Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

2 раздел

.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
50.47 Кб
Скачать

РОЗДІЛ 2. ОРГАНІЗАЦІЯ РУХУ ГРОШОВИХ ПОТОКІВ НА ЗАТ «КОНДИТЕРСЬКА ФАБРИКА МРІЯ»

2.1. Загальна характеристика підприємства - організація управлінського обліку на ньому.

2.2.Аналіз руху грошових потоків на ЗАТ «Мрія» в аспекті управління ними.

2.3. Організація, планування і регулювання грошових потоків на підприємстві.

2.1. Загальна характеристика підприємства - організація управлінського обліку на ньому.

Об’єктом дослідження виступає кондитерська фабрика - ЗАТ «Мрія», що знаходиться в Дніпропетровській області. Основним видом діяльності підприємства є виробництво шоколадної продукції. ЗАТ «Мрія» розпочала свою діяльність у 1998 році , спочатку виступала як постачальник какао-продуктів, але згодом були виготовлені і перші солодощі.

На сьогоднішній день до складу підприємства входять 2 кондитерські фабрики, які розташовані у Дніпропетровську та м. Суми.

Усі шоколадні вироби є для споживачів гарантією високої якості та преміального статусу.

Також, вагомою перевагою ЗАТ «Мрія» є її команда професіоналів, адже уважність при підборі персоналу є запорукою успішного розвитку. Сьогодні – на підприємстві налічується близько 6500 співробітників, які регулярно підвищують кваліфікацію, проводять тренінги та співпрацюють с спеціалізованими освітніми закладами. Кондитерські вироби «Мрія» користуються досить великим попитом на внутрішньому і зовнішньому ринках, свій товар вона експортує в 15 країн близького і дальнього зарубіжжя, що характеризує підприємство як сильний національний виробник.

За організаційно-правовою формою підприємство є закритим акціонерним товариством. А його діяльність проводиться за діючим законодавством України за напрямками, що передбачені в статуті ЗАТ «Мрія».

На підприємстві введенні в експлуатацію власні логістичні центри , для покращення умов зберігання продукції, оптимізації поставок мінімізації затримок продукції на складі.

Варто зазначити, що дане підприємство має деякі труднощі із зменшенням темпів зростання чистого прибутку, проблеми з поточною платоспроможністю і залежністю від залучених коштів.

ЗАТ «Мрія» займає досить високе місце в Україні по виробництву солодощів, її частка на ринку кондитерських виробів складає 6 %.

Кондитерська фабрика є юридичною особою, вона має право укладати договори, контракти, набувати майнових і не майнових прав, засновувати філії, виконувати обов’язки та ін.. ЗАТ «Мрія» має поточні, валютні та інші рахунки в банках, круглу печатку, штампи зі своєю назвою та інші реквізити.

Загальні збори учасників являються - найвищим керівним органом, які вирішують виниклі питання щодо діяльності товариства.

Статут ЗАТ «Мрія» містить у собі прописані напрями створення і цілі діяльності, також майнові права, методи управління підприємством та принципи здійснення діяльності тощо.

Управлінський облік за підприємством здійснюється відповідно до статуту. Для безпосереднього керівництва діяльністю ЗАТ «Мрія» є призначений директор. Він несе повну відповідальність за справи товариства та їх ведення, надає накази та розпорядження та обов’язкові для виконання працівниками, укладає контракти. В обов’язки директора також входить - розпорядження грошовими та матеріальними цінностями в межах своєї компетенції, відкриття рахунків в банках та інші дії, які не перечать законодавству України та статуту.

Кондитерська фабрика «Мрія» створена за загальною організаційною структурою, тобто вона складається з управлінських підрозділів, виробничих і невиробничих, які лінійно і функціонально пов’язані між собою, а також злагоджено, погоджено і продуктивно працюють для користі підприємства.

