Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2012_Metodichka_tsivilny_protses.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
832 Кб
Скачать

Змістовний модуль 3

Тема 15 Позов.

Питання семінарського заняття.

1.Поняття позовного провадження та позову.

2. Елементи позову. Підстава, предмет та зміст позову.

3. Види позовів.

4. Зміна позову. Відмова від позову. Мирова угода. Визнання позову.

5. Об’єднання та роз’єднання позовів.

6. Захист інтересів відповідача проти позову. Зустрічний позов.

Методичні рекомендації

При підготовці до семінарського заняття вивченню підлягають монографії як українських чених-процесуалістів, так і російських вчених. Вивчаючи позов, слід звернути увагу на дискусійний характер багатьох понять теми та деякі класифікації. Особливу увагу необхідно приділити новим положенням ЦПК України щодо зустрічного позову та порядку його подачі, забезпеченню позову, видам та способам забезпечення позову, а також розкрити зміст позовної форми захисту порушеного, невизнаного або оспорюваного права, свободи чи інтересу.

Питання для самостійної роботи.

  1. Як співвідносяться поняття «позов», «право на позов», «право на пред'явлення позову» та «позовна заява»? Розкрийте зазначені поняття.

  2. Визначте предмет, підстави та зміст позову.

  3. Які види позову Ви знаєте?

  4. Види позову: за матеріально-правовими та процесуально-правовими ознаками, за засобом процесуального захисту.

  5. Розкрийте поняття та суть позовного провадження.

  6. Який процесуальний порядок подання зустрічної позовної заяви?

  7. Який процесуальний порядок об’єднання та роз’єднання позовів?

  8. Чи може відповідач подавати заяву про вжиття заходів забезпечення позову?

  9. Чи вправі суд самостійно обирати вид забезпечення позову або замінювати його? Якщо так. то за яких умов?

  10. Чи поширюється інститут забезпечення позову на окреме та наказне провадження?

  11. Чи можна забезпечувати позов до подання заяви до суду? Якщо так. то у яких категоріях справ та якими обставинами це зумовлено?

  12. Якщо суддя відмовив у задоволенні заяви про забезпечення позову, то чи можна повторно про це клопотати при подальшому розгляді даної справи?

  13. Які особливості накладення арешту на грошові кошти, що належать відповідачеві і знаходяться у нього або в інших осіб?

  14. Які наслідки настануть для особи, яка клопоче про забезпечення позову, якщо заява не буде мотивована та у ній не буде зазначено конкретний вид забезпечення позову, який потрібно застосувати у даній справі?

  15. Чи вправі суд з власної ініціативи скасувати заходи забезпечення позову після набрання судовим рішенням законної сили?

  16. Який порядок та особливості відшкодування збитків, завданих забезпеченням позову?

Практичні завдання

1.Малініна подала позов на Осіна про встановлення батьківства і стягнення аліментів, посилаючись на те, що з відповідачем вони проживали протягом двох років у її будинку, вели спільне господарство, турбувалися один про одного. Він придбав дитячі речі, але напередодні народження дитини залишив її і не надає ніякої допомоги.

Визначте предмет і підстави позову. До якого виду належить цей позов?

2. Сергеева подала позов на Сергеева про стягнення аліментів на дитину. Відповідач під час судового розгляду подав зустрічний позов про визначення місця проживання дитини з ним і поділ спільного майна подружжя. Суд прийняв зустрічний позов, указуючи на те, що первісний і зустрічний позови взаємопов’язані.

Чи правильно діяв суд?

3. Агібалов подав позов на свою дружину Агібалову про розірвання шлюбу. Суддя відмовив у прийнятті позовної заяви, пославшись на те, що з таким позовом Агібалова раніше зверталася до суду, а потім відмовилася від нього, і провадження в справі було закрито.

Чи правильно діяв суддя, відмовивши у прийнятті позовної заяви? Які позови є тотожніми?

5. Назарова, розлучаючись з чоловіком, видала йому розписку про те, що не має до нього жодної претензії і належну їй частку майна одержала повністю. Але через деякий час вона подала на Назарова позов про стягнення з нього додатково 5 тис. грн., зазначаючи, що при добровільному поділі майна не взяли до уваги її участь у будівництві будинку, який зареєстрований на ім’я відповідача. Вказавши на названу вище розписку, суддя відмовив у прийнятті позовної заяви.

Чи правильно діяв суддя?

6. У січні 2012 року Губін подав на Губіну позов про розірвання шлюбу з мотивів, що у вересні 2011 р., одразу після народження сина, шлюбні стосунки між ним і дружиною припинені, вони проживають окремо. Поновлювати ці стосунки він не бажає, незважаючи на те, що дружина заперечує проти розірвання шлюбу та виявляє бажання помиритись.

Суддя прийняв позовну заяву. Чи правильне рішення судді?

7. Головня подав позов на Дудіну про звільнення від виплати періодичних платежів, які він з грудня 2009 р. сплачує на відшкодування збитків, заподіяних її здоров’ю. В даний час здоров’я відповідачки відновилось, а його матеріальний стан погіршився.

Суддя відмовив у прийнятті позовної заяви, посилаючись на те, що позивач не подав докази з приводу того, що здоров’я Дудіної відновлено.

Чи правильно діяв суддя? Вкажіть підстави відмови у прийнятті позовної заяви.

8. До Ковпаківського районного суду м. Суми надійшла заява від Смирнова про поділ спільного майна подружжя.

Суддя своєю ухвалою відмовив у прийнятті позовної заяви, мотивуючи тим, що позивач не вказав адреси відповідачки і не сплатив державне мито.

Чи правильно вирішив суддя? Складіть ухвалу.

  1. Шабельникова звернулася до суду з позовом про стягнення з Шабельникова коштів на утримання дітей: сина Сергія, 14 квітня 2007 року народження, і дочки Олени, 2 вересня 2011 року народження. Вона вказала, що у грудні 2011 р. Шабельников залишив сім'ю і на її неодноразові прохання надавати допомогу на утримання дітей відповідає відмовою, заявляючи в листах про те, що у нього інша сім’я, яку він повинен утримувати. До позовної заяви позивачка додала свідоцтва про народження дітей, в яких батьком дітей вказаний відповідач, і довідку про те, що діти мешкають з нею.

Складіть позовну заяву від імені Шабельникової про стягнення аліментів на дітей.

9. Костіна подала позов на Болотова про відшкодування шкоди. Позивачка зазначила, що 19 липня 2011 р. відповідач вчинив на неї наїзд автомашиною, що йому належала, внаслідок чого вона тривалий час перебувала на лікуванні, і її визнано інвалідом першої групи. Вона зазнала збитків на санаторно-курортне лікування і сторонній догляд. Крім того, вона витратила значні грошові суми на ліки та проїзд до лікувальних закладів.

Складіть відповідну позовну заяву.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]