Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2012_Metodichka_tsivilny_protses.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
832 Кб
Скачать

Змістовний модуль 2

Тема 8 Процесуальні строки

Питання семінарського заняття.

  1. Поняття процесуальних строків.

  2. Строки, встановлені законом та строки, встановлені судом.

  3. Наслідки пропуску процесуальних строків.

Методичні рекомендації.

При підготовці до даної теми необхідно звернути увагу на поняття та види процесуальних строків у цивільному процесі, їх значення для осбі, які беруть участь у справі, наслідки їх пропуску.

Вивчення питання процесуальних строків має практичний характер, адже використані студентами знання напряму залежать від вміння застосувати їх при вирішенні питань своєчасного звернення з апеляційними та касаційними скаргами, визначення поважних причин для поновлення пропущених процесуальних строків.

Питання для самостійної роботи.

  1. Що таке процесуальні строки?

  2. Які види процесуальних строків? Розкрийте їх класифікацію та дайте характеристику.

  3. Який процесуальний порядок встановлення судом строків, у межах яких вчиняються процесуальні дії?

  4. Який порядок обчислення процесуальних строків?

  5. Який порядок перебігу процесуальних строків?

  6. Який механізм обчислення закінчення процесуальних строків?

  7. Як співвідносяться поняття «закінчення процесуальних строків» та «зупинення процесуальних строків»?

  8. Які наслідки пропущення процесуальних строків?

  9. Який порядок поновлення та продовження процесуальних строків?

  10. Які обов’язки лежать на сторонах у разі поновлення та продовження процесуальних строків?

  11. Як співвідноситься зупинення процесуальних строків із зупиненням провадження у справі?

  12. Розкрийте порядок відновлення провадження у справі у разі його зупинення. Які наслідки виникають з дня відновлення провадження у справі щодо процесуальних строків?

  13. Що означає термін «розумний строк», який має місце у нормах ЦПК?

Практичні завдання

1.12 жовтня 2011 р. судом була розглянута справа за позовом Шапошникова на Яковлева про виселення через неможливість сумісного з ним проживання. Резолютивну частину рішення про задоволення позову суд оголосив одразу, а повне мотивоване рішення - тільки через п’ять днів.

27 жовтня 2011 р. відповідач звернувся до районного суду із апеляційною скаргою, в якій зазначив на необгрунтованість рішення.

Суддя-доповідач апеляційного суду відмовив у прийнятті апеляційної скарги, посилаючись на пропуск відповідачем строку на оскарження рішення.

Чи правильні дії судді? Які строки належать до процесуальних, а які - до службових? Зазначте порядок поновлення пропущених строків.

2. Апеляційний суд відмовив Петрову у прийнятті апеляційної скарги тому, що ним був пропущений встановлений законом 10-денний строк на подачу апеляційної скарги. Петров звернувся з касаційною скаргою до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ, в якій просив скасувати ухвалу апеляційного суду про відмову у прийнятті апеляційної скарги. У касаційній скарзі Петров зазначив, що останній день звернення з апеляційною скаргою припав на неробочий день (суботу) і не повинен бути зарахований. Останнім днем строку на оскарження треба вважати понеділок, саме тоді він і звернувся з апеляційною скаргою.

Про зазначені обставини Петров забув зазначити у апеляційній скарзі, вважаючи, що судом це буде враховано й без нього.

Чи має бути задоволена касаційна скарга Петрова?

3. Суд постановив рішення про відмову Гиренку у позові про поновлення на роботі. Через два дні Гиренко був збитий автомобілем і в тяжкому стані потрапив до лікарні, де знаходився на лікуванні два місяці. Після того Гиренко звернувся до адвоката за порадою щодо питання про можливість оскарження судового рішення.

Якою має бути відповідь адвоката. Чи відрізняється продовження процесуального строку від його поновлення? Укажіть наслідки пропуску процесуальних і службових строків?

  1. Васько В.Л. подала апеляційну скаргу на рішення суду, яке було ухвалене 10 вересня 2011 р. Скаргу було подано через 20 днів після проголошення рішення суду. Подача апеляційної скарги із запізненням зумовлена тим, що Васько В.Л. змогла ознайомитися із повним текстом (мотивувальною частиною) судового рішення лише через 10 днів після закінчення розгляду справи. Суддя відмовив у прийнятті апеляційної скарги у зв’язку із пропуском строку, мотивуючи відмову тим, що резолютивна частина рішення була проголошена у тому самому засіданні, у якому закінчився розгляд справи.

Чи правомірні дії суду? Які докази потрібно подати Васько В.Л. щодо поважності пропуску строку на подання апеля ційної скарги?

5. При розгляді справи за позовом Іваничко М.Т. до Лисенка В.Д. про стягнення аліментів відповідачем було заявлено зустрічний позов про оспорювання батьківства. На клопотання відповідача суд призначив генетичну експертизу, висновок за якою він отримав через півроку.

Чи допустив суд порушення процесуальних строків? Дайте відповідь як саме мав діяти суддя, коли розглядалася справа про стягнення аліментів, яка згідно зі ст. 157 ЦПК має бути розглянута протягом розумного строку, а саме - одного місяця. Визначте критерії розумності строку розгляду справи?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]