Грошові та майнові внески учасників, прибутки, одержані від господарської діяльності, доходи від цінних паперів, пожертвування і благодійні внески, кредити банків та інших кредиторів та інші джерела – формують майно ЗАТ «Мрія».

Товариство здійснює управлінський облік на основі первинних документів та є комплексною системою, що включає і бухгалтерський облік .

Функції, які несе система управління базуються на аналізі, плануванні, обліку та контролі за ефективністю діяльності кондитерської фабрики.

Фінансовий директор ЗАТ «Мрія» власними силами, разом з фінансово-економічною службою, розробляють уніфікацію та регламентацію обліку, формує внутрішню звітність та установлює єдині методи і стандарти з ведення обліку. Вся інформація стосовно впровадженні та дії управлінського обліку орієнтована на керівників.

Основним завданням управлінського обліку – є формування фактичних даних про контрольовані показники і надання їх зацікавленим особах всередині даного підприємства.

Об’єктами управлінського обліку виступають підрозділи товариства, ресурси, процеси виробництва, а також показники ефективної діяльності.

В основі управління покладене паралельне ведення бухгалтерського та управлінського обліку за допомогою програм, які суміщають у собі функції на ведення операцій з різних позицій.

Стосовно команди з управлінського обліку, то до її складу відноситься фінансист, фахівець з виробничих технологій та фахівець з інформаційних технологій.

Так як управління на ЗАТ «Мрія» допомагає щодня аналізувати баланс товариства, можемо зазначити про оперативність звітності. Звіти щодо руху грошових коштів складаються в цілому по підприємству і подаються фінансовому директору щодня.

Управлінський персонал товариства несе відповідальність за достовірність фінансових звітів відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» , П(с)БО та МСФЗ. Саме управлінці на кондитерській фабриці відповідають за розробку і впровадження контролю на підприємстві, стосовно внутрішніх фінансових звітів і їх достовірності. Стосовно центру відповідальності на ЗАТ «Мрія» - то вони мають спеціально складений бюджет, регулярно складають звітності, своєчасно аналізують відхилення і оцінку діяльності за допомогою складання графіків документообігу.

Враховуючи взаємозв’язок управлінського обліку на даному підприємстві та фінансовий облік, можна стверджувати, що застосовується інтегрована модель, за допомогою якої збирається інформація на базі вже створеної бухгалтерської системи обліку для прийняття управлінських рішень.

Вирахування витрат, за повнотою включення до собівартості використовують традиційну систему обліку за повними витратами.

Варто також зазначити, що для успішного просування своєї продукції на міжнародних ринках, «Мрія» впроваджує міжнародні стандарти з якості продукції і виробництва, а саме використовуються ISO 9000. Спеціалісти щорічно створюють на новітньому обладнанні чисельну кількість нових виробів, цим самим забезпечуючи конкурентоспроможність своїх кондитерських виробів на ринку.

Тобто, для підтримання іміджу підприємства, зберігання його конкурентоспроможності та для забезпечення отримання прибутку – ЗАТ «Мрія» вимушена приймати рішення та втілювати їх в життя стосовно виробництва нової продукції.

Отже, на основі вищенаведеної інформації, варто зробити висновок, що кондитерська фабрика ЗАТ «Мрія» - є одним із великих підприємств в Україні з виготовлення шоколадних виробів та інших солодощів. ЗАТ «Мрія» постійно вдосконалює списки своєї продукції, досить оперативно впроваджує нові технології та відповідає потребам ринку. Безперервний рух грошових коштів вимагає професійного і чіткого управлінського обліку, що і впроваджується поступово на даному підприємстві. Керівник щодня приймає рішення з управління активами на різних підрозділах, приймаючи до уваги довідки і звіти з відділів продаж, закупівельних відділів або ж логістичних.

