понять визначника 2-го і 3-го порядків. Формування поняття визначника n-го порядку як узагальнення понять визначника 2-го і 3-го порядків: формування доданків-множників за допомогою поняття перестановки, визначення знаку доданку-множника за допомогою поняття інверсії. Означення визначника n-го порядку. Загальне формулювання теореми Крамера. Обчислення визначників за означенням за допомогою ітераційного способу генерування всіх перестановок n чисел. Обчислення визначників шляхом формування множини “суттєвих” (ненульових) доданків-добутків. Властивості визначників n-го порядку. Загальний метод обчислення визначників довільного порядку зведенням до трикутного виду за допомогою методу Гаусса. Розкладення визначника за елементами рядка або стовпчика. Детермінантна формула для обчислення оберненої матриці.

Поняття визначника 2-го і 3-го порядків з’явилось в нашому курсі при аналітичному розв’язанні геометричної задачі знаходження перетину прямих ліній і площин (див. § 2). Це поняття використовує теорема і правило Крамера, яке дає формули для обчислення координат точок перетину. Саме так поняття визначника виникло історично. Одразу ж після розгляду зазначеної задачі ми побачили, як поняття визначника дозволяє елегантно і красиво дати формули координатного подання векторного і змішаного добутку(див. §,§ 5,6). Історично поняття визначника виникло при розв’язанні та аналізі систем лінійних рівнянь (СЛР). Якщо метод Гаусса – це алгоритмічний процес, то правило Крамера складається з компактних формул, основними компонентами яких є визначники.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]