Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2012_Metodichka_tsivilny_protses.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
832 Кб
Скачать

Тема 25 Перегляд судових рішень Верховним Судом України

Питання семінарського заняття.

  1. Поняття, предмет, підстави та суб’єкти перегляду рішень Верховним Судом України.

  2. Процесуальний порядок розгляду справи Верховним Судом України.

  3. Повноваження Верховного Суду України при розгляді заяви про перегляд судового рішення.

Методичні рекомендації.

При підготовці до заняття необхідно вивчити Закон України «Про судоустрій і статус суддів» в частині складу та визначення нових повноважень Верховного Суду України, визначити суб’єктів та строки подачі заяви про перегляд судового рішення Верховним Судом України, порядок допуску Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ справи до провадження Верховним Судом України та процесуальний порядок розгляду справи Верховним Судом України.

Питання для самостійної роботи

1. Чи можна вважати провадження щодо перегляду судових рішень Верховним Судом України як можливість створення прецедентів у цивільному процесі України?

    1. У ст. 355 ЦПК України зазначається, що судові рішення у цивільних справах можуть бути переглянуті після їх перегляду у касаційному порядку, якщо вони оскаржені з мотивів неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одного і того самого положення закону. Чи можна вважати, що дана стаття не дозволяє ВСУ оцінювати діяльність суддів, які при вирішенні справи виходитимуть за межі законодавства і користуватимуться аналогією права чи аналогією закону?

    2. Суб'єкти права оскарження судових рішень Верховним Судом України.

    3. Проаналізуйте підстави перегляду Верховним Судом України (ст. 355 ЦПК).

    4. Строки та порядок подання заяви про перегляд судового рішення Верховним Судом України.

    5. Вимоги, які пред'являються до заяви про перегляд судового рішення Верховним Судом України.

    6. Порядок допуску Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ справи до провадження Верховним Судом України.

    7. Порядок розгляду заяви Верховним Судом України?

    8. Повноваження Верховного Суду України при розгляді заяви про перегляд судового рішення.

    9. Законна сила рішень чи постанов Верховного Суду України, постановлених у порядку перегляду заяви.

    10. Чи оскаржуються рішення чи постанови Верховного Суду України, постановлені у порядку перегляду заяви? Якщо так, то до яких органів?

Практичні завдання

1. Особа, яка не брала участі у справі, подала заяву про перегляд рішення суду Верховним судом України через чотири місяці, мотивуючи пропуск строку на подання заяви тим, що вона дізналася про відповідне рішення лише тоді, коли до неї звернувся державний виконавець.

Визначте і обґрунтуйте можливе рішення суду.

2. Суддею-доповідачем не була допущена до розгляду заява про перегляд рішення суду касаційної інстанції лише тому, що в ній був відсутній додаток - належним чином оформлене рішення суду касаційної інстанції.

Визначте повноваження судді-доповідача щодо вирішення даного питання. Чи правомірна така відмова?

3. Під час розгляду справи Верховним Судом України було з’ясовано, що суд касаційної інстанції неправильно застосував норму закону щодо договору про завдаток у 2002 році, а виявилося це при перегляді аналогічного рішення у 2009 році.

Які повноваження Верховного Суду України можуть бути застосовані у даній правовій ситуації?

4. При аналізі рішення Європейського суду з прав людини було встановлено, що права особи були порушені судами першої, апеляційної та касаційної інстанцій, оскільки суди відмовляли в прийнятті доказів, які вважали неналежними.

Яке з повноважень, встановлених у ст. 358 ЦПК, може бути застосоване судом до даної правової ситуації?

5. Особа, якій суд апеляційної інстанції не дав можливості висловити свою правову позицію, а суд касаційної інстанції залишив без змін ухвалене рішення, має намір звернутися до Верховного Суду України із заявою про перегляд судових рішень.

Обґрунтуйте можливість такого звернення і знайдіть варіанти захисту прав такої особи.

6. Гр. Глянець В. звернулась до суду із заявою про перегляд рішення Верховним Судом України. Відповідно до цього вона відмовилась виконувати рішення апеляційного суду Сумської області, що набрало законної сили.

Чи правильні дії Глянець В.? Проаналізуйте дану ситуацію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]