Також на даному підприємстві забезпечується надання інформації стосовно витрат, існують відповідні умови для оцінки ефективності діяльності центру відповідальності, здійснюється бюджетний контроль та забезпечується оцінка оптимальності витрат за всією продукцією, процесами і проектами. Саме в цілях ефективного забезпечення діяльності і задля оптимізації, ЗАТ «Мрія» складає всю інформацію в одне русло, створивши управлінську систему обліку, яка дозволяє реально оцінювати стан підприємства, отримувати достовірні оперативні дані і вести облік паралельно з бухгалтерським.

Матвієнко Г. Внутрішня управлінська звітність / Г. Матвієнко//Баланс.-2011.-№15.-с.31

Голов с.ф. Управленческий учет / С.Ф.Голов. - Харьков: Фактор. 2009.-784 с.

Лігоненко, Л. О. Управління грошовими коштами торговельного підприємства [Текст] : навчальний посібник / Л. О. Лігоненко, Г. В. Ковальчук; Мін-во освіти і науки України, Київський держ. торговельно–економ. ун–т. – К. : КДТЕУ, 1998. – 156 с.

2. Левицька С. Практичні аспекти впровадження управлінського обліку (на прикладі центрів відповідальності «Витрати») / С. Левицька // Бухгалтерський облік і аудит. – 2011. − №7. – С. 34-44.

2.2. Аналіз руху грошових потоків на ЗАТ «Мрія» в аспекті управління ними.

Грошові кошти є вагомим фактором, який визначає фінансове становище підприємства та його майбутню життєдіяльність. Гроші відіграють велику роль на підприємстві, а отже вимагають окремого аналізу та детального дослідження. Залишок грошових коштів на балансі підприємства визначає рівень його платоспроможності і має великий вплив на розміри фінансових ресурсів та тривалість операційного циклу.

Надходження та витрачання грошових коштів та загальний оборот грошей є важливим аспектом при забезпеченні ефективної діяльності , тому досить важливо проводити фінансовий аналіз цих показників на підприємстві.

Для забезпечення стабільного функціонування та процвітання підприємства, на ЗАТ «Мрія» сформовано ряд принципів і методів стосовно реалізації управлінських рішень. Грошові кошти при ефективному управлінні ними є запорукою фінансової рівноваги і отримання прибутку. Тому, на даному підприємстві , створений структурний підрозділ з фахівцями, які розробляють нові методи підвищення якості управління грошовими потоками, а саме – розробляючи вдосконалені форми управління орієнтовані на специфіку кондитерської фабрики.

Управлінський облік за грошовими потоками на ЗАТ «Мрія» здійснюється поетапно: для початку обліковуються грошові кошти, проводиться фінансовий аналіз, потім плануються надходження і виплати, прогнозуються стратегії з використання грошових коштів, приймаються управлінські рішення для оптимізації потоку та контролюються за раціональністю використання кошти.

Використання звіту про рух грошових коштів дає змогу широко проаналізувати грошові потоки керівництвом, цим самим отримувати інформацію не лише про фінансові результати підприємницької діяльності, а й забезпечує можливість проаналізувати рух грошових потоків за звітний період, визначаючи відхилення в основних джерелах надходження грошей і зміни в напрямках їх використання [1]

Аналіз коштів висвітлює причини, які мають вплив на збільшення або зменшення припливу та відпливу грошових коштів на підприємстві. Саме при аналізі потоки розглядають за трьома видам діяльності, а саме – основної (операційної), фінансової та інвестиційної. Виокремлюють також вхідні і вихідні грошові потоки за цими трьома видами діяльності.

Управління грошовими коштами на ЗАТ «Мрія» варто формувати послідовно, ставлячи завдання і шляхи їх виконання. Для початку необхідно вивчити і всебічно проаналізувати грошові потоки підприємства, визначивши рівень достатності формування коштів, ефективного їх використання а також збалансування грошових потоків за часом та обсягом.

Отже, спочатку необхідно дати оцінку і провести аналіз притоків і відтоків грошей на кондитерській фабриці «Мрія», відповідно враховуючи джерела їх виникнення, за допомогою таблиці 2.1.

Таблиця 2.1 – Оцінка притоків і відтоків грошових коштів підприємства ЗАТ «Мрія» за 2011-2013 рр., тис. грн.

Показники

Рік

2011

2012

2013

Операційні діяльність

Вхідні грошові потоки

66493,00

86305,40

76886,00

Вихідні грошові потоки

41151,50

37632,50

27059,00

Інвестиційна діяльність

Вхідні грошові потоки

214,60

2909,80

65202,00

Вихідні грошові потоки

31154,80

27841,00

53151,00

Фінансова діяльність

Вхідні грошові потоки

190402,10

187864,50

183060,00

Вихідні грошові потоки

184962,60

203309,10

193989,00

Важливим при кількісній характеристиці господарської діяльності суб'єкта господарювання є здійснення розрахунку та оцінки величини вхідних та вихідних грошових потоків, що виникають в рамках основної діяльності.

За таблицею 2.1 можна спостерігати коливання вхідного грошового потоку за період 2011-2013 рр. Збільшення у 2012 році на 29,79% мав позитивний характер, однак в 2013 році спостерігається його зменшення на 10,91%. Це пов’язано зі скороченням у 2013 році прибутку підприємства від звичайної діяльності, відповідно характеризує діяльність фабрики зі збуту – негативно. Вхідні грошові потоки за аналізуючи три роки зменшувались, спад у 2013 році порівняно з 2011 роком становив 34,25% , можливо спричинене зменшенням обсягу діяльності фабрики.

Розглядаючи рух коштів за інвестиційною діяльністю спостерігаємо змінність потоків, що свідчить про скорочення обсягів інвестування для оновлення виробничих фондів у 2012 році, а вже у 2013 році фабрика почала збільшувати свою інвестиційну діяльність шляхом придбанням необоротних активів, а це на 90,9% більше ніж у попередньому році.

На аналізованому підприємстві можна спостерігати негативну ситуацію, коли вхідні потоки більші ніж вихідні., при зростанні реальних інвестицій.

Відповідно в рамках фінансової діяльності за 2011-2013 роки також існує певна нестабільність в грошових потоках. За весь період темп приросту вхідних коштів на фабрику зменшився на 3,87%, при зростанні вихідних потоків у період з 2011 по 2012 рік на 9,92%, або ж на 18346,5 тис грн. і зменшенні на 4,59% (9320,1 тис. грн.) у 2013 році. Це через зменшення залучених позик у 2012 році, тобто величина суми погашення також була в меншому обсязі.

Важливими складовими при ефективному управлінні грошовими потоками є забезпечення збалансованості, ліквідності і ефективності. Але неможливо їх визначити без розрахунку ключового елемента – чистого грошового потоку.

Основними показниками, які характеризують рух грошових коштів на ЗАТ «Мрія» висвітлені в таблиці 2.2

Таблиця 2.2 – Оцінка чистого грошового потоку і показники з аналізу руху грошових коштів на ЗАТ «Мрія» в рамках управління ними за 2011 -2013 рр., тис. грн.

Показники

Рік

Відхилення

2011

2012

2013

2011-2013

тис.грн

2011-2013

(%)

Чистий грошовий потік

-159,2

8297,1

50949,0

51108,2

-32003,1

Чистий рух коштів від операційної діяльності

25341,5

48672,9

49827,0

24485,5

196,6

Чистий рух коштів від інвестиційної діяльності

-30940,2

-24931,2

12051,0

42991,2

-38,9

Чистий рух коштів від фінансової діяльності

5439,5

-15444,6

-10929,0

-16368,5

-200,9

За даними таблиці 2.2. можна спостерігати збільшення чистого грошового потоку на 51108,2 тис. грн., що є позитивним явищем.

Грошові потоки від операційної діяльності є основною величиною для розрахунків фінансових показників при управлінні грошовими коштами. Так і безпосередньо при визначенні самого чистого грошового потоку. Якщо протягом аналізованого періоду операційних грошовий потік має стабільну абсолютну величину , то він розглядається як ефективний для підприємства. На фабриці ЗАТ «Мрія» за 2011-2013 рр. маємо тенденцію збільшення таких потоків, тобто відмічаємо високий, позитивний рівень абсолютної величини грошових коштів від операційної діяльності.

Стосовно грошового потоку від інвестиційної діяльності, то він є більш другорядний та має допоміжне обслуговуюче значення. Абсолютні величини чистого інвестиційного грошового потоку має мінусове значення за два аналізовані роки і це свідчить про те, що інвестиційні доходи не покривають потреби ЗАТ «Мрія» у фінансуванні реальних інвестицій. Також причиною від’ємних показників за 2011-2012 рр. є активна інвестиційна політика підприємства. Проте, 2013 рік відрізнився позитивним показником, а саме на 38,9% більшим, що означає скорочення інвестиційної активності на підприємстві в аналізованому році.

Негативні показники чистого фінансового грошового потоку показують залежність кондитерської фабрики від зовнішніх надходжень, фінансування. Згідно з такими даними, можна стверджувати, що ЗАТ «Мрія» фінансово спроможне забезпечувати формування необхідних величин основного грошового потоку у майбутніх періодах для виплати різного роду зобов’язань (виплата відсотків, дивідендів, погашення суми основного боргу).

Аналіз чистого руху грошового потоку в цілому по ЗАТ «Мрія» показує позитивні значення у 2012 та 2013 році, що свідчить про можливість підприємства забезпечити достатню кількість грошових коштів для здійснення основних витрат, здійснення інвестиційних платежів і фінансування потреб пов’язаних з фінансовою діяльністю.

Розрахунок коефіцієнтів з аналізу грошових потоків є наступним етапом при аналізі руху грошових коштів. Показники наведені у таблиці 2.3.

Таблиця 2.3 – Показники аналізу грошових коштів підприємства ЗАТ «Мрія» за 2011-2013 рр.

Показники

Рік

Відхилення (+/-)

2011

2012

2013

2013-2011

2013-2012

Коефіцієнт достатності грошового потоку від основної діяльності

0,13

0,24

0,27

0,14

0,03

Коефіцієнт ліквідності грошового потоку

1,00

1,00

0,99

-0,01

-0,01

Коефіцієнт ефективності грошового потоку

-0,01

0,03

0,19

0,2

0,16

Коефіцієнт реінвестування грошового потоку

-0,01

0,09

-0,63

-0,62

-0,72

Дані таблиці 2.3 показують, що за період 2011–2013 рр. коефіцієнт достатності операційних грошових коштів зріс на 0,14 одиниць. Підприємство не досить достатньо забезпечений грошовими потоками для необхідних видатків, виникає необхідність у синхронізації руху.

У 2012–2013 рр. підприємство витрачало кошти у рамках своїх надходжень, це підтверджує коефіцієнт ліквідності (Клгп = 1), тобто кондитерська має запаси грошових коштів. ЗАТ «Мрія» повинне здійснювати заходи із фіксування такої ситуації і знайти резерви зростання чистих грошових потоків для проведення їх реінвестування.

Розрахунок показника реінвестування за 2011-2013 рр. показав, що лише в 2012 році коефіцієнт є достатнім, а саме попадає в межі 8-10 %, тобто лише в цьому році підприємство мало задовільну частку грошових інвестицій для заміни активів підвищення росту виробництва. У 2011 та 2013 році показники коефіцієнту становлять від’ємне значення, що свідчить про відсутність довгострокового фінансового інвестування і незначний приріст реальних інвестицій кондитерської фабрики. Тому, підприємство повинне здійснити пошуки оптимальних джерел із залучення грошових потоків для підвищення рентабельності власного капіталу і для контролю рівня ефективного інвестування чистого грошового потоку.

На завершальному етапі аналізу грошових потоків та ефективності управління ними є вирахування результативності таких рішень та їхнього впливу на фінансову рівновагу підприємства і його стабільного економічного зростання. За результатом аналіз коефіцієнту економічного зростання можемо стверджувати, що на даному підприємстві управління грошовим потоками є не досить ефективним, бо додатне значення коефіцієнту 0,19 у 2013 році є незначним, хоч і його приріст за період трьох років склав 1800%.

Отже, провівши аналіз руху грошових коштів ми отримали значення від’ємного чистого грошового потоку у 2011 р., що негативно впливає на розрахунок відносних показників. ЗАТ «Мрія» має внести певні корективи до управління, так як спостерігається недостатність коштів для грошових виплат і відсутність відповідності між обсягами витрачання та надходженням грошових коштів. Для ефективного управління потоками грошей на підприємстві необхідно розробити і впровадити сучасні механізми планування, використання та управління грошовими коштами.

  1. Надточій, С. І. Коефіцієнтний аналіз грошових потоків підприємства в аспекті управління ними [Текст] / С. І. Надточій // Формування ринкових відносин в Україні. – 2006. – N 7. – C. 8-12

    1. Організація та планування грошових потоків на підприємстві.

На підприємстві ЗАТ «Мрія» звіт про рух грошових коштів складається за непрямим методом, адже така методика застосовується згідно Національних стандартів бухгалтерського обліку. Аналіз руху грошових коштів за допомогою непрямого методу ґрунтується на послідовному коригуванні чистого прибутку у зв'язку з рухом в активах підприємства, в даному методі прибуток виступає початковим елементом.

При складанні звіту про рух грошових коштів за цим же методом використовується «Баланс» і «Звіт про фінансові результати підприємства». З балансу у звіт включаються зміни в окремих статтях по відповідних розділах. По фактичному обсягу відображається амортизація, надходження від реалізації власних акцій, облігацій, отримані та виплачені дивіденди, суми отриманих та сплачених кредитів та зобов'язань, капітальні вкладення в основні фонди, нематеріальні активи, фінансові вкладення, приріст оборотних активів, реалізація основних засобів, нематеріальних активів, цінних паперів.

В звіті, складеному з використанням непрямого методом, міститься інформація щодо фінансових ресурсів, які надходять на підприємство після сплати податків та оплати виробництва, тобто про кошти, що носять в собі альтернативний характер з використання. Розрахунок непрямим методом на ЗАТ «Мрія» ведеться від показника чистого прибутку з відповідними його коригуваннями на статті які не відображають рух реальних грошових коштів по відповідних рахунках. Непрямий метод ґрунтується на аналізі грошових коштів за видами діяльності, він показує, де безпосередньо втілений прибуток або куди вкладають «живі гроші». Метод базується на вивченні звіту про рух грошових коштів знизу вверх.

Переваги непрямого методу в управлінні грошовими потоками в тому, що він встановлює відповідність між фінансовими результатами та власними оборотними засобами. З його допомогою можна виявити найбільш сприятливі місця в діяльності підприємства та розробити шляхи виходу із критичної ситуації.

Отже, для більш розширеного аналізу грошових потоків необхідно розрахувати відносні показники, відповідно до їх класифікацій:

  1. показники ліквідності грошових потоків;

  2. коефіцієнти грошової місткості коштів на підприємстві;

  3. показники ефективності;

  4. коефіцієнти аналізу майбутніх потоків грошей.

Вказані показники наведені в таблицях 2.4, 2.5,2.6 та 2,7.

Таблиця 2.4 – Коефіціенти ліквідності потоків грошей на підприємстві ЗАТ «Мрія» за 2011-2013 рр.

Показники

Рік

2011

2012

2013

Коефіцієнт ліквідності

0,98

1,03

1,19

Відношення грошових надходжень до чистого грошового потоку

-1615,01

33,39

6,38

Коефіцієнт поповнення грошових засобів

559,24

33,14

5,46

Коефіцієнт обертання оборотних активів на основі грошових надходжень

4,19

3,11

2,73

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]